Spet mafini

neznan uporabnik

tema odprta - 19. mar 2002 13:26 | ogledi: 10.936 | odgovori: 6

Pozdravljeni!

Poskušam in poskušam recepte za mafine in nikakor ne rata tisto kar bi rada:

VELIIIKE, rahle, čokočokoladne (mislim na poln okus čokolade), take kot pravzaprav morajo biti.

Poskusila sem že skoraj vse recepte iz baze, mafini so večinoma dobri, ampak ponavadi je testo nekam težko in ne zrastejo kot bi mogli. S čokolado ne pretiravam. da ne bo kdo mislim- testno verzijo delam striktno po receptu.

Rabim pomoč:

1. kaj delam narobe

2. recept, katerega rezultat so veliki, čokoladni, rahli in še enkrat čokoladni mafini.

Hvala !!!

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

20. mar 2002 0:19

Zdravo! Nimam izkusenj z recepti iz baze, muffini pa so nekaj kar tezko naredis narobe. V receptih ki jih poznam obicajno svarijo pred "overmix", mokre sestavine naj bi vmesali med suhe tako, da se se vedno poznajo sledovi moke (mislim da sem nekje zasledila maksimalno stevilo mesanj 30). V nasprotnem primeru naj bi muffini bili bolj zbiti. Da bodo muffini res veliki napolni modelcke do roba. V tem primeru je dobro da jih polnis v cik cak zaporedju da se kapice ne sprimejo skupaj. Druga moznost pa je, da uporabis recept kot za marmorni kolac ali kaj podobnega in speces v pekacu za muffine. V tem primeru bi jaz dala v pekac najprej zlico testa nato koscek cokolade in prekrila s testom. Le z zobotrebcem ni priporocljivo preverjati ce so peceni. Upam da je to v pomoc. Lep pozdrav, R.

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

20. mar 2002 7:20

Pa še na nekaj bodi pozorna, v večini originalnih receptov za mafine, vsaj tistih, ki jih imam jaz, se poleg pecilnega praška uporablja tudi jedilna soda. Ko sem namesto sode uporabila samo pecilni prašek, so bili mafini resnično bolj mini kot ne. Sem pa pred kratkim kupila pekač za orjaške mafine, in so bili res ogromni. Se pa absolutno strinjam z Rebecco glede vmešanja suhih sestavin, mešati moraš le toliko časa, da se masa sprime, ne pa, dokler ni čisto gladka. Bom pogledala doma še za recept za čokočokoladne, mislim, da ga imam, čeprav gredo pri nas najbolj v promet tisti iz otrobov, pa z bananami in orehi. Ne se sekirat, glavno je, da so , sploh pa so ravno zato, ker se ni treba tako zelo posvečati njihovemu zunanjemu izgledu,tako enostavni za postaviti na mizo. LP Loni

malan  

član od: 10.9.2001

sporočila: 412

20. mar 2002 8:26

Še en pomislek: mogoče so bolj zbiti mafini pri tistih receptih, kjer se uporablja več tekočine (npr. mleko, sok), da tako testo težje narašča kot pa bolj "pacasto" - z jogurtom, bananami in/ali maslom. Vsekakor pa ja - če hočeš velike mafine, moraš napolniti modelčke do vrha, ali pa še celo malo s kupčkom. Jaz uporabljam kombinacijo pecilnega in sode. Več tega kot daš v testo (npr. celo vrečko namesto samo dveh čajnih žličk pecilnega), bolj rahlo testo bo, vendar ima taka zadeva zame že neprijeten priokus.

neznan uporabnik

20. mar 2002 14:21

Ali imate kak svoj recept za razdelit? Koliko daste sode? Vedno me begajo mere z žličkami: od majhnih žličk imam doma majčkeno žličko, majhno žličko in kavino žličko. Ali pomeni ena žlička zravnano količino ali kolikor pač zajameš? Iz baze sem pobrala recept za kokosove mafine in še danes, če pomislim na to, imam v ustih okus po sodi in pecilnem. Fej! Bom pa res bolj na hitro zmešala. Tega o brzini res nisem vedela. Hvala.

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

21. mar 2002 1:59

Zlica in zlicka pa obicajno pomenita poravnano, rezano zlico. 1 zlica (jedilna zlica, Tablespoon, Tbsp, tbsp) = 15 mL 1 zlicka (cajna zlicka, teaspoon, tsp) = 5 mL V zavitku pecilnega praska je, ce se ne motim, 13 g, kar priblizno pomeni 2.5 zlicki. Jaz uporabljam komplet merilnih zlick (1 Tbsp, 1 tsp, ½ tsp, ¼ tsp), ki se ga dobi na gospodinjskem oddelku. Kadar imajo muffini kako kislo sestavino (jogurt, sirotka, kislo mleko, kisla smetana, limonin sok,....) lahko uporabljamo za rahljanje sodo, ki se v tem primeru nevtralizira in pecivo nima alkalnega okusa. V nasprotnem primeru pa je bolje uporabiti pecilni prasek - malo povecamo kolicino recimo namesto ene zlicke sode uporabimo 1 1/2 do 2 zlicki pecilnega praska. Jaz vedno dam raje manj kot vec, ker me okus moti. Moj recept za muffine je bolj v stilu vzemi kar imas in zmesaj skupaj. Ker imam raje sveze pecene pecem manjse kolicine. Iz navedenih sestavin dobim 6 normalnih kolackov. V skledi zmesam 1 skodelico moke, 1 - 3 zlice sladkorja, 1/2 zlicke soli, 1 zlicko pecilnega potem pa dodam kar imam: suho sadje ali orescke, zacimbe po okusu (cimet, klincki, muskatni orescek, ingver), kakav in/ali na kocke narezano cokolado, kokosovo moko, na kocke narezano jabolko ali hrusko itd v merilni skodelici odmerim 3-4 zlice olja (45-60 mL), dodam jajce in z mlekom dopolnim do oznake za 1 skodelico, dobro premesam in zlijem v suhe sestavine. Ce pa pripravljas slane muffine, pa v suhe sestavine ne das sladkorja, vmesas pa lahko nariban sir, sesekljana zelisca (petrsilj, drobnjak…), lahko dodas prazeno cebulo, na kocke narezano salamo,.... med tekoce pa vmesas malo gorcice…. Za kaksen bolj konkreten recept pa moram poiskati po moji knjiznici. Sporoci kako je uspela peka Lep pozdrav, R.

neznan uporabnik

21. mar 2002 14:04

Hvala! Ce imaš v knjižici preizkušene recepte, pa le pobrskaj ko utegneš. Barbara

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti