Aja, pa vsekakor v Ljubljano in okolico, ne v Ljubljani in okolici (to bi bilo spet obratno "V Ljubljani in okolici bo potekala dostava prekmurskega paradižnika").
Nomen
Poširane hruške
Aja, pa vsekakor v Ljubljano in okolico, ne v Ljubljani in okolici (to bi bilo spet obratno "V Ljubljani in okolici bo potekala dostava prekmurskega paradižnika").
NomenZakaj pa ne? Tvoj prejšnji post razumem, tega pa prav nič. Dostavljali bodo paradižnik pač tistim gostincem, ki so v Ljubljani. Saj gostinec je lahko iz Maribora, ampak bo paradižnik dobil samo, če bo v Ljubljani, ker dostave drugje ne bo.
Sonja
Mene pa zadnje čase spet bega deljenje besed.
Kako se deli mirovanje, pravljica, kraljestvo?
mi-ro-van-je ali mi-ro-va-nje?
prav-lji-ca ali pra-vlji-ca?
kral-jes-tvo ali kra-lje-stvo?
Nekako mi je ostalo v spominu, da dva soglasnika ločiš, po načelu izgovorljivosti, ampak učiteljica v šoli dosledno popravlja otroku deljenje tako, da je na koncu vrstice vedno samoglasnik, pa čeprav sta potem v naslednji vrstici skupaj dva soglasnika (ali celo trije)... In tudi samo posamezen zlog praviloma ne sme biti v prvem delu (pi-kapolonica, ru-meno...)
Se mi zdi, da so nas drugače učili...
čokoVčasih je veljalo, da se lj in nj ne delita.
Prav -ljica
mi - ro - va -nje
kra - ljestvo
mamamia
Po njeno bi bilo pra-vljica.
Kaj pa kralje-stvo ali kraljes-tvo ali kraljest-vo? Ali se v tem delu sploh ne deli?
čokoDeli se lahko po zlogih. Pra - vlji -ca. Kra - lje - stvo. St in vo nista zloga besede kraljestvo, torej se ne more deliti kraljest-vo.
lp
cervusŠola se je začela ... no pravzaprav se je pouk začel:
Kabelski operaterji pogosto napišejo "program ni na voljo".
Ali je to prav? Kaj pa "programa ni na voljo"?
rdkapicaZanimivo in tudi poučno, hvala.
rdkapicazakaj pa ne program nin na voljo. Saj je tisti program
dvoranaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Poširane hruške

Bučni mufini s kremastim nadevom