Normirani stroški - dohodnina

tinca  

član od: 3.9.2001

sporočila: 907

tema odprta - 7. feb 2008 20:43 | ogledi: 1.509 | odgovori: 4

Samo ne me nakurit naj grem gledat na dursovo stran - zadnjo uro sem zapravila tam, pa žal ne najdem. Vprašanje je preprosto - ali se normirani stroški odštejejo od bruto zneska ali ne.

Gre namreč takole. Hči je zaslužila čisto en drobiž čez tistih 2800 E bruto (preko študentskega servisa), ki veljajo za neobdavčene oz . ni treba oddajat napovedi. Če odštejem normirane stroške, je ta znesek seveda nižji. Vpisala sem njene podatke v dursov obrazec in mi je ven vrglo same nule - torej ne plača nič dohodnine in nič ne dobi, tudi pri olajšavi so nule, tako da zdaj ne vem ali se znesek zniža ali ne.

Sprašujem pa zato, ker če vzdrževani član sam odda napoved za dohodnino in jo tudi plača, se vzdrževalcu ne prizna splošna olajšava (neki 111 člen ZDoh). Ali pa jaz ne zastopim??? Ker če je tako potem je sploh ne bom uveljavljala. (Zakaj se zdaj ubadam s tem je dolga zgodba zaradi katere sem besnela celo popoldne). Tiste vloge za uveljavljanje vzdrževanih članov namreč nisem pravočasno oddala, ker sem celo leto živela v prepričanju, da mi olajšave za oba otroka normalno laufajo, no v resnici mi niso, to pa sem opazila šele, ko sem prvič delala testni obračun.

That"s it. Lahko katera pomaga?

Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca

ilona  

član od: 6.2.2008

sporočila: 2

7. feb 2008 21:19

Sicer ne vem, če ti bo tole kaj pomagalo.... Ko sem jaz delala preko študenta sem dobila domov izpisek, koliko je bilo zasluženega denarja tisto leto, obstaja kvota, ki jo moreš kot študent presežit, da rabiš napovedat kot dohodnino.... Je pa tu ena zbrka še, jaz eno leto nisem presegla te vsote in me je mati vpisala kot vzdrževanega družinskega člana, nisva pa prijavile mojih dohodkov, čeprav nisem presegla kvote. Sicer me tisto leto niso "dobili" so mi pa čez 3 leta poslali z DURSA dopis, da sem jim zatajila vse skupaj in me kresnili za poštenih 80.000 sit. Tako da, najboljše ti je v ponedeljek poklicati najbližji davčni urad in verjamem in upam, da ti tam razložijo celo zadevo. LP ilona

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4311

7. feb 2008 21:39

Kje v dohodninski napovedi pa je bil prostor za vpisat prihodke vzdrževanih družinskih članov

rrr

šnorca  

član od: 10.11.2007

sporočila: 142

7. feb 2008 22:05

Ja, se odštejejo. šnorca

tinca  

član od: 3.9.2001

sporočila: 907

7. feb 2008 22:36

Šnorca hvala, mi bo zelo v pomoč. In ne nikjer se ne vpišejo v tvoj obrazec (to je bilo včasih). Samo študent, če oddaja napoved mora napisat v svoj obrazec kdo ga uveljavlja kot vzdrževanega člana in potem to oni povežejo. Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti