Tudi mi jih imamo doma. So precej neokusne buče - brez izrazitega okusa, da se razumemo (no, vsaj po mojem mnenju), tako da je fajn, da daš kako začimbo zraven, na primer sok od pečenke. :)
Načinov priprave je pa veliko, kot za vse ostale buče. Mi imamo najraje pohane, juho iz njih, dušene k mesu (narežeš na večje kose in skupaj s krompirjem in mesom pečeš v pečici), lahko dušene v ponvi, z malo vegete in peteršilja, lahko narediš polpete, omako za testenine (dušene s smetano),...
Ker so izredno blagega okusa sem že razmišljala, da bi mogoče iz njih poskusila skuhati kompot.
Na sredi imajo eno veliko koščico, ki je enako trdna oziroma mehka kot cela buča, zato je mi ne odstranjujemo (no, včasih sama pade ven).
Razmnožuje pa se tako, kot so že drugi pisali - moraš jih prezimit, potem pa spomladi celo posadiš. dovolj je, da se posadi ena, ker res bogato obrodijo. No, če je prostor, ne škodi, če se posadi kakšna več. :)
So pa res neprijetne za lupit - jaz jih primer s servieto, potem pa kar na debelo obrežem bodice. Tako je gre sicer precej stran, a vsaj popikana nisem vsa. Če ima kdo kak drug nasvet, kako naj se jih lotimo, bo super.