Knjiga receptov

tema je zaklenjena

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4876

24. jul 2008 18:49

Izbrisal sem oglasno sporočilo v zapisu. Sicer pa moram pustiti njegov odgovor glede receptov.

Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

25. jul 2008 9:56

spostovani g. fric, Strinjam se z vami, naj bo recept napisan tako, da ga tudi nevesc uporabnik razume. Le ob prebiranju vasih receptov me preseneca, da enkrat se te filozofije drzite, drugic pa spet ne. Ne razumem tudi, kako da v vasi prej omenjeni knjigi obstajajo copy-paste recepti z internetnih strani. Eno sem enkrat ze izpostavila. Pri klasicnih receptih res ni veliko spremenljivk. Razlozite pa mi, kako lahko nek profesionalni kuhar v eni knjigi objavi vec receptov za isto sladico. Pa ne samo za eno. Npr. bajader je en kup, s tem da sta dva ali trije recepti prakticno identicni. Par sladic je istih, s tem da imajo razlicna imena. Zal, mene niste prepricali, zato vam ne verjamem, da pisete knjige kar tako, brez zelje po zasluzku.

booris  

član od: 11.11.2004

sporočila: 315

25. jul 2008 11:13

V Sloveniji imamo Zakon o avtorskih in sorodnih pravicah (Ur. l. 21/95), ki razmeroma dobro pokriva to področje, vendar je prav področje receptov v nekakšni sivini. Kdo je, na primer, avtor in nosilec vseh pravic za recept o ajdovih žgancih in za tisoč drugih receptov, ki krožijo od ust do ust?! Kolikor spremljam Kulinarično Slovenijo (nekaj let), se ob res dobrih avtorskih receptih (vsa pohvala avtorjem) pojavljajo tudi recepti, ki smo jih že videli drugje ali se ustno širijo med ljudmi. Za te zadnje ne moremo trditi, da je Kulinarična Slovenija izključni nosilec avtorskih pravic, čeprav so ti recepti objavljeni na njenih straneh. Nekateri recepti so pač "splošna dobrina". Zato je obsodba, da je avtor neke knjige posnel Kulinarično Slovenijo, zelo huda brez detajlnega pregleda recepta po receptu. Ker se tudi sam ukvarjam z založništvom (nima nobene zveze s kulinariko), bi moral zagovarjati avtorja in založnika knjige, o kateri je govora. Pa ga ne. Imam občutek, da se nikoli ni poglobljeno ukvarjal s kulinariko in je izdaja knjige le priložnost za hitri zaslužek. Ča pa hočeš dobro zaslužiti, je sivina avtorstva receptov kot nalašč, da se izogneš plačilom avtorskih pravic. V vsem pa se podpišem pod pošto "mamamie". Boljše protireklame, kot si jo je s svojo "slovenščino" storil avtor, si ne bi mogli zamisliti. Lep dan vsem! Boris booris

silva  

član od: 1.10.2002

sporočila: 871

25. jul 2008 12:17

Delfino, očitno nisi opazil naslednjega linka, http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1502 , ko misliš, da se od februarja ni govorilo o tej temi... In, ko si ravno izpostavil knjigo "Mufini", jo komot še ti izdaš, npr: "Mufini v Slovenski kuhinji"... In še to, mamamia ima prav, ko pravi, da ni treba tako hiteti z izdajo knjige. Saj sam praviš, da si izdal zmešnjavo... Brez repa in glave (kot bi rekel moj šef)... Mogoče si imel določeno število strani, ki so minimalne za objavo... Kaj pa vem... Pri pisanju o cvrtju v bučnem olju (kar pišeš na forumu) šele na koncu izvem, da mora biti meso panirano v mletih orehih ali mandljih... Sem prav razumela? In kakšen je smisel receptov v knjigah, ki so bili že tisočkrat objavljeni? Neumno se mi zdi imeti doma 5 kuharskih knjig v katerih se recepti samo ponavljajo.... Kdo to sploh kupuje in zakaj se uničujejo drevesa za takšno početje? Ne rečem, za nove, ampak res čisto nove, recepte -ajde, še gre nekako... Vsemu ostalemu lahko rečemo samo: PONATIS! Evo, zato pa visimo kar naprej na Kulinarični Sloveniji... Recepti se res tudi ponavljajo, ampak pomembno je, da so to preizkušeni recepti in zraven so opisane tudi izkušnje pridnih, ustvarjalnih rok. In vse variacije receptov iz osnovnih so nekaj vredne, če jih sam "pogruntaš", v nasprotnem primeru je to samo: PREPIS!

DELFINO  

član od: 24.7.2008

sporočila: 10

25. jul 2008 13:22

Spoštovani, če si boste vzeli čas in pogledali v moje knjige na zadnje strani, boste opazili z velikimi črkami napisano VIRI, pod njimi sem napisal vire. Iz svojega arhiva in zapiskov pa verjetno nisem omenil kakterega od mojih cenjenih kolegov, ki mi vedno priskočijo na pomoč z svojo strokovnostjo, kakor tudi jaz njim. Pa kaj bi jih tukaj sedaj na forumu omenjal, s temi prijatelji se o tem pogovorimo pri njih ali pa pri meni doma na kozarčku. Saj je pprav da zasledujete zadeve in naj tudi tako ostane. Ne bom se tudi jezil na kakšno pošteno krepko, temveč nasprotno, razmislil bom o njej in realne stvari popravil. Vsak se po svoje udejstvuje v stvareh, ki ga zanimajo, nekateri pa zbiramo tudi kuharske knjige in prav ponosen sem na tiste iz leta 1800, ki jih imam namen še obelodaniti. Sicer ne bom pisal o nadevanih labodjih vratovih, niti o pečenih kljunačih in podobnih zadevah. So pa nekatere zelo zanimive, nekatere že velikokrat interpretirane, nekatere ponavljane. Nekaj malega jih je ki še niso splošno znane. Jih pa poznam veliko, ki se s tovrstnim zbirateljstvom ukvarjajo, saj izmenjujemo knjige med seboj. Nekateri založniki in prodajalci tovrstne literature pa mi prinesejo knjige iz raznih delov sveta in tako skupaj modrujemo, kaj bi bilo zanimivo obelodaniti. Brez prolema, če bi kdo želel pa mu pošljem goli tekst po mailu, če nima namena kupiti knjigo. To je stvar odločitve vsakega posameznika. Sam se strinjam z navajanjem nekoga, ki je dejal, da so recepti ljudsko blako, ki naj se širi, dopolnjuje in spreminja. KAj je dober recept in kaj ni, pa naj presodi vsak sam. Stroga strokovnost tako ali tako ostane v stroki, filozofija pa množici. Sem se pa veliko zanimivih in dobrih receptov naučil ravno od preprostih gospodinj, ki kreirajo kulinariko in identiteto neke pokrajine. Velikokrat se naredi, da neka gospodinja mnogo bolje naredi neko jed kakor profesionalni kuhar. To mi je logično, saj je celo življenje preizkušala to isto jed in kot je to pravilo, če si pozoren na malenkosti je lahko vedno boljša. Še se bodo iskre kresale, mnenja in polemike. Prav je tako, kdor zna se lahko iz tega veliko nauči. Več kot pa iz hvale. Vsaj jaz imam take izkušnje. Zahvaljujem se vsem za mnenja in jih bom še upošteval, če pa kdo rabi kakšen nasvet ali pa napotek, bom z veseljem posredoval svoje skromno znanje naprej. Lep pozdrav vsem Andrej. DELFINO

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

25. jul 2008 13:29

Mene bo težko kdo prepričal, da nekdo izda knjigo, da z njo NIČ ne zasluži.

Popolnoma jasno je, da Zakon o avtorskih in sorodnih pravicah točno določa, da je potrebno vir, če je znan, citirati. Prepisovanje knjige, ali samo njen del, je intelektualna kraja.

Prepisovanje s tega foruma, pri tem pa je vseeno, ali je avtor podpisan z bejbo ali Mojco, je prav tako stvar zaščite avtorskih pravic. Sploh pa v primeru, če gre za dobesedni prepis.

Vsi, ki smo kdaj napisali na ta forum kakšen recept, nimamo od tega nobene materialne koristi. Tudi moralne ne, če smo čisto natančni. In zato ostajajo vsi ti recepti naši, kot naše pesmi, kot naše novele, če smo jih kje objavili. Dokler nekdo ne dokaže, da smo namenoma in z namenom protipravne pridobitve koristi, ta recept od nekod prepisali.

Menim, da bi gospod Fric v primeru sodne obravnave odnesel krajši konec. Ne, o kazni sem celo prepričana !

NA robu tele strani piše: Vse pravice pridržane. In kaj taka oznaka pomeni tistemu, ki se ukvarja z  založništvom. Vsaj rdečo luč, da se se s te strani ne jemljejo sestavki.

F r i n a

silva  

član od: 1.10.2002

sporočila: 871

25. jul 2008 13:35

DELFINO je napisal/a:
Kdo je avtor recepta za dunajski zrezek, naprimer, dodal vam bom en nasvet: Dunajski zrezek bo lepše zapečen in slastnejši, če boste drobtinam dodali kakšno žlico koruzne moke in malo žličko mlete sladke paprike. Poizkusite ga ocvreti še v bučnem olju. Če pa drobtinam dodate še žlico sezamovih zrn bo za oko privlačnejši. Ne bojte se cvreti v bučnem olju, je odporno na višje temperature kot navadna poceni olja, ravno tako tudi oljčno olje. Bučno olje poudari okus po lešnikih ali orehih, tako da lahko koščke mesa panirate samo v le teh mletih. DELFINO
Torej se zastavlja vprašanje: ali se lahko cvre v bučnem olju z drobtinami panirano meso? Ali drugače: ali se v bučnem olju lahko cvre samo meso, ki je panirano v mletih lešnikih in/ali orehih? Frina, bravo!

mizarka  

član od: 24.5.2006

sporočila: 988

25. jul 2008 13:56

Začela sem z peko peciva približno pri 10 letih.Moja mami je imela star zvezek , še od svoje mamice v katerega je vlagala razne manjše listke z recepti, ki jih je pobirala kjer je pač kaj dobrega jedla in si ga je zapisala.Ko sem se odselila in ustvarila svoje gospodinstvo sem vse to prepisala in ni bilo malo dela. Vsa leta sem kupovala knjige predvsem za peko peciva , manj za kuhanje in so nekateri recepti, ki sem jih preiskusila bili tako v eni kot v drugi knjigi in so tudi na kulinariki.Kulinariko obiskujem od letošnjega aprila , marca nekje, čeprav je datum moje registracije starejši , ker je Jernej povozil neko prejšnjo registracijo.

Hočem povedati tole, da mi ni všeč ker napadate ljudi, ki hočejo nekaj narediti in ponuditi širši javnosti.Tudi sama bi rada dala kakšen recept gor, pa se ne upam, ker se bo gotovo našel kdo, ki bo že našel kakšen negativni komentar.

Vse gospodinje nimajo interneta in jim je knjiga edini vir receptov.Kupila sem knjigo (ne povem založbe) velika A4 format, debela najmanj 2,5 cm z neštetimi recepti v katerih je toliko napak, da je skoraj neuporabna,poklicala založbo in so mi popravke poslali na listkih, katere imama vstavljene v samo knjigo, pa mi je kljub temu zelo všeč, ker je napisana tako, da lahko res delaš in kaj narediš po njej.Ker je med vami tako kaže tudi najbrž novinarka, ki ima čes kulinarične strani pri česopisih,naj povem, da je velikokrat iz teh receptov zelo težko kaj narediti, ker navedene sestavine niso dosegljive vsem, vsi pa tudi nismo doma v Ljubljani, da bi lahko skočili sem ali tja.So izvedljivi samo peščici ljudi.

 

Reči želim to, da recepti na kulinariki absolutno ne spadajo pod avtorsko zaščitene, ( jih imam kar nekaj receptov , ki so stari preko 40 let)

Če vam knjiga ni všeč jo pač ne kupite.Napake se dogajajo vsem,tudi vi niste popolni.Sem kupila nekaj knjig od mojstra Andreja Goljata pa je kar nekaj napak notri, pa ga zaradi tega ne bom blatila, je pravi mojster na celi črti pa še svoje iskušnje je pripravljen deliti z navadnimi gospodinjami.

 

Zato g.Delfino ne izgubiti volje do dela, iskušnja bo za vas najbrž dobrodošla. Pa kakšen tečaj organizirajte za navadne gospodinje.(Je bila pri tečaju pri Goljatu istočasno z mano ena elegantna gospa iz foha, pa je ko sem , kaj vprašala kar zavila z očmi, češ ali tega ne veš.Me zanima ali bi kaj vedela iz mojega področja.)

Vsi se imejte lepo.

lp

 

mizarka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

25. jul 2008 14:22

mizarka, gre samo zato, kot je že frina zapisala: ni problem, ko izmenjujemo različne recepte iz različnih virov preko foruma ali e-pošte, in jih tudi prispevamo v tole našo bazo. Zato je tudi Jernej v rubriko zapisal, kdo recept PRISPEVA in ne več, KDO JE AVTOR. 

Problem (vsaj moralni, zame) je, ko nekdo z recepti, ki niso njegovo delo, ampak so zbirke že narejene, začne služiti. In se za vrh tako zelo sprenevedati, kot to počne naš novi član Delfino.

In če se oglasi na tale naš forum in posredno celo prizna, kako nastajajo njegove knjige, potem pač vzame v zakup tudi kakšno pikro ali grenko.

 

Mu bom pa hvaležna za še kak kuharski nasvet, le malce podcenjevalen ton lahko prihrani za kakšno drugo priložnost. Ker če smo kuharice, ki ne izdajamo knjig, ne pomeni nujno, da ne vidimo čez štedilnik in mimo kuhalnice.  In tudi paniranje se za mnoge med nami ne začne in ne konča z jajci, drobtinami in moko.

 

Kritiko zlahka prenesem, ne maram pa podcenjevanja in sprenevedanja. Mamamia

mamamia

DELFINO  

član od: 24.7.2008

sporočila: 10

25. jul 2008 14:23

Spoštovana mizarka Hvala za dobre misli. Z gospodom Goljatom se zelo dobro poznava in ga tudi zelo cenim. pri njem mi je ravno to všeč in tudi vodilo, da ga posnemam, da je pripravljen svoje znanje in izkušnje deliti z drugimi, brez gledanja zviška. Kaj moremo, ko smo pa v Sloveniji tako narejeni, da marsikdo ki malo ve misli da veliko in takrat je najbolj pameten. Jaz sam se v to pozicijo ne postavljam. Kar se tečajev tiče, vam samo omenim, da ne bom kakšne reklame delal, da jih prirejam in so lepo obiskani. Z vsemi ki so bili do sedaj ostanemo v stiku in kolikor mi povedo, imajo vsi lep spomin na ta tečaj. Sem prvič na kakršnemkoli forumi in lahko rečem, da mi je prijetno, prav za počitek, medtem, ko že nekaj dni pišem novo knjigo in urejam zapiske. Glede napak sem bil pa sam najbolj žalosten, ko sem jih videl. Pri vsem veselju ob izidu, to je tako, kot ko pride otrok na svet. Prva navdušenja so popustila, nikamor se mi več ne mudi in upam, da bo manj napak. Sem bil zelo presenečen, ko sem na zadnji knjigi opazil na notranji strani, na glavnem naslovu se je prikradla napaka. Zopet je neomenjam, da ne bi delal kakšne reklame. Spoštovana gospa, če vam lahko kakorkoli svetujem in odgovorim, sem vam na razpolago. Tudi na mojih spletnih straneh. No upam, da to ne bo sedaj preveč. Prav lep pozdrav in se zahvaljujem za vse komentarje, tudi tistim ki me ne marajo hvala. Andrej Fric DELFINO

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti