Merima oddeja

Petra 1  

član od: 1.6.2006

sporočila: 419

tema odprta - 7. okt 2007 14:39 | ogledi: 5.014 | odgovori: 7

Prosim za nasvet in sicer, oddeja merima je bila nekaj let spravljena na podstrešju, mami jo je vsako leto razgrnila in prezračila, dala noter sredstvo proti moljem, sedaj pa se je odločila, da jo bo uporabljala.

Ker je prevelika za pralni stroj, sta jo z dedijem prala na roke....sedaj jo suši, ampak še vedno ima vonj.

Ali mogoče kdo ve s čim bi se dalo nevtralizirati vonj. Vem, da je skrajna varianta čistilnica, mogoče ima pa kdo tukaj dober nasvet?

hvala

Petra 1

ps: ja,ja po ovcah smrdi, pa se nisem znala izrazit...

Temo je spremenil(a) Petra 1 dne 07. okt 2007 15:24:55

Rmeli  

član od: 5.2.2004

sporočila: 344

7. okt 2007 14:59

Živijo, tudi jaz imam problem z vonjem pri tej odeji. Imala sem jo spravljeno kar nekaj let, vmes sem jo samo za kakšen dan razgrnila in jo dala na balkon prezračit, sedaj ko je hčerka prerasla kinderped in smo ji dali veliko posteljo, sem ji dala tudi to odejo. Ampak imela sem jo že dvakrat v čistilnici in ima še vedno duh po ovcah ali kaj. Smrdi, da je kar težko spati in sem ji dala kar navadno dekno. Ne vem kaj naj še naredim. Vem da obstaja neka pena za to čistit. Se bom mogla malo pozanimati kje jo dobiti. Če boš našla rešitev, se priporočam. LP,Rmeli Rmeli

titta  

član od: 28.9.2006

sporočila: 1056

7. okt 2007 15:55

Zdaj bodo jesenski dnevi, velikokrat bo megla. Ko je jutranja ali večerna megla je potrebno te vrste zadeve obesit ven na zračenje.  Ne jih pa sušit oziroma zračit na soncu.

Ne me vprašat zakaj, tak nasvet smo dobili in tega se držimo in tudi velja.

titta

riba-ribica  

član od: 25.2.2005

sporočila: 1436

7. okt 2007 16:00

Obstojajo neki šamponi za čiščenje, to so omenili na predstavitvi pri Bavaria Woltex Company. Mogoče pa je to tisto, kar potrebujete! Lp! riba-ribica

severnica  

član od: 14.6.2006

sporočila: 2

7. okt 2007 17:39

Če je odeja polnjena s pravi volnenim polnilom, se je potrebno navaditi na poseben duh - tako so meni rekli pri Odeji Škofja loka kjer prodajajo volnene odeje. Ta poseben vonj ostane vseskozi in poznam primere, ko so odeje nehali uporabljati ravno zaradi tega vonja. Če pa imate deke iz merino volne, pa nebi smele imeti tako močnega vonja, vsaj meni se ni zdelo ko sem bila že na parih predstavitvah. Pa tudi pri nas imamo izdelke iz merino volne, ki pa nimajo nikakršnega vonja. Žal pa po moje nobeden šampon ne bo odpravil vonja. Lp! severnica

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

8. okt 2007 9:56

Pravkar sem postelji opremila z volneno odejo za pod rjuho in dvema prešitima odejama. Pa se mi zdi, da vonja nekako ni več.

Sem pa pred leti čistila krzneno jopo ( kozo) s pšeničnimi otrobi, ki prevzemajo vonj. Moja je smrdela po čikih. Vonj je izginil, pa še očistila se je in dobila bolj svežo barvo. Menim, da bi žakelj otrobov, ki ni tako drag, pomagal tudi pri volnenih pregrinajlih.

Postopek: otrobi se posujejo po oblačilu, po potrebi se vtrejo v blago, krzno. Pustimo en dan, rdrug dan pa izdelek otresemo in po potrebi skrtačimo.

Če bo kdo poskusil z odejo, naj napiše, kako se je obneslo.

F r i n a

Kajcika  

član od: 6.10.2007

sporočila: 64

8. okt 2007 22:55

Bavaria Woltex Company ima res šampon z lanolinom (Wollwasch und Pflegemittel mit Lanolin) za čiščenje in osvežitev volnenih odej, predvsem pa za to, da ostane volna čvrsta. Vonja samo s šamponom ne odstranimo popolnoma. Je pa tudi moja odeja imela čuden vonj, ko sem jo kupila. Ker mi ni znal nihče povedati, kako bi se tega vonja rešila, sem ubogala nasvet moje mame, pošpricala sem po odeji s kisom in vodo, ter dala na zrak. Moram reči, da sem se takrat rešila vonja in tudi ker sem dobro prezračila, vonja po kisu, kar me je bilo potem najbolj strah. Sedaj pa, kadar čistim svoje oddeje, jih pošpricam s tem šamponom ali kar z navadnim za pranje volne. Potem jo dam malo posušiti na zrak in dobro presesam in skrtačim. Tako dobi zopet svež vonj in izgled - se opravičujem, ne več tako svež izgled, ker jo uporabljamo že 16 let. Na sonce pa nikakor, ker bi odeja porumenela, ali pa bi dobila lise. Tudi belega perila naj nebi sušili na močnem soncu ali ob polni luni, ker porumeni. Pri naslednjem čiščenju pa bom z veseljem preizkusila Frinin nasvet. Kajcika

Jelenckova  

član od: 30.3.2005

sporočila: 2053

8. okt 2007 22:58

titta je napisal/a:

Zdaj bodo jesenski dnevi, velikokrat bo megla. Ko je jutranja ali večerna megla je potrebno te vrste zadeve obesit ven na zračenje. Ne jih pa sušit oziroma zračit na soncu.

Ne me vprašat zakaj, tak nasvet smo dobili in tega se držimo in tudi velja.

titta
Ja res je, najbolje je narediti tako ali pa vreči odejo pozimi v sneg, če ga je seveda kaj in če to lahko naredite. Drugače pa to ima svoj vonj in ga težko izgubi. Jelenckova

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti