Kmetija

Ne bom se ponavljala, da je Kmetija prikaz sobivanja popolnih tujcev. Upoštevati je potrebno, da cela ekipa išče posebnosti in dejansko manipulira z tekmovalci.

Meni je zanimivo, da izbubijo občutek, da kamera pokaže njihove slabe lastnosti in potem celo lažejo o tem, kaj in kako so rekli.

Skušajo biti družina, ampak to niso, ker samo sledijo istemu cilju. Še prijatelji niso, če natančno pogledamo odnose. Zato ne morem razumeti, zakaj zahtevajo izpovedi, " odpiranja", če pa to ne vpliva na to, s kakšnim žarom kidajo hlev.

Mene najbolj skrbi vrednostni sistem, ki ga sporočajo in je sprejmljiv, če poslušam komentatorje.

Scenarist je skušal prikazati pogoje življenja brez elektrike, kmetijskih strojev, kar pa ne pomeni, da ni v tej igri potrebno upoštevati človeškega dostojanstva.

Hlapec in dekla sta status in so jima nekatere pravice odvzete ( skupno spanje, hranjenje), da se lahko ostali pripravijo na njihovo " ocenjevanje", to pa ne pomeni, da lahko z njimi grdo ravnaš. Glava družine vodi, kar pa mu ne daje pravico do poniževanja ostalih, tudi hlapcev in dekle.

Mene je zmotilo, ko so Damjanu podatknili hrano z mesom, pa so se smejali v pest. Si zamislite, da bi bil musliman, žid, ki svinjskega mesa ne sme jesti. Tak odnos dokazuje, da so ljudje pred kameremi priprvaljeni pokazati nespoštovanje do načel drugih oseb, koliko pa v resničnem življenju spoštujejo drugačnost ostalih. Mislim, da jih ne.

POP TV ima edinstveno priložnost, da temu projektu doda sol in sicer bi  morala biti njihovo vodilo preganjanje vsake nestrpnosti in vsakega nasilja, predvsem psihičnega. Tako obnašanje, ki je nesprejmljivo v družinah, bi morali obsojati. Likovičeva je učiteljica, ki bi morala prva preganjati nasilje in nestrpnost, Lara je menda borec za pravično družbo. Bog me varji pravične družbe po njeni meri !

Opozorila pa bi na odličnega gospodarja, ki je pravi balzam za vso greznico,ki jo gledam po svoji volji.

F r i n a

Mene bolj kot vse drugo pri tej zadevi privlači način življenja in delo kakor poteka na tej kmetiji, ter pogled na božansko panoramo, ki jo sem in tja prilkažejo.

Ob gledanju me  obhaja nekakšna nostalgija za kmetijami, kot so nekoč bile. Kjer so roke na podagi izkušenj več rodov znale narediti čudeže. Danes so kmetije nekaj povsem drugega. Prave majhne proizvodnje, kjer se bolj ali manj skoraj bi lahko rekli industrijsko,  prideluje več in več hrane ali kar koli že. Takšne idile kot jo vidimo pravkar v tem resničnostnem šovu,  skoraj že ni več.  Morda le še kje na nerazvitem koncu, kjer delajo bolj za lastno prehrano in preživetje. 

Delo je seveda lažje, ker je strojno, marsikakšna ročna spretnost in znanje pa je šlo v pozabo na račun tega. Tudi odnosi. Glava družine tudi ne obstaja v tako izraziti vlogi na današnjih kmetijah. Hlapci in dekle pa so hvala bogu že zdavnaj pozabljeni. Na kmetihjah sedaj delajo večinoma le ožji člani družine, tuja delavna sila pa skoraj ne obstaja več, ker ob strojih tudi ni več potrebna.

Je pač tako, več idile,  manj denarja. Pehanje za zaslužkom je spremenilo vse, tako v mestih, kot tudi na podeželju. Žal. 

kara

Tistih 22 juncev, ki tekajo za žogo, je tako zelo dobro plačanih, da bi verjetno tudi marsikado od nas tako tekal za njo, če bi nam v žep kapnilo toliko denarja ...

Denar je sveta vladar in tako tudi Kmetije.

Načeloma se strinjam z ežojem, da je kar nekaj oddaj na naših tv postajah (in tudi na tujihm, jasno, saj gre za vsesplošen pojav) dno od dna, Kmetija ni nobena izjema.

Jaz si o tem pač mislim svoje, svoje misli sem delila z vami, in še naprej ostajam pri odločitvi, da oddaje tega tipa, poleg tistih s politično vsebino seveda, sploha pa zdajšnja predvolilna soočenja, ne sodijo med tisto, kar bi mene prikovalo pred tv zaslon.

Pa že raje kakega spretnega Messija gledam.

Saj, odrasli ljudje smo in se odločamo po lastni presoji, kaj bomo gledali oziroma počeli.

Tko je shavtio, shvatio je, kot pravi ena naša jezična članica.

mamamia

Ja, ja, bo že držala Ežojeva trditev, da je vse v naprej zrežirano ampak tokrat jim nekdo le prekriža načrte.

lp Vesna

kara je napisal/a:

Takšne idile kot jo vidimo pravkar v tem resničnostnem šovu,  skoraj že ni več.  Morda le še kje na nerazvitem koncu, kjer delajo bolj za lastno prehrano in preživetje. 

kara

Idile na kmetijah nikoli ni bilo, vsaj ne za tiste, ki so tam živeli. Morda so jo videli le oni, ki so takle čas prišli s praznimi gajbicami..................in odpeljali polne.

rimljanka

Ja in tukaj videz vara-

lp Vesna

Rimljanka, izhajam iz kmečke družine, zato bi rada razložila kaj sem mislila pod idilo.

Trdo smo delali vsi, vendar smo občutili tudi tisti ponos in zmago na koncu opravljenega dela. Polne shrambe so že bile razlog za to. Lepi večeri, ko je bilo delo opravljeno. Imeli pa smo tudi čas ( brez TV), zase, za sosede in sorodnike, ki običajno niso živeli tako daleč, da se jih ne bi dalo kar peš obiskati in tudi pomagati pri njihovih sezonsko bolj težkih delih. S tem, da se je potem ta pomoč povrnila. Poleg tega pa je bilo takrat zelo jasno, da pripadaš nekemu gnezdu in to je nekaj pomenilo.

Govorim o skrbi za soljudi, o tem, da je bilo veliko manj osamljenosti in zapuščenosti. Zbuditi se zgodaj zjutraj v miru, na svoji zemlji in opraviti vsakdanje, čeprav težko delo ( pa ne vso)nikakor ni bilo bolj stresno kot to, ko potuješ skozi promet in gnečo do svojega delovnega mesta in velikokrat za tisti v trgovini lažje dostopni kruh poteptaš marsikaj v sebi.

Pa ne bom pretiravala v slavospevih, tudi hudi časi so bili na kmetijah, jasno da.

Prazne in polne gajbice tistih iz blokov pa ne bom komentirala, to je že druga zadeva.

Lep jesenski dan vsem na Kulinariki. 

kara

Kara, vse te stvari ki si jih naštela je na kmetiji (iz TV-ja) pogrešal Andrej. Verjel je v boj med tekmovalci za lepo nagrado a po kratkem času ugotovil da drži vse tisto kar je napisal Ežoj. Pa je malce vzel stvari v svoje roke in pomešal štrene saj ni nihče pričakoval, da si to sploh kdo upa pomisliti, kaj šele storiti.Zame je junak kmetije in ponosna sem nanj.

lp Vesna

Kdo je pa Andrej? Ne gledam glih redno, smo ostala sta Darko in še en, pa ni Andrej? Reca a ti veš že naprej kaj se bo dogajalo? Menda nisi bila tam

kara

Reca,a je Andrej iz tvojega gnezda :)  ?

Kmetije niti nisem gledala,ker je prezgodaj  na sporedu.Sicer sem včasih kaj takole vmes ujela med delom.

Vendar me je sedaj Reca prav firbčno naredila in sem se včeraj vsedla in malo spremljala.

Me pa zanima,kje je ta kmetija.Ker pogled naokrog je čudovit

lp

anaevahttp://poosmiinpol.blogspot.com/

Sporočilo je spremenil(a) anaeva dne 09.nov 2011 15:43

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Izpostavljeno

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?NENA58
MOJ vrtrimljanka
malo za hecNikita2
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti