član od 20044272 sporočil
Poglej tudi za razne veganske recepte (vegani namreč ne jejo jajc, pa mleka tudi ne - če tvoj mali sme mleko, lahko uporabljaš navadno mleko namesto sojinega v njihovih receptih, da si ne kompliciraš življenja bolj kot je treba) - ti recepti so sicer tudi brez mesa, ampak sladice so tako ali tako brez mesa, ne?;)
Ravno v soboto sem videla v knjigarni eno, ki je celo v slovenščini: Matejina veganska kuharica ali nekaj takega - notri so bile tudi palačinke brez jajc, verjetnose malo težje spečejo, ampak da pa se. Ni me pa knjiga toliko pritegnila, da bi jo kupila... Ampak zate bi bila verjetno uporabna...
Pa še ena knjiga ima veliko receptov za sladkarije brez jajc: Krišnova kuhinja, je tudi v slovenščini in se preverjeno še dobi v Mladinski knjigi, za drugje ne vem (je fajn knjiga, jaz mam skopirano doma;). Sploh so orientalski recepti, sploh indijski super glede tega, ker zelo malo uporabljajo jajca (vsaj v primerjavi z nami), verjetno zato, ker se v tisti klimi hitreje pokvarijo...
V bazi imaš moj recept za njoke, ki tudi ne vsebujejo jajc, zato ti zagotavljam da v krompirjevo testo NI TREBA dajat jajc, so samo zato, da se lažje oblikuje, ampak z malo spretnosti to res ni noben problem, probaj, boš videla. Enostavno spusti jajce in daj manj moke. Lahko pa za cmoke uporabiš kar moj recept za njoke. reca prisega, da se da tudi potico lepo spečt brez jajc, nisem še probala, ker nismo nori na potice. pa vse, kar je iz krhkega testa lahko tudi preživi brez tistega rumenjaka v testu, daš mogoče žličko masla ali vode več, pa je!
Danes so objavljeni mlinci brez jajc, tudi tortilje lahko je, pa še nekaj keksov, rogljičkov itd,...je not. Pa vse sladice iz vlečenega testa (zavitki, baklave, raznorazne orientalske slaščice...)
Nekateri jajca baje nadomeščajo s sluzjo, ki jo spusti laneno seme, če ga namočiš (nisem še probala, ker mi še ni bilo treba:), nekateri pa dodajajo ovsene kosmiče za vezivo. probaj, kaj ti odgovarja.
pa vprašaj zdravnike, ali beljake sme ali celih jajc ne sme! Če sme beljake, je stavr precej enostavnejša... Lahko delaš španske vetrce in imaš to kot podlago za torte...
Veri