Kulinarika.net - blog: Oblačilni report jesen-zima 11-12, 3. del

Oblačilni report jesen-zima 11-12, 3. del

Tokrat pa za punce

blog: ostalo / moda, avtor: Vendelina jr. 

Nadaljujemo tam, kjer smo v prejšnjem blogu ostali, sledita pa dve uporabni lekciji iz stiliranja.

Zadnjič sem omenila Galiana. Ta butelj je letos, en teden pred pariškim tednom mode (za sezono jesen zima 11-12, torej ravno to, kar sedaj obdelujemo) in dva dni pred podelitvijo oskarjev razgrajal po enem pariškem kafiču. V znani britanski pijani (kdor je videl britanske profesionalce, ki so do petih zapeti in zadrgnjeni, potem se ga pa ob šestih na happy hours napijejo in potem ob enajstih zvečer bruhajo ob prvem kandelabru, ve, na kaj se referiram) maniri je sitnaril in potem sta dve, takisto britanski turistki tipa vprašali »What's your problem?«....in potem je sledil tisti »You are my problem...« od tu naprej pa tirada antisemitizma, od oblike nosov do tehnologije plinskih celic, čisto nobene stvari ni izpustil. Ampak med tem je nekdo tipa posnel na telefon, objavil to na YT in so bili vsi obveščeni. Natalie Portman je (v čakanju na oskarja in porod) takoj ostro protestirala (Natalie ima pogodbo z Diorjem), hiša Dior je Galiana nemudoma nogirala in sedaj John verjetno kje šiva kakšne uniforme za rasiste. Ker to je še edino, kar bo kot oblikovalec lahko počel oblikovalskega.

 Resnici na ljubo, pri Diorju so se oddahnili. Ker Galiano je, poleg nespornega oblikovalskega talenta, delal tudi obupne stroške, ki se s prodajo običajnemu srednjemu sloju, niso dali pokriti. In tako je hiša Dior, pa tudi druge top dizajnerske hiše, zadnja leta živela predvsem od tega, kar so pokupile ženice ruskih magnatov in še več, kar so pokupile ženice in dvorjani iz arabskega sveta. Ko so uporniki letos prišli v hišo že pobeglega tunizijskega predsednika, so tam našli obupno veliko dizajnerskih kosov. Pa pri Mubarakovih takisto. Da ne govorim o tem, da je soproga sirijskega predsednika/diktatorja Asada vedno vrhunsko oblečena (gledala fotke proslave 14. julija 2008, takrat je Francija zaradi predsedovanja EU naredila veliko fešto, na kateri je Asadova briljirala in je z outfiti odpihnila Carlo Bruni). Hočem reči, oblikovalci so se že lani, letos se pa tega še bolj zavedajo, malo bali prihajajočih sezon. Ker bo treba nekako iti v cenejši raster in nagovoriti običajne kupce. Take, ki vidijo, da med kosoma za 200 EUR in 650 EUR ni kakšne bistvene razlike ne v kreativnosti in ne v izdelavi in tudi ne v bistveno boljših materialih, da je razlika zgolj v imenu in zato kupijo kvaliteten kos za 200 EUR. Tega dejstva se med oblikovalci daleč najbolj zaveda Karl Lagerfeld (ki sedaj lansira točno to, blagovno znamko z normalnimi cenami), ostali bodo pa morali to isto še dojeti.

In tako je letos spomladi mesec tednov mode za jesen-zimo 11-12 minil v enem velikem krču. Tudi ni ponudil kakšnih blaznih presežkov. Oziroma, po blazno kreativnih kolekcijah za pomlad-poletje 11, je prišel en padec. Ko sem gledala runwaye, sem se skoraj malo dolgočasila in tudi beležke so krajše. Ampak zaradi tega se lažje piše blog. Prejšnje sezone sem se mučila s selekcijo bistvenega, letos je te muke manj. Po drugi strani pa sem do neke mere prijetno presenečena nad tem, kaj vidim, da je masovna konfekcija preslikala iz tednov mode – vsaj nekaj dobrih stvari se je že znašlo na policah. Tudi z normalnimi cenami.

Vsekakor, drage moje, prva stvar, ki označuje tole oblačilno sezono je: velika vrnitev barv. Saj črne je še vedno veliko in brez črne pozimi res ne gre (in v ostalih letnih časih tudi ne), ampak to pot je več barv. Punce, barve so super. Ampak, pozor, z barvami je treba znati. Poglejmo tole na praktičnem egzemplu.

Tale model že poznate – tale dama iz kolekcije Bottega Veneta najavlja bloge te oblačilne sezone. V bistvu sumira veliko karakteristik letošnjih poudarkov. Poleg tega je tole primer, ki funkcionira tudi na večjih številkah. Nosilni kos te kombinacije je pencil skirt. Evo, takšno je to krilo (ker me vsako sezono katera vpraša, kakšno to čudo od krila je). To krilo funkcionira na vseh številkah, bi rekla, da gre do številke 48 brez problema. Skratka, ne glede na številko, ki jo imate, ozko krilo vam pomaga – tale kombinacija pa se podre, če krilo ni ozko. Ozko krilo prenese tudi zgornji del, ki je bolj ohlapen (plus, je pletenina, ki je kar hvaležna zadeva v mrzlih sezonah). Zdaj, do številke 40 lahko nosite nekaj takole ohlapnega in tudi do višine najširšega obsega bokov. Od številke 42 naprej pa naj bo zgornji del bol oprijet (namesto pletenine raje iščite kak kos iz jerseya, ki je bolj gost in daje manj robusten izgled) in krajši. Glede barv: če ste do številke 40, lahko barvno lestvico še radikalizirate. Od številke 42 naprej pa bi jaz raje krilo in pulover delala v manjših kontrastih in dala večji kontrast na čevljih in torbici. Npr: smaragdno zelen pulover, petrolejsko krilo, vijola torbica, svetlosivo krilo, temnosiv pulover, rdeča torbica in čevlji, nočno modro krilo, kobalt moder pulover, rdeči čevlji, črn pulover, karamelno rjavo krilo, lešnikova torbica (takšna, kot je na fotki). Pa, če ste jagodne postave (pomeni, da je obseg prsi večji od obsega na bokih), imate zgornji del temnejši od krila, če ste pa hruškaste (obseg na bokih je bistveno večji kot v višini prsi), je pa ravno obratno. Če ste jabolčne postave, imate krilo in pulover enake barve, torbica in čevlji so pa kontrastni (črno-rdeče, nočnomodro-rdeče, petrolejsko-modro ali petrolejsko –vijola). Če hočete ta stajling še radikalizirati, ga lahko radikalizirate s čevlji z nizko peto na vezalke (moški kroj čevlja, lahko enobarven, lahko dvobarven, ta šuh se bo nadaljeval tudi v naslednjih sezonah) in barvnimi nogavicami.

Čez to se pa nosi klasiš plašček.

Ampak brez črnega ne gre.

Tule je primer nečesa, kar je neverjetno klasično (gre za uvodni model v Lanvinovi kolekciji, čerpav nadaljevanje me je pa pustilo bolj čustveno hladno, Aber, kaj si delal?). Če se vam zdi, da tole kombinacijo ste pa že nekje videli – jasno, videli ste jo v filmu Lepotica dneva (Belle de jour). Nekaj podobnega ima oblečenega Catherine Deneuve, ko prvič pride na razgovor k svoji delodajalki (jojmene, če tole bere kakšna mladina, rojena po 1980, ki je v srednji šoli pri umetnostni vzgoji niso naučili bazičnih must know about movies, in ne šteka reference, dajte tole malo guglajte in jutjubajte, okej?). Tale kombinacija je klasična in čedna in hkrati nakazuje močno seksipilnost. Ključna stvar te kombinacije je krilo, ki je krajše. Čevlji so bolj udobni kot ne (točno ta fazona je ena od favoriziranih v tej sezoni, vrača pa se tudi mokasin s peto, tega boste vesele  punce, ki pravite, da imate »močnejše« noge), jaknica je tudi čisto zapeta in če ne bi bilo tega že-malo-porednega krilca, bi bila tale kombinacija lahko dolgočasna. Tako dolgočasna, kot so stajlingi voditeljic TV dnevnika na nacionalki . Ergo punce, če razmišljate o klasiš črnem kostimčku in plaščku – ponovno je krilo tisto, ki tak kostim naredi ali seksi ali pa ajmebožesačuvaj.... Če mislite, da tale dolžina krila ni za vas ali pa imate številko od 42 naprej, potem tako dolžino krila zamenjajte z pencil-skrit čez kolena in zraven si omislite rdeče čevlje. Ali pa kakšne z animal-printom. Ali pa kakšne z barvnim animal-printom v smaragdno zeleni ali kobalt modro-črni izvedbi. Lahko take mokasin-s-peto ali pa salonarje. Lahko na špico ali pa na okroglo (ne verjemite tistim bedastočam, da se letos nosijo samo čevlj, ki so spredaj okroglo zaobljeni – ni res, nosijo se tudi oglati, mokasinasti, špičasti, kompaktna peta, tenka peta, nizka peta, flatsi – čisto vsi čevlji so okej, če jih znate ustrezno kombinirati).

Toliko za danes.

Naslednjič govorimo o zeleni barvi.

Blogi istega avtorja

Mnenja o blogu

matejac  

kuha že od: 8.6.2004

Št. objav: 446

Objavljeno 26.9.2011 ob 8:34

Komaj čakam zeleno!!

motovilčica  

kuha že od: 29.12.2009

Št. objav: 230

Objavljeno 26.9.2011 ob 9:54

O bog, barve, pa še kombinirat jih bo treba. Ta bo pa težka. Poleti še nekako gre, ampak pozimi se pa v glavnem odenem v različne odtenke sive, rjave, ali pa v črno z dodatkom še kake barve. Tako da tole bo zahtevalo kar precejšen miselni preskok. Pa še zelena barva z izjemo olivne ni ravno nekaj, kar bi si doslej na veliko kupovala .... K sreči vsaj rdeči čevlji ne bodo problem, jih obožujem :)

borka7  

kuha že od: 23.2.2009

Št. objav: 268

Objavljeno 26.9.2011 ob 16:25

Jaz sem še iz tiste zgodbe, ko je bilo treba imeti čevlje in torbico iste barve in iz podobnega, če že ne istega materiala... Toliko sem že napredovala, da vem, da to ni več 'must', ampak kombiniranje mi pa dela težave. Torej vprašanje: a je lahko torbica recimo rdeča lakasta, čevlji pa črni mat ali je to čisti obup in demonstracija slabega okusa par excellence?

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 26.9.2011 ob 17:38

Če zavežeš na torico kak črno-rdeč šal (kupiš eno plastiš zadevo, greš s tem nekajkrat okrog roča in se malo poigraš), je taka črno rdeča kombinacija zelo stajliš. Da ostaneš na varni strani, je potem okej, da imaš oblačila monokromatska (recimo, črno ali svetlosivo). Tri barve so v resnici dovolj, za več je res treba znati.

borka7  

kuha že od: 23.2.2009

Št. objav: 268

Objavljeno 26.9.2011 ob 21:06

Ok, hvala. V mislih sem imela sicer črne hlače, črn puli in črno-rdečo tuniko. Je to no go?

Vanja_v_ZDA  

kuha že od: 14.11.2008

Št. objav: 6073

Objavljeno 27.9.2011 ob 0:26

Ce imas majhno vecerno torbico, bi slo, po tem, ko se bos znebila blazerja. Preden gres z doma, se kriticno poglej v ogledalu, enkrat s crno torbo, drugic z vijolicno.

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 27.9.2011 ob 8:44

Se strinjam z Vanjo, ko odgovarja Evalii (Evalia, daj počakaj še kak dan, da zložim smaragdni report s fotkami). Vsekakor je pa tako, da blazer čez svečano obleko - hja, to je bolje, če je brez blazerja. Oziroma, imam v mislih eno situacijo, v katerem je bivša supermanekenka Stella Tenant prišla z belo večerno obleko in z moško krojenim črtastim suknjičem - in je to funkcioniralo. In bilo super. Samo, Stella ni bila kakšna blazna lepotica, je pa bila zelo dobro plačana ravno zaradi tega, ker ga ni bilo kosa (tudi obupnega), ki ga ne bi znala nositi. Zdaj, punce, tudi če ste prepričane, da imate tako kvaliteto - če vas v tem prepričanju okolica ne podpira - ne poskušajte. Evalia, tisti blazer pusti doma. Če je obleka brez rokavov, lepo zdepiliraj ročice (bo koža gladka in sijoča, ker wax poleg dlak tudi lepo potegne odmrlo plast dol) in namaži z dobrim losjonom, pa daj še malo avtobronzatorja zraven in se na eventu kuri na adrenalin in te ne bo zeblo.

Glede torbic - jaz kupujem satenaste male torbice v eni trgovini v pasaži Nebotičnika (kjer imajo tudi malo hecno bižuterijo) - in so prav cortiš, pa cene so zelo prijazne. Eno malo zlato s kamenčki in eno malo srebrno s kamenčki pa punca tudi mora imeti.

Borka7, če funkcionirajo hlače v kombinaciji s tuniko (iz opisa funkcionirajo), potem se lahko tudi takole hecaš s torbico in čevlji. Če se ti bo zdela torbica "preveč" rdeča, jo "počrni" s črnim šalom in je stvar rešena.

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 27.9.2011 ob 9:25

Se mi zdi, da bo tole zelo lepa obleka. Ki na noben način ne mara blazerja. Ker v teh oblekah je vedno poletje, ne glede na to, kaj pravi letni čas Ti si pomagaj s trenčem (po možnosti svetlim) v jutranjih ali večernih urah, čez dan bo pa čisto spodobnih 25 stopinj in boš lahko pokazala lepo oblekico. K taki oblekci grejo torbice formata 20 - krat- 12 centi ali pa kaj bolj v kvadratno smer ali pa kaj v smer malo večje denarnice s ščipalko. Če je torbica večja od tega, je prevelika.

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 27.9.2011 ob 9:48

Evalia, taka oblekica ne mara nogavic. Črna torbica in črni čeveljci so okej. Od nakita so okej uhani in zapestnica, verižice pa na tak izrez ne grejo. Če imaš daljše lase, jih spni.

Tiste nogavice, ki si jih kupila, ti bodo prišle prav kdaj drugič (nogavic ni nikoli preveč). Kvečjemu si omisli tiste nogavične copatke, ki jih nosimo pod salonarji, da nas ne ožulijo na bose noge. Taki triki na eventu pridejo še kako prav. Pa fino se imejte.

borka7  

kuha že od: 23.2.2009

Št. objav: 268

Objavljeno 27.9.2011 ob 11:40

Hvala še enkrat. Ampak mogoče bom vseeno raje črno torbico pordečila s kakšnim šalom ali rutko; bom še videla.

Bi pa prosila, če bi lahko ob priliki še kakšno rekli na temo make-upa k vsem tem barvam na oblačilih in dodatkih. Se mi zdi, da zna biti izbira problematična...

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 27.9.2011 ob 13:56

Starinski šali na seksi oblekah - ta eklektika je sicer zanimiva, ampak ponavadi se v izvedbi sfiži. V izvedbi velikokra dobimo efekt stare mame, ki je oblekla kombinežo, se pokrila s pledom, vmesni del pa pozabila. Sorči, bilo je surovo, ampak takšno sporočilo zna poslati takšna oprava.

Mejkap bomo tudi obdelale, nič bati. Do takrat si pa, punce, uredite kože in jih pripravite na jesen, da bo imel mejkap kaj haska.

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 27.9.2011 ob 13:59

Ko sem ravno pri tipkovnici: Evalia, na tej oblekici je ključna stvar to, kako boš menadžerirala oprsje. Ali ima oblekica že košarice - če ne, si jih nabavi pri Klari na Rimski ulici (tudi, če nisi iz Lj, za tak event se gre h Klari) - in nesi kar oblekico zraven, da boš videla, kaka oblika gre bolj na kroj (ovalna ali trikotna košarica).

Vanja_v_ZDA  

kuha že od: 14.11.2008

Št. objav: 6073

Objavljeno 27.9.2011 ob 15:25

Borka, ce noces, da bodo ljudje misli, da si prisla iz 80ih :) , se posluzi prelepega "no make up" makeupa. To pomeni, barve, podobne kozi na vekah, mogoce obrobljene z ne crno barvo, da bo izgled bolj nezen. Za konec se maskara in sminka v barvi, ki je za odtenek temnejsa, kot so ustnice same.

borka7  

kuha že od: 23.2.2009

Št. objav: 268

Objavljeno 27.9.2011 ob 17:33

Ja, Vanja, žal res nisem prišla iz 80ih, ampak sem skoznje plula v bolj ali manj odraslem stanju :):). Drugače pa hvala za nasvet, se kar strinjam s tabo.

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 27.9.2011 ob 22:27

Evalia, saj tiste košarice se dajo odmontirati. Gre za dva trikotnika, ki ju prišiješ na treh točkah, ovalne košarice pa prišiješ na dveh koncih in še hitreje tudi odmontiraš. Obleka s tem nič ne trpi. Boš pa ti strahovito. Ker boš ves čas razmišljala, če ti je bradavička še izstopila in ali so vidi samo na deset metrov ali pa tudi na dvajset. Toliko informacije pa nihče ne potrebuje. Vsaj na eventu ne.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Število ogledov strani: 8964

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
Kaj danes za zajtrkgligor
MOJ vrtjohana
malo za hecpikec85
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti