Pletenje - angleški patentni vzorec

mbarbe  

član od: 16.12.2002

sporočila: 186

15. mar 2011 10:30

lonny je napisal/a:
Mene je zelo sram tole napisat, ampak jzt se kr ne razumem :') Probala sem vse zivo, vprasala tudi tiste k znajo drgac dobro strikat pa mi ni noben znam pomagat.. A se da kateri malo narisat? Ker mi je vzorec zelooo vsec.. Če ne bom pa še koga vprašala če zna :) Hvala lonny
Tu imaš še eno internetno stran, ki je zelo vredu: http://www.nadelspiel.com/stricken/strickmuster/strickm Mislim, da ti bo veliko pomagalo. Biba

scoprio  

član od: 3.4.2013

sporočila: 2

19. jul 2013 13:17

Pozdravljene! 

Na vas se obračam z veliko prošnjo, rada bi namreč spletla pregrinjalo za posteljo, vendar mi nikakor ne gre. Res je da sem bolj vešča dela s kvačko, čeprav sem se preiskusila že tudi s pletilkami, ampak teh navodil pa res ne razumem. Lepo bi prosila za kakšno pomoč pri razlagi motiva. 

Motiv je iz knjige ROČNA DELA - pletenje, kvačkanje, vezenje, vozlanje, spletanje, šivanje in druge ročne spretnosti, Mladinska knjiga, l. izdaje 1978 s strani 204, 205 (v kolikor ima katera to knjigo doma). 

Piše pa tako: 
Delamo z dvema nitma, komplet pletilk za nogavice št.3. 
Kaj točno pomeni "delanje z dvema nitma"? :/ 

OSNOVNI VZOREC
delamo po shemi; s pletilkami za nogavice pletemo lepo v krogu. Na shimi je 1/2 kvadrata. Vsak vzorčni stavek moramo delati 4x- na vsaki izmed 4 pletilk po enega. Na shemi so narisane le vzorčne vrste = vsaka druga vrsta. V vmesnih v. (2.,4.,6...) pa pletemo vse p. in ovoje vedno desne p. razen 1.p. v vzorčnem stavku, ki je vedno desno zasukana p. Pletemo iz sredine kvadrata navzven.

Spletemo 45 celih kvadratov in 22 polkvadtratov. Za vsak cel kvadrat nasnujemo 8p., razdelimo na vsako pletilko po 2p. in pletemo po vzorcu. Po 48.o.v. naredimo še 2 v. levih p. in zazankamo. 

Za vsak polkravdrat nasnujemo 7p. ter pletemo z obračanjem: 1V: kr.p., 2x vzorčni stavek, 1d. zasukana p., kr.p. Tu pletemo na narobni strani vse p. in ovoje levo, zasukane p. pa levo zasukano. 

Za obrobo nasnujemo 9p. i pletemo z verižno kr.p.:
1V (narobna stran): kr.p.*ovoj, 2d.zasukano skupaj popletemo*; od * do * še 3x ponovimo.
2V IN VSE SODE VRSTE: kr.p., 1.ovoj, dalje pletemo vse p. desno.
3V: kr.p., 1d.p., dalje kot v 1.v.od * do *
5V: kr.p., 2.dp., daljekot v 1.v. od * do *.
7-15V: vedno pletemo 1d.p. več (na narobni strani pazimo na ovoj). da dobimo 7d.p. V naslednji v. pa teh 7p. zazankamo, da imamo spet le 9p. od 1.v dalje vse ponavljamo. 

Za lažji pregled dodajam še fotografijo sheme...

Vsakršnje pomoči bom zelo vesela, ker mi je vzorec resnično ljub. Hvala vam! 

scoprio

kača  

član od: 11.1.2004

sporočila: 829

19. jul 2013 22:59

Oj, jaz sem naredila takšno odejico za moja otroka, pred časom pa še dve za moje vnuke. So vsi prišli iz porodnišnice  zaviti v te "moje" odejce. Ker trenutno nisem doma, v knjigo ne morem pogledati, če pa se spomnim, je to pregrinjalo kvačkano z garnom, zato dve nitki. Jaz sem delala s tremi različnimi volnami in mi je odejica prišla vsakokrat večja. Prva, ki sem jo naredila za svoja otroka, je bila najtanjša, drugi dve pa vedno mali večji, čeprav je bilo število kvadratov in polkvadratov vedno enako, le volna je bila vedno od drugega proizvajalca. Delala pa sem s pletilkami 2,5. Ti pa svetujem malo potrpljenja na začetku, dokler se ne "ulavfaš" pletenja s štirimi pletilkami s po dvema pentljama. Malo težav boš imela mogoče kakšne tri kvadratke, potem ti bo pa pleteneje lepo steklo. Ko sem delala obrobo, sem jo enostavno zvijala v rolo in spenjala z elastiko, da nisem imela predolge "kače". Upam, da ti bo kmalu uspelo, ker je končni rezultat res občudovanja vreden.

LP

kača

branka171

sporočila: 218

19. jul 2013 23:11

Česa ne razumeš? Lahko pomagam, piši na zs , pa se magari slišiva.

branka171

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti