Tule imam eno vprašanje: sem že v srednjih letih in se mi zdi neumno, da bi gledala nogomet ( razen kakeka dobrega tipa, ki pa je itak prešvican in ni kaj videti, običajo pa imajo krive noge), ne zdi pa se mi neumno, da gledam eno Kmetijo, kjer opazujem razvoj gosenic. V obeh primerih režiserji dodajo posnetkom svojo težo.
Moje vprašanje je naslednje: če bi navedla, da poznam vse glavne protagoniste nogometa po imenih, poreklju in ljubicah, zakaj bi moje spremljanje nogometa bilo na višjem nivoju, kot pa če enkrat na leto gledam Kmetijo in sem takrat uporabnih pritlehne ponudbe medijev, ki načenjajo moje možgane.
Po ogledu kmetije sem vedno besna ( in vedno prisežem, da je zadnjič), vendar nato nasedem, ker moram mimo vrat mame, ki to komentira.
Samovščečno se imama za izoblikovano osebnost, moj karakter je izoblikovan, moja vzgoja in izobrazba je vendarle naredila iz mene spodobnega človeka, pa ne vem, zakaj sem potem poden od človeka, nesposobna porabiti svoj prosti čas za koristne stvari in mi nekdo, ki sedi na školjki, ko uč le vrže na kmetijo, skuša očitati moj poden.
Vsi ploskajo ekstremnemu športniku, ko se steguje po neki skali in izziva usodo, potapljaču, ki je na dah prežuvel pod vodo še dalj časa, formulo, ki razvijo ogromne hitrosti in sisteme, ki so za običajno vožnjo neuporabni.
Evo, gledanje Kmetije je zame ekstremni šport, saj vsakič znova ugotavljam, da vem premalo o ljudeh, da me vedno znova presečajo, kako se obnašajo. Da vrednote nimajo cene. Zagotovo je moj adrenalin na nivoju hudega navijača ekstremnih športov, le katarze pri Kmetiji ni. In ni odrešitve. In znova upam, da bodo ljudje drugačni.
Civilizacija zaradi realiti šovov ne bo propadla. Propadla bo zato, ker propadajo tiste vrednote, ki meni nekaj pomenijo, in katerih propad nakazujejo obnašanje ljudi v teh šovih in ne sama produkcija, odziv na situacije in ne same situacije. In nasilje večvrednih nad nami, nižjimi. Kako je nekdo napisal, poden od podna, kar je najbrž še bolj v magmo kot sem sprva mislila.
Kmetijo gledam tudi zato, da lahko komentiram in ocenjujem mnenja tistih, ki izrecno pljuvajo po njej. To, ali nekateri pri tem rabijo plenice, me pa res ne zanima.
F r i n a