Ta nadležni kašelj!!!

andrejka  

član od: 1.8.2004

sporočila: 800

23. feb 2011 9:49

Znanka mi je posredovala učinkovit recept: zmešaš žličko ingverja v prahu in žličko cimeta v prahu z malo vode in medu ter vse skupaj preliješ s toplim mlekom in spiješ. Preprosto in učinkovito, ingver in cimet pa naj bosta biološko pridelana. Proti prehladu in sinusnim obolenjem je učinkovit tudi ingverjev čaj, recept mi je zaupala soseda: zavreš liter vode, nekoliko zmanjšaš ogenj, da voda rahlo vre in vanjo vsuješ žlico naribanega svežega ingverja. Rahlo naj vre 10 min, nato ugasneš in pustiš še 5 minut, zatem odcediš, pri čemer dobro ožemi ingver. Dodaj limonin sok in med po okusu in pije večkrat čez dan. Ker deluje diuretično, ni pametno piti tega čaja pozno popoldan ali zvečer, ker boste morali ponoči pogosteje obiskovati wc. Čaj je učinkovit, saj zelo hitro odpre zamašen nos. Pa še en sosedin recept, ki deluje lahko tudi preventivno :) V liter domačega žganja (sadjevec, tropinovec) vsuj vrečko kandiranega ingverja, dobro pretresi, pusti nekaj dni (vmes pretresi) in spij po potrebi kakšen požirek. Vse recepte sem preizkusila in delujejo.

Boris1  

član od: 14.3.2006

sporočila: 78

26. feb 2011 21:50

Zanimivi nasveti.Jaz uporabljam žajbelj in med.V usta dam listek žajbla in malo meda.To žvečim in med se lepo topi.Ko ga poližem,vzamem še malo,dokler ne požvečim žajbla.Ker je žajbelj grenak,se to lepo požveči z malo meda.To naredim vedno,ko čutim,da bo kakšen prehlad.Res pa je,da ne pijem mrzle pijače,pa tudi čaja ne obožujem.Pijem največ vodo in to iz pipe,zjutraj kavico,gaziranih pijač sploh ne kupujemo,ker imamo domač sok piki-poki

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4527

27. feb 2011 1:58

O, me je Boris1 spomnil, pri nas se karamelizira sladkor, zalije z mlekom in v tem skuha žajbelj. Kako to diši!!

Pomirja pa tudi...se mi zdi...

lp

mzm

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

27. feb 2011 2:15

Ko sem bila še otrok, so imele vse ženske v družini na zalogi "staro mast". Ob res hudem kašlju so nas s tem namazali po prsih, nato na prsa položili toplo brisačo in kašelj je čez noč čudežno izginil.

Da deluje nisem verjela, dokler tega sama nisem uporabila za svojem .

Karkoli drugega se mi zdi, ne pomaga dovolj, da bi lahko mirno spal celo noč. Razen zdravila, ki ga dobim na recept.

Vanja

linolina  

član od: 15.3.2008

sporočila: 531

27. feb 2011 9:47

Meni zelo pomaga tale sirup proti kašlju: 12 lovorjevih listov,2 žlici timijana,2 žlici žajblja,25 dag sladkorja,1/2 l vode. Kuhaj tako dolgo,da voda do polovice povre.Sirup precedi,ohlajenemu lahko dodaš še malo medu,ni pa nujno. Jaz to pijem po požirkih,ko me popraska po grlu in res pomaga. linolina

vikica  

član od: 25.4.2009

sporočila: 560

27. feb 2011 12:03

Meni in mojim otrokom je ,podobno kod Vanji stara mast, pomagala čudežna "maža" v plavi posodici Wikvaporup ali tako nekako. Otroka sem namazala po prsih in po hrbtu, povila v toplo odejico, malo sem se dotaknila noska in otrok je spal kot polh. Če mazila ni bilo, sem na malo maščobe prepražila kamilice, jih dala v staro nogavico, ki sem jo otroku privezala na prsi. Učinek je bil podoben.

nallis  

član od: 5.2.2011

sporočila: 59

28. feb 2011 9:22

Hojla,tud js obupujem,ker mam ful drazeč kašelj pa veliko sluzi.Zdaj trenutno jemljem Flavamed tablete,so sicer za redčenje sluzi ampak vseeno ublazijo tudi kašelj,vsaj pri meni.Lahk pa gre tud za alergijo,moj mali pokec je imel vseskozi drazeč kašelj pa mu je alergologinja ugotovila alergijo,predpisala Nasoneks i Aerius i tezave so,kot bi mignil izginile.Delaj se v tej smeri,pa veliko uspeha pri zdravljenju ti zelim. nallis

karlinka  

član od: 1.2.2008

sporočila: 181

28. feb 2011 13:32

Vanja - lepo prosim, kaj naj bi bila "stara mast"? karlinka

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

28. feb 2011 13:41

Ja, tole s kamilico pa poznam. Prepraženo kamilico smo dali v vrečko od "faks helizima" in jo položili otročku na prsi. Čudežno je zaspal in ozdravel. Ta vrečka je bila iz blaga.(za mlajše mamice). Pa česen proti glistam in kisove obkladke pri visoki vročini. To sem jih slišala od ene zdravnice. Da so to zastarele metode zdravljenja. In danes?  Hvala bogu, spet so moderne!

 

 

naor

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

28. feb 2011 14:30

karlinka je napisal/a:
Vanja - lepo prosim, kaj naj bi bila "stara mast"?

karlinka

 

En del loja od prašiča, pravzaprav nekaj specifičnega, a ne vem, kaj. Lahko pa vprašam.

Recimo, če so klali eno zimo, so dale ta loj v kozarec za vlaganje, ga "zaprle" ali s papirjem ali s kakšnim kosom bombaža. To so postavile na temno polico v klet, kjer je stalo do naslednje zime, ko se je začelo uporabljati.

Zadeva je jasno smrdela ko kuga. Ampak pomagalo je bolj kot kakršenkoli z drug zvarek. Tudi mi smo pili kamiličen čaj z dodatkom žajblja in ajbiša, če je bilo pripravljeno na karameli, je bilo posebno nobel ali pa smo bili nenormalno bolani.

Vanja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti