Kulinarika.net - blog: Oblačilni report jesen-zima 11-12, 4. del

Oblačilni report jesen-zima 11-12, 4. del

Zeleno, ki te ljubim zeleno

blog: ostalo / moda, avtor: Vendelina jr. 

Verde que te quiero verde. Verde viento. Verdes ramas. (Zeleno, ki te hočem zeleno. Zelen veter. Zelene veje, Gradnikov prevod Lorcove Mesečeve romanse)

Dodamo še verdes ropas (zelena oblačila). Genialnega Lorco sem si izposodila zaradi tega, ker je zelena, ki jo je vnesel v pesem, tista intrigantna zelenkasta, za katero se nam zdi, da jo vidimo na koncu kakšnega odseva sredi noči, že v naslednjem trenutku pa ne več. In medtem, ko se poskušate spomniti kake poletne noči, ko so imeli odsevi neuljovljive barve in sentimente (po Bajagino je pa mesec bleda fleka boje cimeta.... Od tu naprej se gre pa v cipele za šetanje kroz snove), se malo prestavimo še v oblačila. Zelena v oblačilih.

Priznajte, da je vaša prva asociacija, ko sem najavila zeleno, šla v smer olivno zelene barve in v »lodnmaterial« in kombinacijo tega z lešnikovo, škrlatno ali rjavo barvo. Skratka, da ste razmišljale o tipičnih jesenskih barvah. Imam prav? No, tale blog ni posvečen tem kombinacijam.

 

Zelena v težavah

Namreč, takole gre tale zgodba. Odkar je pred kakimi sedemnajstimi leti črna barva postala nekaj, kar daje oblačilom videz resnosti, urbanosti in kar je še tega, so mnoge barve in materiali nekako poniknili. Recimo, v času mojega otroštva so se zeleni plašči iz lodna kar nosili, ko smo pa odkrili lahkost kašmirja in tega, kako je črn plašč iz tega materiala skoraj večen, tisti loden pa je bil nazarensko težek pa še praskal je, smo si rekli, da tisto naj pa kar jagri in vojska nosijo, mi pa ne bomo. In je šla olivno zelena malo v pozabo. Poleg tega je prihod črne barve nedvoumno pokazal bridko resnico in ta je – da rjava (ki se veliko kombinira z olivno zeleno pri oblačilih) ravno ne pomaga nikomur, če slednji ni vsaj lepo zagoren ali pa če mu genetika ni  naklonila prelepe afriške polti. In leta teh vizualnih informacij so se v nas uskladiščila in danes, ko vidimo kaj olivnozelenega v povezavi z lešnikovo barvo imamo asociacijo bodisi na vojsko, bodisi na kak sprehod v jesenskem gozdu. In se v domišljiji vidimo v kakšni dobri kežual jakni v kombinaciji ali pa v rjavem tvidastem blazerju in kakšnih zelenih žametnih hlačah...ampak v tem istem ne gremo v službo (razen, če naše delo ni povezano z delom v naravi).

Zadnja leta je bilo nekaj poskusov obuditve zelene. Več uspeha je bilo v sezonah pomlad-poletje, kjer se je jabolčna zelena redno pojavljala (pred petimi leti je bila precej prisotna) in v bistvu ni nikoli izginila. V jesensko-zimskih sezonah je pa bila zadnjič močna v obliki svetlozelene olive v sezoni 05/06, ampak naslednjo sezono je že izginila. Je pač tako, da zeleni kostimi (hlačni in krilni) delujejo v kakšni kežula izvedbi, poskusi z zelenim tvidom, zeleno ribjo kostjo pa ne delujejo. Preprosto, ta barva uniči avtoriteto, ki bi jo moral blazer vzpostaviti.

 

Zelena zmagovalka

Potem pa je spomladi 2009 na Chanelovi RTW za jesen-zimo 09/10 Karl predstavil barvo žada za oblačila.

Evo ga!

                                            

Ostali oblikovalski svet je bil do te intervence rahlo ravnodušen. Potem pa je prišel Prabal Gurung, pri katerem je Michele O kupila nekaj zelenosmaragdnih oblekic. Pa smaragdnopetrolejskih. Potem je Tommy Hilfigier dodal petrolejski še malo modre (o tej modri sva z mamoF v pomladni sezoni na veliko umovali na topicu). Pa pri Zari so zašili prva krilca v žad zeleni barvi. Pa na rdečih preprogah se je pojavilo vedno več smaragdno zelenih večernih oblekic. Pa tiste zelene oblekice, ki jo je imela Pippa Middleton na večerji po poroki, se tudi ne da pozabiti.

Pa mala smaragdna zelena je postala tudi že nekaj, kar dekle mora imeti v omari. Michelle jo ima.

 

                                      

Ampak, preden sta imeli ti dve punci svoji mali zeleni, je bila že serija modnih tednov za jesen-zimo 11-12 in tam se je pojavila točno tista zelena, ki jo je oblikovalski svet tako dolgo čakal. To je tista zelena, v kateri delujete elegantno. Pa tista zelena (okej, odtenki), ki je prijazna do vseh barvnih tipov. Tista zelena, v kateri ne izgubljate avtoritete in tista zelena, ki prenese vse letne čase (od poletja do zime). In tista zelena, ki se zmore kombinirati z več različnimi barvami. Zelena, ki jo oblikovalci ljubijo. Evo je zelena od smaragdne do petrolejske in proti modri. Najdite si svojo zeleno. Ker v tej barvi več-ali manj funkcionira vsak kos.

    

                                        

Pa še nekaj: ta barva ne bo ostala eno sezono. Sedaj ravno gledam kolekcije pomlad-poletje (september je za modne vernike precej intenziven mesec) in ga skoraj ni oblikovalca, ki bi preskočil to barvo. Kar pomeni, da se bo pojavljala tudi v normalnocenovnih razredih.

Sicer ni treba pretiravati. Tale total look je zaradi tega, da se razstavijo tudi dodatki, ki jih delajo pri Blumarine. V resničnem življenju je tako, da tale oblekica ali tunika se čisto lepo kombnira tudi s črno ali pa z night blue. Ali pa način, kako poživite klasiš črn plašček s zelenkasto-turkizno torbico. Medtem ko bi škorenjce (če bi že morala), kombinirala s plaškom v kobalt modri barvi. Pa še kaj rumenega bi dala zraven.

                                      

Potem so tule še kosi, ki bodo verjetno kmalu pri nas – v ponedeljek še niso bili. V Madridu so jih pred tremi tedni imeli. Opozarjam, da ima krajša oblekica V izrez na hrbtu. V izrez na hrbtu se podnevi nosi v kombinaciji s kontrastnim pulijem, tako da je zadaj dobite kontrastni V. Pa to še ni vse, spredaj si pa namontirajte bižuterije, kolikor vas je volja. Zvečer se zadeva nosi brez kontrastnega pulija. In brez blazerja »za čez«

 

 

Pa še en simpa čeveljček, ki ga super kombinirate zlasti s črnim.

 

 

Sedaj imate že kar nekaj lekcij in za ta teden bodi dovolj.

Naslednji teden nadaljujemo s strateškimi kosi.

                               

Blogi istega avtorja

Mnenja o blogu

sonci  

kuha že od: 27.9.2005

Št. objav: 442

Objavljeno 28.9.2011 ob 14:01

ROMANCE SONÁMBULO (Federico García Lorca)

Verde que te quiero verde. Verde viento. Verdes ramas. El barco sobre la mar y el caballo en la montaña. Con la sombra en la cintura ella sueña en su baranda,

Zeleno, ki te hočem zeleno. Zeleni veter. Zelene veje. Ladja na morju in konj na planini. S senco ob pasu ona sanja na balkonu,

Ljubim te, zeleno, ljubim. Veje in zeleni veter. Ladja na širokem morju, na planini iskri žrebec. Na balkonu ona sanja, v pas se ji lovijo sence,

verde carne, pelo verde, con ojos de fría plata. Verde que te quiero verde. Bajo la luna gitana, las cosas la están mirando y ella no puede mirarlas.

polti zelene, las zelenih, z očmi od hladnega stebra. Zeleno, ki te hočem zeleno. Pod ciganskim mesecem stvari jo motrijo in ona jih ne more motriti. (prev. Alojz Gradnik)

koža in lasje zeleni, oči hladno posrebrene. Ljubim te, zeleno, ljubim. Pod ciganskim svetlim mescem ves čas gledajo stvari jo, nje oči so zanje slepe. (prev. Aleš Berger)

Vendelina, modo bodo komentirali drugi, mene se je dotaknil tvoj uvod. Spomnila sem se na nov prevod, ki mi je bolj všeč.

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 28.9.2011 ob 16:57

Meni je pri Gradnikovi verziji bolj všeč "zeleno, ki te ljubim zeleno" (kje si našla verzijo s "hočem"?, čeprav je tale hočem glede na quiero bolj primeren...), pri Bergerju pa tisti "v pas se ji lovijo sence". Je pa pesem lepa v obeh verzijah. Lahko pa tudi diskutirava o Lorci. Sem kupila tudi njegovo Libro de poemas iz leta 1923 in se zadevam ob tistem "Si muero, dejad el balcon abierto/El nino come naranjas (desde mi balcon lo veo)/El segado siega el trigo (desed mi balcon lo siento)/Si muero, dejad el balcon abierto....To nikoli ne bo šlo iz moode.

sonci  

kuha že od: 27.9.2005

Št. objav: 442

Objavljeno 29.9.2011 ob 10:05

"Hočem" je bil prvotni Gradnikov prevod, v kasnejših izdajah pa je bil zamenjan z "ljubim". Sicer pa dodajam http://www.barbarapregelj.com/Docu/Sodobnost_Ljubim_te_zele da ne bom preveč pametovala.

sonci  

kuha že od: 27.9.2005

Št. objav: 442

Objavljeno 29.9.2011 ob 10:13

Ups, ne bo šlo. Ne vem kako, da ne odpre več.

Kakorkoli, verjetno bi šlo tudi na guglu pod Lorca nov prevod.

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 29.9.2011 ob 10:14

okej, bom guglala Barbaro Pregelj

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17640

Objavljeno 29.9.2011 ob 21:50

O, odpre, odpre, samo brez ene vejice na koncu tvojega linka je treba:

http://www.barbarapregelj.com/Docu/Sodobnost_Ljubim_te_zele

sonci  

kuha že od: 27.9.2005

Št. objav: 442

Objavljeno 30.9.2011 ob 11:16

No, to se pa zgodi, če je človek preveč vnet z vejicami.

hlebpet  

kuha že od: 18.11.2010

Št. objav: 5

Objavljeno 2.10.2011 ob 9:55

Zeleni se bo res težko upreti :)

Čarli08  

kuha že od: 4.1.2010

Št. objav: 275

Objavljeno 6.10.2011 ob 20:58

In potem vse tiho je bilo ...

Čarli08  

kuha že od: 4.1.2010

Št. objav: 275

Objavljeno 6.10.2011 ob 21:01

Drugače pa tale zelena mene zelo privlači. In prvi kos že imam v omari.

Lisa  

kuha že od: 13.1.2005

Št. objav: 1812

Objavljeno 7.10.2011 ob 10:16

Tudi jaz sem podlegla zeleni, kupila sem si komplet krila in nekakšne bluze-jakne z rokavi do komolcev. Krilo je mat, zgornji del rahlo svetleč. Vse skupaj je cca v odtenku obleke gospe Obama. Kaj mislite, ali lahko to zadevo oblečem tudi v hladnem obdobju? kako?

nola  

kuha že od: 25.1.2006

Št. objav: 3112

Objavljeno 7.10.2011 ob 12:47

Imam:

črne hlače

črn top

črne (debele) žabe

črne čevlje(brez pet)

SMARAGDNO ZELEN ŠAL

trenutno se odločam ali bi si pobarvala lase na črno ali belo ali pa sploh ne.

Čarli08  

kuha že od: 4.1.2010

Št. objav: 275

Objavljeno 7.10.2011 ob 23:36

Jaz imam srajčko.

andreja62  

kuha že od: 9.11.2010

Št. objav: 24

Objavljeno 8.10.2011 ob 20:02

Punce živjo,

mene pa zanima, kaj menite o osebnem stilu, ki ti ga diktirajo znani modni stilisti. A gre potem sploh za osebni stil, ali je to bolj reklama za stilista? Ker, če pogledamo naše znane estradnike, jih kaj kmalu lahko ukalupimo glede na stilista, ki jih oblači (npr. Godec, Derenda, Draščak,...)?

Kaj menite o obleki, ki jo je nosila Bilbi na Slovenski popevki http://www.youtube.com/watchv=C5ivDdkXsNk

Jaz si njeno pojavo razlagam s tem, da je na ta način hotela opozoriti predvsem na pesem in pokazati, da je poleg globokih dekoltejev in mini kril pomembnejše besedilo in glasba. Kaj menite ve?

andreja62  

kuha že od: 9.11.2010

Št. objav: 24

Objavljeno 8.10.2011 ob 20:07

Šhttp://www.youtube.com/watch?v=YUW-_EB8Meg

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 9.10.2011 ob 14:16

Andreja, osebnega stila ne more diktirati nihče drug, kot oseba, ki nosi oblačila. Skratka, ne more oseba A osebi B narediti osebnega stila osebe B. Kvečjemu svojega. V trenutku, ko neka oseba postane bolj znana, je tudi organizacija njenega videza bolj relevantna stvar, kot pa je videz slehernika. In takrat se pač oseba nauči tako tega, kako naj nastopa v javnosti (kaj naj reče) in tudi to, kakšen videz je primeren za to, kar ta oseba počne in to, kje se pojavi. Je pa tako, da ga ni genialnega stilista, če na drugi strani tudi oseba, če že ni posebej obdarjena s smislom za stil, natačno ve, da se v javnosti ne sme pokazati neurejena. S tem, da bi to itak moralo biti vsem jasno, zdrav človek z enim znosnimi prihodki se mora urediti čisto vsak dan. In stajlingi Derendove, Godčeve .....(te gospe se tudi privatno čisto lepo uredijo, ni fazona razvlečenih trenerk in podobnih grozot) za nastope in za ostale aktivnosti so primer, da se da v resnici iz čisto vsake ženske z dobro organizacijo potegniti maksimalno dobro ven. Derendovo so naučili, kako se oblačijo žepne Venere, ko bodo pa Godčevo naučili, da obstaja še kakšna druga barva las razen blanša in da obstajajo ljudje, ki se jim reče:ortodonti....bomo pa sloh na konju.

O Bilbi - po tako duhoviti pesmi, kot je Hvala za vijolice, ne tak obupen zdrs v melodični mol in prepevanje o osameljnosti v vsakdanu (pa kako slovensko je na dolgočasno melodijo štiri minute prepevati o dolgčasu, pa za to je treba vzeti ketonal)....je v osnovi vseeno, kaj ima oblečeno. Takega razočaranja niti izvrstna obleka ne more popraviti.

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 9.10.2011 ob 14:19

Še odgovori

Lisa, za zimsko varianto poskusi kombinirati s črnim twin-setom ali pa črnim pulijem, črni čevlji, pa omisli si kakšne koralde iz žada. Ali pa zapestnico. Ali pa broško. Oziroma, to slednje naj ti vse kupi mož, da se ne bo mučil s tem, kaj naj ti podari

Jaknico pa (če material to dopušča) imela kot nekaj "za čez" čer malo črno obleko.

Nola, jaz ti predlagam pramene.

andreja62  

kuha že od: 9.11.2010

Št. objav: 24

Objavljeno 9.10.2011 ob 18:55

Sama se že nekaj časa sprašujem, a se je možno naučiti narediti si svoj osebni stil, če pa ga tam do svojih poznih 40-ih nekako nisi obvladal. Namreč furaš neka neupadljiva oblačila, v katerih se sicer počutiš kot siva miška, ampak so varna pred nesramnimi komentarji tipa:" kva si pa danes to nase navlekla,.."

Osvojila sem, da kljub svojim debelim nogam lahko oblečem ravno, ozko krilo do kolen, da moram poudariti svoj gornji del in skreniti pozornost z riti, ki je velika,..

Ne gre pa mi kombiniranje barv, čevljev, nogavic, torbic in dodatkov, oz. ne upam si.

A se to da naučiti in na kakšen način?

Kaj menite o oblačilu, ki je v enem kosu pulover in bluza? Imam nekaj takih kosov, pa se v njih nekako ne počutim nič seksi. Pač oblečem za v službo, ampak v sebi vem, da to ni to.

Pa še to: na črne klasične hlače in jopo v črni barvi in z belo obrobo, kakšno barvo bluze obleči (razen bele) in kašen šal ali bižuterijo zraven nositi?

p.s.

glede tegale bloga se pa bojim, da punce ne vejo, da obstaja in temo iščejo po forumu- mogoče ne bi bila slaba kakšna povezava

LP Andreja

Vanja_v_ZDA  

kuha že od: 14.11.2008

Št. objav: 6073

Objavljeno 10.10.2011 ob 6:32

Andreja, nikoli ni prepozno. da najdeš svoj stil!

Na žalost tukajle gor limanje slik ni mogoče, zato ti bom dala par linkov, kaj bi jaz oblekla pod jopico, ki jo opisuješ. Ne poveš, kako debela je jopica in kakega kroja je. Vzorci so samo ideje, kakšni vzorci bi pasali. Tukajle so linki.

http://www.anntaylor.com/ann/product/AT-Apparel/AT-Blo

http://www.anntaylor.com/ann/product/AT-Apparel/AT-Blo

http://www.anntaylor.com/ann/product/AT-Apparel/AT-Blo

http://www.anntaylor.com/ann/product/AT-Apparel/AT-Blo

http://www.anntaylor.com/ann/product/AT-Apparel/AT-Blo

Kako kombinirati različne barve čevljev in torbic, se v resnici najbolje naučiš s pregledovanjem modnih revij. V resnici ni tako težko, kot je težko napisat. Bi bil en dolg roman, in bi še vedno lahko mimo ustrelili. :)

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 10.10.2011 ob 7:54

Andreja, nikoli ni prepozno. Svoj stil pa začneš graditi takrat, ko si popolnoma imun nad vprašanji tipo: kwa si pa to gor navlekla. Ker v resnici, ljudi, ki takole komentirajo, itak ne potrebujemo v svojem življenju. Tako kot vse ostalo, se tudi stil začne delati v glavi.

Če ti kak kos ne sede, ti ne sede, ga pač ne nosiš. Vsak ima seznam takih kosov, v katerih ne ve, kaj bi počel. Jaz, npr, ne maram kratkih širokih kril, volančkov in cvetličnih vzorcev....

Tisto črno-črno belo kombinacijo lahko poživiš tako, da imaš zraven bodisi rdečo bluzo in/ali rdeče čevlje. Če imaš zraven bluzo katerekoli barve, ni potrebno nič dodajati z broškami in šali. Če pa se da tista jopica obleči brez bluzice (da jo oblečeš čez eno dobro linžerijo, ki gre do pasu), se pa lahko igraš tako, da daš zraven kakšno svetlečo bižuterijo. Ali broško ali uhane na zaponko. Glede šalov, dokler ne osvojiš kombiniranja bazičnih kosov....je šal okoli vratu ponavadi pretežka naloga. Saj bo šlo.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Število ogledov strani: 18926

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
Kaj danes za zajtrkgligor
MOJ vrtjohana
malo za hecpikec85
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti