6. avg 2011 12:31
Pri nas nimamo teh problemov s poimenovanjem, ker je vse po vrsti polenta. Razen podmetnce. Zanjo pa že vsak otrok ve, da je polenta. Če me spomin ne bo zapustil so to:
Laška polenta = Koruzni zdrob kunah na vodi. Pomembno je, da doaš dovolj vode, da koruza res nabrekne (sicer je ostra) in potem kuhaš dokler se ne posuši, prime za lonec (kotlič) in rahlo zasmodi. To da tisto pravo aromo. Je se z ocvirki, mlekom, kot priloga in hladna naprej predeluje.
Podmetnca = je fina koruzna moka kuhana na vodi ali mleku. Še tekoča se vlije na krožnik, da se skoraj pohladi in potrdi, zalije z hladnim mlekom in je.
Turščna poletnta = koruzni žganci (turšca je koruza) = Fina koruzna moka se kuha v visokem loncu na kupu z luknjo. Višek vode se odlije in med mešanjem dodaja nazaj. Je se kot samostojna jed z ocvirki in mlekom ali kot priloga kislemu zelju, kisli repi...
Ajdova polenta 1 = Ajdova moka kuhana po istem postopku. Pri tem velja pregovor, da skuha vsak bedak, zmeša junak. Resnično z lahkoto zašuštraš, da se ti sprime v cmok, ki ga niti z najbolj pridnim strganjem ne spraviš nazaj v pravo kondicijo. Uporaba ista.
Ajdova polenta 2 = Ajdova moka med mešanjem pečena na suho in potem zalita s kropom. Ta se potem strga v žgance ali reže v 'kocke'. Recept je prišel od nekje z vzhoda in ni slab. Uporaba ista.
Oženjena poleta = Krompir v kosih v visokem loncu in nad njim krušna moka v kupu z luknjo. Razmerja in mešanje se mi zdi še bolj zahtevno, ker mi nikoli ne uspe in dobim nekaj trdega in pocastega - katastrofa. Običajno priloga belemu zelju ali smukavcu.
Krompirjeva polenta = Skuhan krompir v kosih, zmečkan in začinjem z ocvirki (mirno lahko z oljem), drobnjakom, majronom in poprom. Takoj topla se je s kislim mlekom, jogurtom ali pinjenim mlekom. Nekateri jo jedo tudi z ričetom. Malo bogatejša verzija je fila za žlikrofe. Zdi se mi, da je precej neznana. Do sedaj so jo vsi 'nevedneži' sprejeli z navdušenjem.
Toliko polent se zdaj spomnim. Nekoč sem slišal, da so polento kuhali tudi iz sirka. (?)
LP
p.s. Aja... in vse pregosto in razkuhano je tudi polenta. ;)
Sergej
Sporočilo je spremenil(a) Sergej C dne 06. 2011 12:46