Kaj jutri za kosilo?

tema je zalepljena

mišzmoke je napisal/a:

naor je napisal/a:

... da bi pa počasi vseeno krvavico za kosilo. Že brusim nož.

naor

Pa pod mus jo poslikaj, da mal Vanji nagajamo

mzm

Si bom vse zapomnila. 

Danes je bil super dan za sushi in sashimi, na sliki porcija za dva. Pred tem zame navadna solata in mojo boljšo polovico solata iz morske trave. 

Zgoraj od leve na desno: jakobova pokrovača, bela tuna in rdeča tuna.

Spodaj levo zavitek z rakovico in desno z ostrigami. 

Vanja

Oh, draga moja, kako od srca bi ti poslala najlepšo, najboljšo slovensko krvavico, a vem, da le ta ne bi zmogla poti. Vse ostalo je pa samo malo heca, saj vidiš, kako napeto je življenje. Hrana pa ublaži slabo voljo in je spet vse v redu.

naor

Živjo! 

ali so kakšni predlogi za kosila ki se vsaj na pol pripravijo že dan prej,(da se pripravi potem v največ pol ure)  pa da niso to ričet/jota in podobne stvari temveč kaj bolj zanimivega in kreativnega? 

groovychick

V pol ure imaš brez predpriprav kosilo brez problema. No, z nekaj malega predpriprave.

Meso mariniram večer prej in ga pustim v hladilniku, 

Recimo: zelenjavo očistim in narežem zvečer, shranim v hladilniku (največ časa itak vzame čiščenje zelenjave). 

Vsako meso, ki ga prirpaviš v ponvi, je v pol ure več kot dovolj pečeno. Perutnina na primer, zrezki (goveji, telečji, svinjski, sploh vratovina, ki je sočna, ali kotelti), da o ribah ne govorim. 

Ko začneš kuhat, daš gret posode, tačas se preoblečeš, potem pa delaš dalje. Najprej daš peči meso, potem ga samo dodelaš, recimo s kakšno omako, v istem času je tudi zelenjava pripravljena (nič je ni treba utrujat z dolgim cmarjenjem, na hitro prepečena je boljša ...).

Tudi s prilogami gre hitro: kuskus je gotov vnekaj minutah, testenine so v pol ure prav tako kuhane (vodo segreješ v grelniku, je hitreje kot če jo greješ na štedilniku), zeliščna polenta je gotova v 10 minutah, njoki prav tao (če jih ne kupuješ jih narediš dan prej), ajdova kaša je gotova v 20 minutah, krompir pa najprej pokuhaš in potem na hitro spečeš v olju in tudi gotov v pol ure.

Mi med tednom jemo manj mesa, več raznih zelenjavnih jedi in enolončnic. Več vrst leče skuham običajno čez konec tedna in shranim v hladilniku, Čičeriko uporabim iz konzerve, fižol tudi. In potem samo kombiniram - prepražim čebul, česen, ingver, dodam stročnice, razne začimbe (predvsem indijske) in v pol ure je jed nared.

Ali s mesne kroglice pripravim večer pre in jih v času, ko delam recimo leo na gosto, spečem v ponvi.

Solato očistim dva krat na teden in jo uporabljam po obrokih.  Posamezne porcije ovijem v platneno krpo ali shranim kar v skledi in jo le okrijem, naslednji dan jo samo še zmešam.

Meso ti v dobro zaprti posodi in če je v olju vzdrži v hladilniku več dni.Torej si različne vrste shraniš, mariniraš in vsak dan ješ drugačno. Lahko pa si recimo kose šiščančega fileja spečeš večer prej, naslednji dan le sereješ in spečeš d konca ali dodelaš z omako (potreseš s currjem in zaliješ s sladko smetano, pa je gotovo).

Če hočeš še kak jedilnik

, javi.

V bistvu je vse stvar dobre organizacije, lažje grem če si recimo za teden dni pripraviš jedilnik in temu primerno sledi predpriava jedi.

mamamia

Dans bo pomoje pa kaka ribja klasika  še iščem ideje  Par dni nazaj pa bil na mizi okusen Kunec iz pečice  

blaž kuha http://www.blazkuha.si/

blaž, kaj pa ribji fileji, obloženi z zelenjavo? Na hitro jih opečeš, daš gor narezano zelenjavo, potreeš s sirom in zapečeš v pečici ...

Čeprav, sama imam še vedno najraje ribo na žaru ali pečeno v olju, hrustljavo zapečeno. No, pa kuhano obožujem, ampak sem verjetno ena redkih ...

mamamia

mamamia je napisal/a:

blaž, kaj pa ribji fileji, obloženi z zelenjavo? Na hitro jih opečeš, daš gor narezano zelenjavo, potreeš s sirom in zapečeš v pečici ...

Čeprav, sama imam še vedno najraje ribo na žaru ali pečeno v olju, hrustljavo zapečeno. No, pa kuhano obožujem, ampak sem verjetno ena redkih ...

mamamia

No mogoč bom pa iz tega kaj izluščil  sir pomoje odpade, ker bile včer gratinirane testenine s sirom ....

blaž kuha http://www.blazkuha.si/

pica

majaos

Danes bodo pri nas sarme in domač kruh brez gnetenja. Pa še sladica...mini tortice

Zelo hitro se pripravijo testenine z različnimi omakami- zelenjavnimi, pestom, rakci, školjkami, gobami lahko zapečene s sirom v pečici, carbonara...

Tudi rižote so hitro pripravljene, super je tudi vok za mesne, zelenjavne, morskejedi. Tortilje.

Tudi ribji fileji so hitro pripravljeni s krompirjem na rezine, pa razni zrezki. Razne zloženke, pizza, juhe.  Cmoki iz zamrzovalnika, palačinke z različními nadevi, jajčne jedi ...

Idej na hitro je dosti, bolj pomembno je, da vsem v družini tudi isto tekne. Pri nas je to največji problem. 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Sporočilo je spremenil(a) Trixi dne 06. 2015 11:23

Mamamia, kapo dol za tako obširen in prijazen odgovor. Skoraj ni kaj dodati.

Res je tako, da je veliko v organizaciji, pa tudi Trixijina trditev drži, da je najtežje ustreči vsem v družini, še zlasti če imaš male izbirčneže ali koga, ki je na posebni dieti.

Če se meni mudi, so na mizi razni stir-fryji z rižem, kuskusom, kvinojo, bulgurjem ... Ali pa testenine na stoinen način. Tudi domača pica je hitro gotova. Velikokrat, kadar kuham jedi na žlico, skuham večjo količino in ostanke zamrznem za "hude čase". Zvečer pa le redko pripravljam za naslednji dan, se pa spomnim, da je to moja mami redno počela.

No, danes bomo pa pri nas jedli špagete s porovo-smetanovo omako in rdečo peso v solati. Tudi zelo hiter obrok :)

RadaJem

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecjohana
MOJ vrtrimljanka
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti