Obvestilo: spisek tistih, ki prepisujejo naše recepte!!!

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4876

tema odprta - 12. jun 2002 10:26 | ogledi: 3.131 | odgovori: 11

Razmišljam, da bi odprl posebno temo, kjer bom navedel vse ugledne hiše, časopise itd. ki jemljejo naše recepte in članke. Dobesedno prepisane!

Strinjam se, da je težko vedeti, ali ni bil nek recept že objavljen kje pred 100 leti, ampak da pa nekaj dni po tem, ko ga obiskovalci pošljejo na KulSlo vzamejo velike in mogočne hiše, je pa malo preveč. Brez domišljije ste, vsaj spremenili bi kaj.

Razmišljam, da bi v tej temi vodil spisek vseh, ki to delajo, naj jih bo sram, vira KulSlo še omenijo ne...

Kot se je pred časom zgodilo, da so v Nedeljskem dnevniku vzeli našo bazo šal (baze so avtorsko tudi zaščitene!) in se tudi po pogovoru z njimi niso nikoli opravičili, vabim vse, da v to temo napišejo, kje so videli dobesedno prepisanje recepte iz KulSlo.

Ker mi je počasi prekipelo, bom kar začel:

UGLEDNA TV HIŠA TV SLOVENIJA na svojem teletekstu redno in zavestno prepisuje recepte iz naših strani. Danes si lahko ogledate belušev naraster in še en recept, ki so ga pobrali tukaj. Oz. ste ga pobrali, ker ta vrli gospod ali gospa redno bere našo stran (teletext stran 367).

Lepo da se TV Slovenija zanima za našo stran, morda bi nas kdaj povabili še v studio na kakšen klepet o KulSlo? Morda malo reklame še za nas, da ne bo šlo zgolj za prepisovanje z vaše strani.

Kaj dosti ne morem narediti, bom pa javno tukaj napisal vse podobne, naj jih bo sram! Operirate z denarjem, kjer je kompleten naš projekt kot kapljica v vaše morje, pa ne vidim, da ste niti sponzor, niti oglaševalec na naši strani. Samo recepte jemljete.

Hvala!

Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije

sycia  

član od: 4.12.2001

sporočila: 139

12. jun 2002 20:41

Tako se dela, Jerjej!!! Revija AURA: članek o E-jih. Pojavil se je 14 dni po tistem, ko je bila to aktualna tema foruma na Kul.Slo. Mogoče to niti ni bil dobesedni prepis, ideja za članek pa zagotovo. Sycia

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4876

12. jun 2002 21:59

Ideja za članek me ne moti, nimam nič proti, da koga navdihnemo. Moti me pa dobesedno prepisovanje... Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije

nadaz  

član od: 3.12.2001

sporočila: 9

13. jun 2002 8:37

Tudi časopis Dnevnik prepisuje.

neznan uporabnik

13. jun 2002 9:09

Tudi na radiu sem slišala prebrati recept brez navedbe vira kul.slo in sicer dan potem, ko sem si jaz isti recept sprintla za svojo zbirko s te strani. larisa

neznan uporabnik

13. jun 2002 9:10

In sicer le na lokalnem radiu, ne na nacionalnem. larisa

buci  

član od: 13.6.2002

sporočila: 141

13. jun 2002 9:13

JAZ PA IMAM RAVNO OBRATNO IZKUŠNJO.RECEPT, KI SEM SI GA VZELA PRED NEKAJ DNEVI IZ REVIJE ANJA JE DANES-DOBESEDNO PREPISAN-V KULINARIČNI SLOV.

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

13. jun 2002 12:24

Ta zgodba je podobna tisti o kuri in jajcu. Ali zna kdo odgovorit na vprašanje, kaj je bilo prej, ali kura ali jajce? Mislim, da je večina receptov, ki smo jih vpisali v zbirko, od nekje prepisanih. Naj mi kulinarični virtuozi oprostijo. Vsi navadni ljudje pa smo samo uporabniki in prenašalci že odkritih idej. Meni se to ne zdi nič narobe. Obratno. Jaz recimo revije Anja ne berem in sem zato vesela, če se dobri recepti iz nje in iz drugih revij pojavijo na KulSlo. Mogoče bi pisec navedel vir in potem bi bila volk sit in koza cela.

mc maya  

član od: 28.11.2001

sporočila: 474

13. jun 2002 17:31

Se strinjam z mimiko. Po mojem mnenju se recepti morajo širiti med ljudmi. Ampak vsi bi pa morali navesti vir, kje so recept dobili - tako tisti, ki svoje recepte prispevajo v zbirko kulslo, kot tudi razni mediji, ki pač na tej strani najdejo veliko dobrega in uporabnega. Edina izjema za navajajnje vira je po mojem mnenju lahko morda tale forum, kjer pogosto niti ne navajamo natančnega recepta, ampak samo opišemo postopek priprave. Ampak lahko se pa pojavi problem: a bomo za recept, ki nam ga je zaupala babica, kot vir navedli: povedala babica? Ali pa: takole pa mineštro pripravi moja mama/soseda? LP, maja

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

13. jun 2002 20:44

Nacelno se strinjam z Jernejem, da bi morali za dobesedno prepisane recepte zraven navesti tudi vir. Problem se pa pojavi pri nas samih. Npr. recepte zbiram ze vrsto let in za vecino se ne spomnim vec, kje sem jih dobila. Tiste, ki sem jih skopirala z interneta, sem preuredila po svoje in pri tem oklestila ves balast (imena avtorjev oz naslov strani). Pojavi se vprasanje. Naj posredujem recept na forumu, kljub temu da ne vem izvora? Ce je odgovor ne, ali ne bo pri tem forum na izgubi? Po drugi strani je pa res tudi to, da Kulinaricna slovenija deluje brezplacno, recepte prispevam(j)o v splosno dobro, medtem ko casopisi in TV pa prispevke honorirajo (mislim vsaj) ter na ta nacin placujejo nekoga, ki se “znajde”. To pa ni vec samo sirjenje receptov kajne? LP, R.

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4876

13. jun 2002 22:40

Ampak dragi moji, v moji glavi je razlika, če narediš: 1. Vzameš recept babice, ki ga je v neki reviji dobila pred 30 leti 2. Namerno greš na KulSlo z namenom, da dobesedno prepišeš recept, ki je bil ravno objavljen. Potem se bo nekdo spomnil in prepisal VSE recepte. Zakaj ne bi izdal kar knjigo receptov, ki so na KulSlo? (razen tega, da se to ne sme, kot da je to koga že ustavilo). Eno se mi zdi, da je, če nekaj potuje iz roda v rod, od ust do ust itd... Kot pa če osebki z namenom tega, da zapolnijo teletekst prepisujejo recepte. Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti