Zamenjal noč za dan?

Milenci  

član od: 12.7.2004

sporočila: 110

tema odprta - 7. nov 2007 17:49 | ogledi: 6.663 | odgovori: 12

V poplavi forumov o starševstvu sem se malo izgubila, zato se obračam na ta forum, ker se mi zdi da je najbolj ažuren.

Imam 14 dni starega sinka Aljaža, ki čez dan zelo lepo spi, po tri ure. Zaspi takoj, ko ga nahranim. Žurka se začne popoldne, ko hoče svojo pozornost. Kar naprej hoče biti na dojki. To traja ponavadi tudi do polnoči, enih zjutraj in jaz sem že tako izčrpana, da se mi meša. To se mi pozna na teži, saj sem v 10-ih dneh shujšala za 4 kg. Ko zaspi, spi ok 2h, nato pa spet enako. Spet dojka, dojka. Enkrat proti jutru končno vsi trije zaspimo. Zjutraj sem seveda tako utrujena, kot da ne bi nič spala. VEm, da je starševstvo težko, ampak a imate kak nasvet za novopečeno mamo?

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

7. nov 2007 18:00

Milenci, kot prvo se do otroka ponoči obnašaj kot da je noč - ne pogovarjaj se z njim, ne igraj se, naj ne bo presvetlo v prostoru... Druga stvar, mogoče nimaš dovolj mleka. Pa tudi sicer je za novorojenčke normalno, da se od začetka dolgo dojijo. Mogoče bi ti najprej svetovala, da včasih otročka prevzame očka, ti pa se dobro naspiš in spočiješ - le tako boš imela dovolj mleka. Sposodita si tehtnico in tehtaj ga pred in po dojenju, tako boš ugotovila, če imaš dovolj mleka in če teža narašča. Drugače pa ne obupaj, prej ali slej bo našel tudi tvoj dojenček svoj ritem in uživala boš v starševstvu. matilda

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

7. nov 2007 18:03

Milenci otrok je star 14? Pri tej starosti je normalno da je je na 2 uri. Meni se to zfi normalno, tudi pri mojih 3 otrocih je bilo enako. Saj bo minilo boš videla, ko bo malo zrastel se bo dojim manj pogosto. Sicer pa je moja stara 10 mesecev pa se še vseeno doji vsaj 10x v 24 urah čeprav je že normalno hrano.

Tudi utrujenost je čisto normalna, predlagam ti, da vsakič, ko otrok zaspi zaspiš še ti z njim tudi čez dan. Saj bo bolje boš videla.

jade

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

7. nov 2007 18:07

Ali mu teža normalno narašča? Verjetno ga hodi babca tehtat. Če ne narašča mogoče ni dovolj mleka? Drugače pa je, kot sem že zgoraj napisala tole čisto normalno za novorojenčka. Jaz sem svoje vedno podojila kadar so hoteli, do 6 meseca tudi ponoči.

jade

smrečica  

član od: 22.1.2007

sporočila: 62

7. nov 2007 18:31

Milenci, tudi jaz sem novopečena mamica 3 mesečne punčke. Prvi mesec je bila stalno na dojki (cel dan), tako da sem se tudi jaz takoj posušila in sem bila povsem izčrpana. Po moji izkušnji je prvi mesec bolj naporen, potem pa se počasi ustali. Težave sta lahko vsaj dve: 1. Kot so napisale že predhodnice, mogoče se ne naje dovolj. Baje naj bi otrok pojedel največ v prvih 5 minutah, potem pa se še crkljal. Meni je pediatrinja svetovala naj dojim na eni dojki 10 min, poderem kupček ter ponudim drugo dojko. Če otrok dojke ni spraznil, mleko brizga ko ga iztisniš, če je dojka spraznejena potem le kapja. Tako boš vedela ali imaš dovolj mleka. Stanje se je počasi umirilo. Tako majhnega otročka moraš res redno hraniti, ker ima še zelo majhen želodček. 2. Otroček noče spati v svoji posteljici. Ko otročka prestaviš iz toplega naročja v hladno posteljico mu je neugodno. Jaz sem nekaj časa zibko pogrela tako, da sem vanjo namestila vroč termoforček (čeprav je bilo poletje). Otročka smo dajali spati tako, da je po hranjenju očka vzel otroka, ga malo pozibal v naročju ter stisnil k sebi, da je zaspal ter dal v ogreto posteljico. Kupili smo tudi zvezdico (ne vem kako se ptravilno reče) z lučko, ki igra tri vrste melodije. To ji pomaga zaspati tudi ponoči (zaspi brez nošenja). Drugače nekateri uporabijo dudico za tolažbo. Mnenja o tem so deljena. Milenci, predvem pa ne obupaj! Materinstva se je potrebno naučiti in sčasoma se bosta lepo unesla. In pa: dobila boš veliko različnih nasvetov (tudi od zdravstevnih delavcev), ki si bodo nasprotujoči. Odločaj se po svojem srcu. Veliko sreče in veselja z malim zakladom ti želim. smrečica

jasna1  

član od: 24.9.2005

sporočila: 1986

7. nov 2007 19:03

Milenci,

imam dve hčerki in ti svetujem tole:

 

čimbolj se prepusti dojenčku, ko spi on, zadremaj tudi ti, pa če te čaka še tak kup perila!!! Bodi brez skrbi, nihče drug ga ne bo zlikal... Če ti kdo ponuja pomoč, jo zgrabi z obema rokama!!

 

In poskušaj se dojenčku prepustiti, ujemita skupen ritem, ki bo (roko na srce) precej drugačen od tvojega ustaljenega... Ampak ko ti bo to uspelo, boš videla, da bosta oba uživala!

 

jasna

balonka  

član od: 9.3.2007

sporočila: 548

7. nov 2007 22:07

Joj, to ti pa čisto nič ne zavidam.Jaz sem pa res lahko srečna.Moji otroci so prvi mesec spali recimo od povnoči, pa tam do štirih,pa sem nahranla in so spet spali.Ne vem mogoče pa nimaš dovol močno mleko.Naredi test.Jaz sem naredila tako,da sem ga nahranla(pri prsih)nato sem mu pa dala še na flaško.(Od začetka ti tako poje od 45 do 60 .Mislim da so to dve merice.)Pa če vidiš da ti poje vsaj polovico.Ti to nekaj pove.Da je lačen. Res je da je tvoje mleko najboljše za tvojega dojenčka in se trudi.Potrpi.Ampak če vidiš da tvoj dojenček poje veliko na flaško.Mu kar daj naj te nič vest ne peče.Dojenček bo sit in majn nergast ti boš pa vsaj malo zatisnila oko.Vem vsi te spodbujajo da doji,doji saj bo.Ampak žal ne delajo vsem ženskam mlečne žleze enako. Vem dala to trikrat skozi.Ko sem že prvi teden iz bolnice prekuhavala vodo in flaške,pa so otroci zrasli in zdravi.Malo je napačno to,ker se dojenje ful propagira.Potem ko pa katera mamica nima dovol mleka in je primorana z umatno hrano ji je pa nerodno. Naš malček bo pa ta mesec star leto dni,pa tudi že teden dni ne spimo ponoči(tako med eno in četro uro),ker nam pa zobki rastejo.Pa grem spat popoldan,ko on spi. Pa še to da te malo potolažim.Statistike kažejo da nam otroci v prvem letu vzamejo za dva meseca dni spanja.

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

7. nov 2007 23:49

Joooj, samo ne mladi mamici govorit, da nima mleka! Da se 14 dni star dojenček še ni navadil na pravi ritem, je popolnoma normalno. Utrujajoče ampak normalno. Če čez dan praviš da lepo spi, je ok. Večina dojenčkov se "zbudi" zvečer, ker se jim čez dan (ko so budni) veliko dogaja, pa morajo te vtise procesirati (nekako tako sem jaz prebrala takrat, ko sem bila v podobni situaciji). Mi smo bili "priklopljeni" non stop. Na dve uri se dojenček hoče hraniti? Pa se naj. Pa čeprav se malo crklja. 9 mesecev je bil v varnem zavetju, zdaj pa v čudnem mrzlem svetu. Pri dojenju čuti ugodje in varnost. Ti pa ogroooomno pij, ko nisi več žejna, spij še pol litra vode. In mleko bo. Sčasoma bo pa tudi on dobil svoj ritem, jaz sem pri sinu bila zelo disciplinirana (bolj kot pri hčerki), hranila sem ga na tri ure in nič prej. Pa sem imela vmes pridnega veselega dojenčka. (ponoči je bila druga zgodba, ko se je dojil skoraj ves čas ... sicer tako, da je spal pri meni, se dojil, dokler se je hotel, jaz pa zraven mirno spala. Pa ga nisem razvadila, pri ok. enem letu starosti je lepo zaspal v svoji posteljici in z občasnimi pavzami je tako še danes (dve leti). Atina

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

8. nov 2007 9:05

Res je, če mleka ne bi bilo dovolj bi ji že babca rekla, da teža premalo narašča. Meni se zdi hranjenje na 2 uri čisto normalno. Moja taprva hči je bila še hujša, se mi zdi, da je bila 12h ur na dan "priklopljena".

Milsneci počivaj kadar moreš, zaspi kadar spi otrok, mož naj te crklja, pa še kakšna babica naj priskoči na pomoč. Pa, če kaj ostane razmetano nič hudega. In obiskom povej, da potrebujeta čas z dojenčkom, da se ne boš še s tem matrala in jih stregla.

jade

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

8. nov 2007 9:10

Aha pa še nekaj. Mogoče ima tako močen sesalni reflex, da hoče skoz nekaj sesati. Tak je bil moj sinek, v bistvu ni bil lačen samo imel je tako močen sesalni reflex. So mi že v porodnišnici svetovale naj mu dam dudo pa sem bila tako trmasta, da nisem hotela. (Tudi starejša hči je ni imela zato pa je "visela" non stop na meni) No zaradi moje trme sem dobila mstitis, ker je non stop sesal so se mi delale ogromne količine mleka, mali pa je tudi preveč pojedel zato ga je tiščalo v želodčku, seveda je non sto jokal. Potem me je sestrična prepričala naj mu dam dudo, kadar vem da ni lačen pa hoče sesati. Sin je tako zagrabil tisto dudo in zasapl kot top. Revež je bil zmatran in znerviran. Dudo je imel samo za zaspat potem jo je pljunil ven. Pri 2 letih smo ga tudi brez problemov odvadili od dude.

Mogoče poskusi z dudo.

jade

balonka  

član od: 9.3.2007

sporočila: 548

8. nov 2007 10:49

Saj ne trdim da nima mleka.Pa daleč od tega ,da se delam pametno.Ampak želim samo povdarit,da nimamo vse mamice to sreča da ga lahko samo"priklopimo" in spimo dalje. In veliko krat sem požela zalo kisel obraz od medicinskega osebja,ker sem ta malem v čakalnici dala flaško v usta.Ni prijeten občutk. Res pa je,da se pri prvem otroku življenje spremeni in obrne na glavo.Nimajo pa vsi srečo,da jim kdo skoči na pomoč.Jaz sem bila pri vseh sama, mož mi je tudi veliko pomagal.Če ne bi bil on takšen ne bi imela željo za veliko družino.Sem prišla iz bolnice sem že za šporhetom stala in že perilo rinla v pralni stroj.Ampak sem takšna trdna oseba,marsikatera moja prijateljica bi omagala. Glede dude,pa je tako da sem pri drugem porodu jo imela že sabo v porodnišnici.Pa so vsi trije takšni ,da prvih pet šest mesecev niso mogli brez nje živet, nato jo je pa vsak še pred enim letom odvrgu.Nam je sam pediater reku,boljše duda kot palec.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti