Delavske demonstracije

jasna1  

član od: 24.9.2005

sporočila: 1986

18. nov 2007 9:55

Prav se mi zdi, da vsak sprejme odgovornost za svoja dejanja in odločitve.

Naj napišem primer:

Pred veliko leti, ko je Spar prihajal v Slovenijo, je bilo ogromno Slovencev veselih, da ne rečem vzhičenih! Končno ne bo treba po vse dobrote k sosedom in da je to res, so dokazovale kače avtomobilov, ki so se vile k Šparom in Interšparom in drugim ...šparom. Takrat verjetno nismo razmišljali, kaj bo to potegnilo za sabo. Poglejmo delovni čas - grozljivka, ki pa se je začela z Interšparom in so ji seveda v želji po obstanku in nezmanjšanem dobičku veselo sledili vsi ostali trgovci. Interspar je imel nižje cene (ki si jih je zaradi svoje velikosti lahko privoščil), zato so mu morali slediti tudi drugi trgovci (verjetno tudi na račun plač prodajalcev), ampak to smo si vendar vsi želeli, a ne?!?!

 

Kot sem napisala zgoraj, to je samo primer...mogoče malo v razmislek, da smo za marsikaj tudi sami "krivi".

jasna

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4876

18. nov 2007 10:07

Jasna: Jaz ne vidim problema v prenizkih cenah trgovcev in njihovih maržah, kapital je pač narobe prerazporejen. Če hoče imeti vodilni tako in tako plačo recimo 4000 EURO, potem seveda zmanjka za tiste, ki zlagajo hrano na police. Denar je a je narobe razporejen. Tako jaz to vidim. Konkurence med trgovci je pa kot kaže še vedno premalo. S tem da se bi (če se ti da hoditi) spet splačalo kupovati v Avstriji hrano. Kot nekoč. Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije

ariella_3  

član od: 3.7.2006

sporočila: 664

18. nov 2007 10:18

Jernej, besede si mi vzel iz ust . Tudi jaz se strinjam, da se v Sloveniji denarja dovolj, samo pravilno ni razporejen. Naj si direktorji malo odtrgajo od ust, pa vozijo se naj z avti, ki niso naj,naj,naj dražji, pa bo dovolj denarja za vse. ariella

jasna1  

član od: 24.9.2005

sporočila: 1986

18. nov 2007 10:22

Se pravi, vsem enake plače, pa bo. jasna

nasha  

član od: 30.12.2006

sporočila: 477

18. nov 2007 10:34

jasna1 je napisal/a:
Se pravi, vsem enake plače, pa bo. jasna
Ne , tistim, ki imajo preveč je potrebno vzeti in dati tistim, ki nimajo niti za preživetje. Saj je ugotovitev popolnoma jasna. Denar je, ni pa pravilno razporejen. Lp Nasha

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

18. nov 2007 10:55

Uravnilovka je bila del filozofije komunizma, pa se ni obnesla. Komunizem ni padel na ideoloških in političnih temeljih, ampak na gospodarskih. Kapitalizem je krut sistem, vendar trenutno ni boljšega. In v kapitalizmu so velike razlike v plačah in prej ko nam bo to jasno, lažje nam bo. Liberalizem v gospodarstvu je nuja in zlo obenem. Ta sistem vsakemu omogoča, da se povzpne, če je le dovolj sposoben. Obenem je sistem zelo krut in mnogi se v njem ne znajdejo. Takim mora država pomagati s socialnimi transferji. Mnogi Slovenci s(m)o še miselno v preteklem sistemu brez velikih socialnih razlik. To je utopija, nerealna v sodobnem času. A mislite, da jih v državah, ki se hvalijo s svojo socialno politiko, ni? Seveda so. In še primer Švice, ki jo omenjam, ker so nam ob osamosvojitvi obljubljali, da bomo kmalu postali slovenska Švica. Torej, v Švici si njihovi državljani ne morejo privoščiti, da bi pobirali smeti ali čistili bolnico. Ne zato, ker bi jim to bilo pod častjo, ampak ker s to plačo ne morejo preživeti. Ta dela opravljajo tujci, ki živijo v samskih domovih, jejo pašteto in tudi če jim na koncu meseda ostane 400 frankov, ki jih pošljejo domov, je to veliko za njihovo družino, ki živi v državi z nižjimi življenjskimi stroški. Tako so delavci v nekaterih panogah (tudi gostinstvo je med njimi) izključno samo še tujci. Demonstracije so legitimen način izražanja svojega mnenja. Hvala bogu, da živimo v državi, kjer so dovoljene. Pri včerajšnjih me je motilo to, da so nam vsi metali pesek v oči, da to niso protivladne demonstracije. Ja kaj pa drugega. Čisti blef. Vprašanje, ki se poraja, je, ima Janša kakršnekoli mehanizme, da pritisne na delodajalce, da bi zvišali plače? Še ena utopična. Trg se uravnava sam od sebe, država ima le posredno vlogo. In ta vlada je znižala stroške dela, ki so bili zelo visoki in so še vedno. Niti davki niso od včeraj, samo inflacija je za nekaj odstotnih točk višja od lanske. In je cel halo. Strinjam se, da so v gospodarstvu plače sramotno nizke, tudi zato, ker je zelo obremenjeno z dajatvami. Država je požrešna z dragim upravnim aparatom in relativno visokimi plačami. Pa vsi socialni transferji in podobno, pri katerih je mnogo zlorab. In gospodarstvo nosi težko breme in v vseh panogah se plač verjetno ne bo dalo zvišati. Moje videnje problema Slovenije je, da ni stranke, ki bi se borila za malega človeka, ampak vsi podpirajo velik kapital, saj se od njega financirajo. LDS ima tu nedvomno prvenstvo in v dolgih letih vladanja je začrtala gospodarsko politiko, proti kateri ste včeraj demonstrirali. Je pa prav, da demonstracije so, da se vodilni v državi in delodajalci zavedajo, da je baza še živa in da ji ni vseeno. mimika (ki ne hodi več na volitve, ker ni koga voliti) Sporočilo je spremenil(a) mimika dne 18. nov 2007 11:35:59

neznan uporabnik

18. nov 2007 10:58

Vsi imate v svojih okoljih ljudi, ki imajo veliko manj kot vi. Pa me zanima od vas, ki ste razpravljali , ali ste pripravljeni in dati tistim, ki imajo manj, del svojega premoženja. Ali če imate pri hiši 2 avtomobila, ali se strinjate, da vam enega vzamejo in dajo tistemu, ki nima nobenega? Vsi smo kot otroci, ki ne glede na to, koliko imajo ponavadi rečejo "to je moje". Socializem je bil boljši, večkrat slišmo. Pa smo v času socializma hodili v kapitalistično Avstrijo in Italijo. Joj, kako bi bila šele Avstrija razvita, če bi imela socializem, ko pa je že v kapializmu imela tisto, kar mi socializmu nismo imeli.... zoja1

ursa40  

član od: 28.4.2005

sporočila: 610

18. nov 2007 11:04

Jasna1, mislim , da Jernej ni govoril v smislu "vsem enake plače", pa to ti bo že sam razložil. Glede Gazel, bi se dalo res marsikaj povedat, tudi iz moje okolice je Gazelo dobilo podjetje, ki je sicer bilo hitrorastoče, ampak na račun koga???? Na račun delavcev, ki so delali in če delajo za minimalno plačo, kljub temu, da delajo po več ur kot je normalno. Verjamem tudi to, da v nekaterih podjetjih res ni možno "talat" ,ker delajo z izgubo. Na žalost pa so podjetja, kjer so veliki dobički, pa si jih razdelijo le menagerji in direktorji, tisti pa, ki jih ustvarjajo(tudi) pa dobijo eno figo. In to, draga Jasna1, boli. In zato sem šla na demonstarcije,kjer nas je bilo ogromno. Lepo in radi se imejmo ursa40

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

18. nov 2007 13:51

Slovenija nima kapitalizma po vzoru evorpskih držav, s katerimi se primerjamo. V Evropi so silno bogastvo ustvarili v nekaj genaracijah, pri nas pa v nekaj letih. Premožnje se ni ustvarilo z delom ( beri: vodjenjem podjetja), temveč zaradi ugodne zakonodaje, lukenj v zakonodaji in kaznovalni politiki in neustreznim davčnim sistemom. K vsemu temu mnogo pripomore še kilavo in počasno sodstvo. In te razmere je vsekakor odgovorna država.

 

Nekdanji direktorji ( ki imajo tudi dvomljive rezultate pri vodenju), so čez noč postali menedžerji z velikim deležem lastništva. Uspeh so dosegli z odpuščanjem delavcev, ki so ga razumeli kot prestrukturiranje proizvodnje, podaljšanjem delavnika, kjer delavci delajo brezplačno  v času nad 8 ur. Z nespoštovanjem zakonodaje in kolektivnih pogodb. Dokler sodišča v delovnih postopkih meljejo tudi več kot 10 let, delavci nimajo nobenega sodnega varstva.

Direktor, ki odpušča delavce, ki delavce plačuje tako, da nimajo dostojnega preživetja, omogoča šikaniranje in mobing na delovnem mestu, izčrpavanje delavcev v suženjskem odnosu ( za čas, ko ne dobijo plače), ne more veljati za dobrega menedžerja.

 

Pred leti je v Peku direktor dobil 2mio plače, delavci pa minimalno plačo. Nekdanji uspešni menedžer Mure je pred kamero rekel, da delavke ne morejo delati niti bolje in niti več in da jim ne more zagotoviti višje plače. Dobri mendžer nikoli ne prodaja izdelkov pod ceno, saj je njegov uspeh merjen tudi s tem, da zna prodati za primerno ceno.

Država podpira gospodarstvo s subvencijami, vendar iz lastnih izkušenj lahko povem, da gre pri tem za klientelizem, goljufije in dobesedno izmišljevanje programov, s katerimi se državi puli denar iz žepa. Dejanske kontrole ni nobene. Samo primer Šuštar s podkupninami pogljete.

Davčna politika je takšna, da ima človek, ki prejema minimalno plačjo 16% dohodnino, davek na dobiček pa je le nekaj odstotkov višji. Namesto, da bi šel dobiček v razvoj in zagotavljanje novih delovnih mest, kot si domišlja vlada, se prelije v zasebne žepe in notranji odkup. Menedžerji najemajo pri bankah kredit, kjer kredit zavarujejo z delnicami, ki jih sploh še ni. Tu ima država še veliko dela. z zakonodvajo.

Za tiste, ki se ne srečujete s podatki, naj navdem še nekaj podatkov:

 

poprečna plača v RS za avgust 2007 1.279,40 € ( 60% Slovencev ne dosega te plače)

zajamčena plača 237,73€

minimalna plača 538,53 € 

izhodiščna plača* za

 

I. tarifni razred 343,13

IV.tarifni razred 459,17

V.tarifni razred 515,63

VI. tarifini razred 609,70

VII. tarifni rared 688,10

 

Izhodiščna plača je minimalna plača po KP, ki ji praviloma določijo delodajalci za zaposlene, ker jih vsak večji znesek ogroža.

To so bruto zneski, ki si jih lahko na portalu racunovodja. com izračunate v neto zneskih.

Naša država zgodnjega kapitalizma nima urejene socilane politke.

Po državnih pravilih zadostuje za preživetje ( neto zneski)

1. odrasel član 205,57 €

2. odrasel član 143,90 €

3. otroci od 0 do 26 let 61,67 €.

 

Obstaja pravica do enkratne pomoči enkrat letno, ki znaša 205, 57 €.

Par brez otrok naj bi po mnenju države preživel z 349,45 € in nima pravice od nikogar iskati kakšne pomoči. Če to traja veliko let, si lahko predstvaljamo, da je to zelo hudo.

 

Plače menežerjev v gospodarstvu so izven kontrole države in je nad njimi samo nebo. Društno Menežer je določilo usmeritve po lastni podobi, drug drugemu so v nadzornih svetih in si med sabo določajo plače.

Meni se zdi najhuje, da se to dogajo tudi v podjetjih, kjer je lastnik država, da uhajajo iz rok plače v negospodarstvu, ker jih ponekod ne spoštujejo pri vodilnih plačah. Redko jih kršijo pri plačah delavcev.

Protest je po moje upravičen.

 

 

F r i n a

ursa40  

član od: 28.4.2005

sporočila: 610

18. nov 2007 14:02

Bravo Frina, moje spoštovanje, znaš poovedat in napisat tisto kar jaz mislim. Protesti so vsekakor upravičeni. Lepo in radi se imejmo ursa40

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti