Pred dobrima dvema tednoma sem naredila eno različico english cake-a, po receptu, ki sem ga slučajno zasledila na netu.
Ker v tistem trenutku nisem imela vseh sestavin navedenih v receptu sem improvizirala - namesto brandy-ja sem uporabila rum, namesto kandiranih češenj in arancinov - pa kar marelice in slive, količino oreščkov sem znatno povečala. Skratka zadeva je bila vseeno zelo okusna, čeprav se nisem mogla načuditi, da je treba kolač peči slabih 5 ur!!!!
Zdaj bi rada naredila kolač, ki naj bi bil narejen po originalnem receptu. Če ga kdo ima bom zelo vesela (za recept na spletni strani nisem 100%, da je ta pravi).
Sestavine navedene na spletni strani:
# 300 g moke
# 300 g masla
# 300 g temno rjavega sladkorja
# 5 jajc
# 425 g korint
# 250 g sultanin
# 250 g rozin
# 300 g kandiranih češenj
# 75 g citronata in oranžata
# lupina 1 velike limone
# lupina 1 velike pomaranče
# 60 g mandljevih jedrc
# 8 žlic konjaka
# 1 žlica melase
# 1 žlička začimbna mešanica za medeno testo
Prirava:
rogel model s premerom 23 centimetrov ali kvadratni model s stranico 20 centimetrov namažemo z maslom. Dno in obod modela obložimo z dvojno plastjo peki papirja, potem pa z maslom namažemo še tega.
■ Neolupljene mandlje grobo sesekljamo.
■ Lupino limone in pomaranče drobno nastrgamo.
■ Pečico segrejemo na 140 °C.
■ V kotliček presejemo moko. Dodamo zmehčano maslo, rjavi sladkor, nastrgano limonino in pomarančno lupino, melaso in začimbno mešanico (gl. opombe). Sestavine z električnim ročnim mešalnikom razmešamo v gladko testo, ki mu nazadnje primešamo namočeno sadje (s tekočino vred) in sesekljane mandlje. Zmes nadenemo v obložen model, potem pa jo po vrhu zgladimo. Model pokrijemo s peki papirjem, potem pa ga za (slabih) 5 ur potisnemo v segreto pečico, da postane kolač čvrst na dotik.
■ Pečen kolač vzamemo iz pečice in ohladimo.
■ Ohlajen kolač dokaj na gosto prešpikamo z zobotrebcem, še bolje s tanko paličico (za ražnjiče), potem pa ga pokapljamo s preostalim konjakom. Kolač vzamemo iz modela. Najprej ga ovijemo v peki papir, potem pa še v alu folijo. Kolač na hladnem hranimo do 3 mesece, da se razvijejo in premešajo prav vsi okus. Vmes ga nekajkrat odvijemo in pokapljamo s po 1 do 2 žlicama konjaka. Gl. izboljšanje.
Dobrodošli so vaši preizkušeni recepti.
Hvala.
Buruolan