Masažna bana da/ne?

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17787

16. feb 2008 6:31

Pogovarjanje o porabi pitne vode in podobnih temah ni "ekologija", je kvečejmu pogovor o varovanju narave, pravzaprav v tem konkretnem primeru okolja.

Se pa povsem strinjam, da bi se o tem morali veliko pogovarjati, pa še več ukrepati, vsak najprej pri sebi. saj veste: Zrno do zrna pogača, kamen na kamen ...

Hudo zmotno je prepričanje, da voda pač sama prihaja iz zemlje. Saj prihaja, ampak ne toliko nje, kot jo požrešno človeštvo porabi.

Masažne kadi pa ne bom imela. Tiste parkrat letno si lahko privoščim to tudi v kakšnih toplicah.

spagon  

član od: 12.6.2007

sporočila: 1133

16. feb 2008 9:29

Nasja, nisem strokovnjak za pitno vodo, sem geografinja. Pa tudi ne rabiš bit pretirano izobražen, da veš o tem veliko stvari. Vsak dan nas iz vseh medijev-časopisov, revij, televizije ... opozarjajo na okoljsko ozaveščenost, ki vključuje skrbno ravnanje s pitno vodo (verjetno kdaj pa kdaj prebereš Delove priloge, Delo in dom še posebej veliko prostora nameni ekologiji, varčevanju vodo, elektriko,...). In ne vem zakaj bi to počeli, če ne bi bilo strahu, da bomo v prihodnosti ostali brez pitne vode. Poudarek je na PITNI VODI. Doma vsako slovensko gospodinjstvo uporablja za pranje, kopanje, splakovanje wcja in še za mnogo drugih opravil pitno vodo. Vsak Slovenec je porabi v enem dnevu 150 litrov. Za pitje in kuhanje jo porabimo komaj 3 litre, mogoče malo več. In če smo ravno pri prhanju in kopanju, jo porabimo okoli 55 litrov na dan. Pitno vodo dobivamo iz različnih virov, največ iz podtalnice, kjer je treba vodo načrpati. Voda se je v podzemlju nabirala tisoče let, saj je pronicanje padavinske vode dolgotrajen proces. To vodo danes mi uporabljamo, vendar jo načrpamo dosti več, kot se je sposobna obnavljati. Manj ko je pitne vode v vodonosniku, bolj je ogrožena za kakršnokoli onesnaževanje. Zato je pomembno, da porabimo in načrpamo čimmanj vode, da ostaja nivo podtalnice v stanju, ko se je voda še sposobna sama očistiti. To poteka tako, da se voda v podzemlju premika (tudi do nekaj 10 metrov na dan) in pretaka ter se ob tem očisti. Če je vode malo, se premika počasneje, zato potrebuje dlje časa da se očisti in je zato tudi bolj onesnažena. TOREJ: Pomembno jo je uporabljati za nujna hišna opravila, kopanje, zalivanje vrtov, pranje avtomobilov,... pa naj bi zmanjšali na minimum. Če pa si zgradiš svoj vodni zbiralnik in zbiraš deževnico, potem lahko pereš avtomobile, plavaš v bazenu in zalivaš rože po mili volji. Pomembno da bi vsi ljudje spoznali, da je pitna voda strateška dobrina (tako kot je zdaj nafta) in bi z njo ravnali varčno. Vem da je utopično pričakovati, da se bo to spremenilo iz danes na jutri, vendar pa je treba ljudem počasi vcepiti tako miselnost. In tudi ptički že čivkajo: "Svet nam ni dan v posest, samo sposodili smo si ga od svojih otrok." lp saš

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti