Kulinarika.net - blog: Pomladni oblačilni report 2012 4. del

Pomladni oblačilni report 2012 4. del

O lepem in kako je veliko lepo

blog: ostalo / moda, avtor: Vendelina jr. 

Sedaj se že nekaj let srečujemo na tej temi in vsako leto bolj sem prepričana, da številka garderobe v bistvu ne pomeni nobene posebne prednosti in tudi nobene posebne ovire. Punce, vse je v glavi.

Kdo se boji lepote?

Od več znancev, ki so prišli v Slovenijo iz drugih držav sem slišala vprašanje, ki je šlo takole:«Tu je toliko lepih žensk, zakaj se pa tako trudijo biti grde?« Sicer so priznali, da so v zadnjih letih punce v Sloveniji precej napredovale v videzu in da so moški obupno veliko korakov zadaj... Ampak gremo nazaj na tisto, pa zakaj se ženske trudijo biti grde? Se mi zdi, da je v naši kulturi preprosto premalo spodbud za to, da bi se vzgajalo v ženstveno osebo. Še v tem stoletju so primeri, ko punčke strižejo na kratko »ker zdajle poleti je takooo vroče« (halo?), oblačijo jih v »praktična in udobna« oblačila (in je to sinonim za nekaj, kar je razvlečeno in nedoločljivih barv in krojev) in potem take deklice nimajo nobene ideje, kako organizirati svoj videz, ko pride puberteta in kako organizirati svoj videz, ko je pubertete konec. Ker v tem obdobju se postavljajo črte za to, da punca sprejme svoje telo in svoj videz in da potem iz tega v naslednjih letih kaj potegne. Če pa v prvih dveh desetletjih ni dobila neke spodbude za to, da ima rada svoje telo in da z veseljem opazuje, kako z dobro izbiro oblačil poudarja lepoto svojega telesa, jo čakajo leta spopadanja s hudimi dilemami. In najbolj grozno je to, da stiske, ki si jih posameznica/posameznik naredi zaradi svojega videza – teh njegovih/njenih stisk drugi ne prepoznavamo v takih dimenzijah, kot jih nesrečnica/nesrečnik sam/a

Nekako vsi potrebujemo več spodbude in potrditve, da smo lepi (tudi tisti, ki to vemo, radi slišimo kompliment).

 

In da se razumemo, leta in lepota tudi nista v nobeni korelaciji. Tale gospa, kronološko gledano, ni več v prvi mladosti, ampak letnik (konkretno 1955) je samo podatek v matični knjigi. In nič drugega. Nosi dobro brezčasno oblekico, ki funkcionira tudi na številki 48 - ker vtis vertikal oži in povišuje.

Glede tega, kako vzgajati v ženstvenost, je z naskokom najbolj močna romanska, še zlasti pa hispano kultura. Meni so že od otroštva neverjetno ženstvene plesalke flamenka in ko sem bila še v otroški volančkasti fazi, sem na vsak način hotela »špansko« oblekico (okej, dva tedna sem hotela tudi dirndl, ampak stara sem bila štiri leta). V odrasli fazi pa mi je vse bolj všeč ponos in strast, ki se kaže v flamenku in to, kako se tu srečujeta arhetipa moškega in ženskega. In za to, da rečemo, kakšne je arhetip polnokrvne ženskosti, ni treba mnogo besed, včasih je bolje pogledati dober flamenko. Ker na spodnjem posnetku so gospe, ki imajo prav seksi trebuščke in tudi v prvi mladosti niso več – in kaj potem. Poglejte to hojo. A vidite punce, če nimate ortopedskih ali hrbteničarskih ali muskulaturnih težav – takole se hodi. Takiole se gre po ulici in po stanovanju takisto. Ko boste osvojile takšno hojo, bodo oblačila definitivno bolje delovala na vas. Velja za vse starosti in postave.

http://www.youtube.com/watch?v=CClvID_FdF4

Skratka, punce, dokler ni v vas vsaj tretjina takšne zadovoljne ženskosti, kot jo imajo tele gospe, do takrat bodo tudi oblačila na vas slabše delovala. Ko pa boste to dosegle, bodo po tudi ne najbolj dobre izbire še kar znosne.

Ampak me se trudimo izboljšav, ne? Sem še dolžna odgovor kolegici asimini, ki jo zanima, kako naj dekle s številko 46 izbere dobre kombinacije.  Na tej točki vlečem iz arhiva zapis iz leta 2009 (na 7 strani je vse o tipih postav in kako se to aplicira na XXL številke, sicer je bilo obdobje druačno, ampak pravila o postavah so pa kar enaka http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=19059&offset=60

Skratka, neodvisno od letnega časa, če je dekle v XL in XXL kategoriji, potem naj najprej ugotovi, katera je njena resnična konfekcijska številka (do pasu in na bokih, ker ni nujno, da gre za isto). Potem naj se drži preprostega pravila in sicer: na najbolj širokem obsegu se nosi oblačilo najtemnejše barve. Najtemnejše ne pomeni nujno črne ali temno modre. Pomeni najbolj temen ton v sestavi tistega, kar imate oblečeno. Na najbolj širokem obsegu NI vzorcev (velja za pike, karo, rožice, geometrijske vzroce). Skratka, zelo prsate ženske nimajo potiskanih bluzic, ženske s postavami hrušk nimajo vzorčastih kril in hlač, ženske s postavami jabolk ne nosijo vzorčastih oblačil (imajo vzorce na dodatkih kot so čevlji in torbice) – neodvisno od tega, če so vzorci neverjetno moderni.

 

 

 

 

 
Takole se obleče seksi XL hruška 

 

Še dve lepoti v polnem sijaju:

Skratka, dekleta, ne govorite, da ni oblačil za vas. Najdite sebe, pa vas bodo našla tudi oblačila.

Blogi istega avtorja

Mnenja o blogu

ežoj  

kuha že od: 24.2.2006

Št. objav: 6302

Objavljeno 16.4.2012 ob 7:30

Querida amiga: kongratuliram!

Prvič ( se mi zdi ) so ti ženske ( manekenke ) videti kot " prave " ženske, ne kot ubežnice iz kakega taborišča!

beatrice  

kuha že od: 18.11.2009

Št. objav: 137

Objavljeno 16.4.2012 ob 8:45

Oh,

sem si kar učke spočila. Hvala za tale prispevek. Čeprav ne sodim v kategorijo ciljnih dam, niti nisem ubežnica iz lagerja, so mi vse bejbe in oblačila všeč in tudi jaz bi imela kaj takšnega v omari.

Bravissima!

Vilma  

kuha že od: 30.8.2004

Št. objav: 560

Objavljeno 16.4.2012 ob 9:06

Tisti prvi odstavek me je spravil v jok. Drži kot pribito vse, kar si napisala Vendelina.

Spodbude, ki jih ni in se vlečejo iz generacije v generacijo. Se jih pa da presekat. Se trudim pri svoji štiriletni hčeri in mi gre dobro.

Zanimivo se mi zdi to, kako male punčke obožujejo krilca in oblekice. Moja hči jih nosi vsak dan, odrasle ženske pa kar pozabimo na ta kos oblačila. Vedno bi bila rada oblečena v oblačila, ki ji najbolj pristajajo. Zanjo ni boljše in "slabše" priložnosti . Ne mara tudi razvlečenih puloverjev, hlač ipd - pravi, da so ji prevelika. Noče nosit oblačil od sina, ki je dobro leto starejši od nje. Včasih bi mi tako prav prišlo, če bi kak njegov kos ponosila, pa ne pusti. Če ima oblačilce mičkeno luknjico, ga noče nosit, pravi, da je strgano. Zadnjič si je strgala ene pajkice in sem ji zašila. Pa mi je rekla, če ne bi raje slikico gor nalimali (to so tisti našitki, ki se jih na oblačila polika ) Dva dni nazaj je oblekla en pulover, ki ga zelo rada nosi. Pa se pogleda v roke in mi reče: mami glej, sem zrasla. Rokavi so ji bili namreč cca 3 cm prekratki. Sem jo vprašala, če bi preoblekla, je bila takoj za. Skratka vidim jo, kako ji oblačenje ogromno pomeni, medtem ko sina oblačila zanimajo na drugačen način. On bi imel tiste superge, ki hitro tečejo, omeni mogoče še vojaško kapo, pa Bentensko majico, ostali komentarji pa se nanašajo bolj na: mami te hlače me motijo, jih ne morem zapet. Potem pa se že konča.

Vendelina tvoji zapisi se mi zdijo za ženske tako zelo dragoceni. Ker premikaš meje in omejitve v glavi. Ker daš vedeti, da je vsaka ženska lepa. Da so leta in konfekcijke ševilke zares samo podatki. Vse ostalo pa je v glavi. V moji si veliko premaknila, hvala, hvala.

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 16.4.2012 ob 10:53

No, me veseli, da se vas zadeve dotaknejo.

Drugače pa gre za fotke modelov, ki nosijo številke od XL naprej.

tedyka  

kuha že od: 23.4.2009

Št. objav: 1967

Objavljeno 16.4.2012 ob 12:05

Spoštovana kolegica Vendelina, včasih sem tako jezna nata, da bi te kar za rame stresla in ti rekla ene tri krepke, ker s svojim jezikom nekako ošvrkenš marsikatero. Rečem si - pa ta ženska , kaj si misli kdo je, da lahko o vsem in o vseh tako razpravlja. Pa ne da te ne berem rada, toda včasih je meni vse skupaj too much.

Toda tokrat, ob tem prispevku z vsem spoštovanjem kapo dol in en velik h v a l a, ker si se potrudila tudi za nas XL in XXL ženske, ki imamo že tako z nabavo nove garderobe kar velike probleme. Kot bi brala moje misli, ko sem v preteklosti spremljala tvoje zapise o modi, sem si vedno želela, da bi kaj več na enem mestu napisala o nas XXL ženskah (saj včasih je kaj bilo vmes - če sem poštena) - sedaj pa smo dobile prav svoj blog.

Slikice so res lepe.

Sedaj pa še vprašanje - kaj naj torej obleče ženska mojih dimenzij - zgornji del - niti ne pretirano močne prsi (postavi primerne, ne pa izstopajoče - še vedno v mejah košarice C), v delu trebuha - veliko preveč - praktično brez pasu - v spodnjem delu - brez bokov in brez močnejših nog.

Trenutno se oblačim nekako tako - top -daljši do bokov - čez pa kakšno daljše ohlapnejše oblačilo (bluza, jakna ali podobno) in največkrat hlače. Najboljše se počutim v kakšne ravnem kroju hlač. Kril skoraj ne nosim. Najbolje se počutim v ali ozkem krilu - dolžine ti pod kolenom ali v krilu, ki je samo v spodnjem delu razširjeno iz kakšnega bolj padajoče materiala. Ne počutim se dobro v oblekah, ki so telirane oz. se me držijo.

Zaljubljena sem v črno, v zadnjem letu mi je všeč tudi živo rdeča, sicer pa sem zaljubljena v razne bordo ali melancanaste odtenke, rada imam tudi zeleno, pa spomladi in poleti temno modro. Nasploh je moja garderoba temnejša.

Kaj mi priporočaš?

Še veliko uspešnih blogov. (sedaj si lahko včasih tudi malo žleht, ker si si pri meni nabrala kar nekaj bonus točk.

l.p.

Vesnuska  

kuha že od: 1.1.2011

Št. objav: 944

Objavljeno 16.4.2012 ob 12:10

Res zelo lepa oblačila. Ob gledanju posnetka te modne revije, sem sicer dobila občutek, da je v takšnih krilih težko hoditi, razen če so krive pete in ne krila...

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 16.4.2012 ob 12:21

Poglej na link iz arhiva, ki je v blogu.

Po opisu sodeč imaš postavo "jabolka". Pri jabolkih je fino, če se poudari zgornji del (prsi, dekolte), od prsi dol pa je bodisi empir kroj (rezano pod prsmi, pa ne obupno nosečniško nabrano) ali pa kakšna A linija oblekice.

Poudarjaj V-linijo. To pomeni: V izrezi (poudarek na prsi)in blazerji z manj gumbi (v višini popka, ne prej). Tako se trebušni del optično oži. Tvoja močna mesta so od prsi navzgor (po navadi imajo punce s postavo jabolka zelo čedne obraze) in od kolen navzdol - ergo, pusti si veselje in si omisli odbita obuvala. In odbite torbice. V kontrastnih barvah kot so oblačila.

Tudi so super oblekice v temnejših barvah, ki imajo kontrastno obrobo (modro ali črno z belo obrobo in belim ovratnikov) - imajo tudi take A kroje, ki jih lahko oblečeš.

Izbira hlač je okej.

Krila, ki grejo spodaj "na ven" - ta so lahko še ne vem kako udobna in lepo padajo , ampak jabolku (ker se hitro ustvari videz "jabolka v vreči" ne pomagajo. Jabolko ima raje materiale, ki "ne padejo"

Hope this helps

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 16.4.2012 ob 12:43

Venuska, v tehle petah se čisto enostavno hodi. Je pa hoja sestavljena iz sekvenc, v katerih je vedno eno stopalo v zelo kratkem času v navidezno težkem pložaju in nikoli pri normalni hoji nimamo obeh stopal na tleh. Poglej katerokoli fotko hodečega človeka (višina petk tu ne igra kakšne silne vloge).

barty  

kuha že od: 13.10.2010

Št. objav: 48

Objavljeno 16.4.2012 ob 15:23

Vesel

Bravo Vendelina ter hvala za koristne napotke. Ne sodim ravno v to kategorijo, čisto po standardih pa tudi nisem, zato moram marsikaj upoštevati. Sicer pa sem od začetka tega branja tudi jaz kar nekaj naredila na sebi - sedaj namreč večkrat nosim krila. Zadnje čase pa obožujem obleke. Vendelina pa mi je všeč v kompletu - tudi takrat, ko malce zbode. Ostani takšna kot si, zato nam še natrosi svoje ideje ;-)

mamaF  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 3340

Objavljeno 17.4.2012 ob 2:34

Vesel

Vendelina, bravo! Čudovit, inspirativen zapis! Kljub temu, da spadam med koščene "S", je tudi meni tale blog zaradi tvojega razmišljanja o ženski z velikim Ž zelo "dobro sedel". Hvala tudi za flamenko!

PS: Gospodična v "bronasti" oblekici na predzadnji fotki je najlepša (z obleko vred;)

malisoncek  

kuha že od: 17.6.2008

Št. objav: 2

Objavljeno 19.4.2012 ob 11:21

Pozdravljena!!

najlepsa hvala za tale prispevek! res je bil dobrodosel! kaj pa svetujete za postavo, ki ima zgoraj 'normalne dimenzije, dokaj ozek pas, ter velike boke ;0), in mocna stegna.....kaj predlagate??

lp

PS se strinjam s tabo mamaF ;0)

malisoncek  

kuha že od: 17.6.2008

Št. objav: 2

Objavljeno 19.4.2012 ob 11:38

ups pa pozabila sem dodati mocna meca :0(

hvala

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 19.4.2012 ob 11:57

Da nosi temna/temnejša ozka krila, ki se končajo pod koleni. In da obuje čevlje s kakih 8 centi pete. Ne najtanjše pete (ker potem bo noga res delovala malo bolj široko) temveč kakšno korektno 3 centi široko peto. Po možnosti čevlje veselih barv.

In da v tej opravi lepo seksi stopa, tako kot stopajo pametne punce, ki vedo, da je življenje en velik oder in one na njem igrajo glavne vloge. In ki so se naučile hoditi gledajoč dame, ki plešejo flamenko, pa trebušne plese in te stvari (btw, toplo priporočam tečaj trebušnega plesa, tam se punca dokončno nauči, da je okroglo lepo)

Ker dokler boš razmišljala o sebi kot o nekom s široki meči, boš tudi imela široka meča. Ko pa boš sebe doživljala kot seksi damo, boš pa to tudi postala. Simple as that.

Vanja_v_ZDA  

kuha že od: 14.11.2008

Št. objav: 6069

Objavljeno 19.4.2012 ob 15:00

http://www.saksfifthavenue.com/include/Zoom.jsp?PRODUCT%3C%3

Takale oblekca neverjetno paše tistim, ki imajo nekoliko večje boke, kot zgornji del. :) Povdari majhen zgornji del krilo se spodaj razširi in vizualno si svet predstavlja, da so boki ravno tako miceni. Samo blago naj ne bo svila.

alibaba  

kuha že od: 4.12.2007

Št. objav: 328

Objavljeno 20.4.2012 ob 14:54

Prejmi tudi moje pohvale, res, krasno napisano. Škoda, ker prikazanega (razen zadnje) nisem zasledila v naših trgovinah.

Imam pa še eno podvprašanje, in sicer, kakšen kroj blazerja je primeren za hruške (plus če jih je katere kje zasledila), saj smo v službi tudi poleti v suknjičih (rada imam tiste s kratkimi rokavi). 99,9% blazerjev, ki sem jih videla pred kratkim, je kratkih. Saj s krilom ali čez oblekco še nekako gre, ampak za k hlačam, pa res malokateri pristoji.

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 21.4.2012 ob 14:15

Blazer do višine bokov in z globljim izrezom je prijazen vsem postavam, hruškam tudi. Zlasti hruškam, ker se ustavi pred najširšm obsegom (ker, če bi pokrivala ta širok obseg, bi stav obupno delovala - primere NAPAČNIH blazerjev nosita Angela Merkel in Hillary Clinton - obe hruški - takih blazerjev ne, ne, ne ne....)

Je pa nekaj: če nosi hruška hlače, naj izbere take hlače, ki nimajo naborkov v višini bokov (ker to razširi) in ki imajo minimalne žepe ali pa jih sploh nimajo. Ker preveč žepov ali naborkov v kobminaciji z lbazerjem zna narediti preveč informacije v bokih.

Glede poletnih blazerjev - meni so zadnja leta bolj kot "rekelc s kratkimi rokavi" simpatične izvedbe, kjer imaš "blazer brez rokavov" - skratka krojeno kot blazer, samo da nima rokavov. Take kose sem videla najprej pri Zari, potem mi je bilo že v Patrasu jasno, zakaj ženske nosijo take kose, v zadnjih španskih letih mi je pa še bolj. In zato sem investirala v preteklih letih že investirala v dva taka kosa, spodaj pa nosim obično majčko. In deluje.

Vesper  

kuha že od: 11.4.2012

Št. objav: 33

Objavljeno 22.4.2012 ob 14:31

Mene pa zanima katere modne revije so to? kdo so dizajneri in kje so se predstavili . LP in Hvala

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 22.4.2012 ob 16:09

Elena Miro za pomlad-poletje 2012 in Punt Roma, prav tako sezona pomlad poletje 2012.

andrejka  

kuha že od: 1.8.2004

Št. objav: 800

Objavljeno 22.4.2012 ob 18:25

Punt Roma ima svojo prodajalno v Planetu Tuš v Kopru, res krasna in zelo uporabna oblačila, ki niso predraga.

Venturini  

kuha že od: 29.1.2002

Št. objav: 1347

Objavljeno 22.4.2012 ob 19:27

Punt roma je tudi v Emporiumu Ljubljana-BTC

LP, Saša

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Število ogledov strani: 17839

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtrimljanka
Kaj danes za zajtrkzdravka
malo za hecVrana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti