Tek na smučeh

Šport za vse

zdravje: gibanje in športna prehrana / Gibanje, avtor: hlebpet 

Tek na smučeh je izjemno doživetje. Pa ne le za telo in mišice, pač pa tudi za duha, saj se boste naužili svežega zraka in uživali na urejenih tekaških progah in prelepi okolici.

Tek na smučeh je celovita vadba, ki ima pozitiven vpliv na človeški organizem in hkrati visoke zdravstvene preventivne učinke. Najpomembneje je vsekakor to, da tek na smučeh vadimo v naravi, na čistem zraku, kar je največja naložba za naše zdravje.

Vadbo lahko prilagodimo znanju in fizični sposobnosti

Prednost teka na smučeh je nedvomno v tem, da se ga lahko loti kdor koli, ne glede na starost, spol in finančne zmožnosti. Tek na smučeh je, v primerjavi z ostalimi zimskimi športi, finančno precej manj zahteven in naporen za vašo denarnico. Potrebujete le udobne hlače ali tekaške pajkice, majico in vetrovko ter kapo in rokavice. Smuči, vezi in palice si lahko ob vseh večjih slovenskih tekaških poligonih tudi izposodite po zelo ugodnih cenah. In ko osvojite osnove in se prepričate, da vam ta šport res leži, si lahko kupite tudi svojo opremo, vendar so cene tekaških smuči, čevljev in palic, v primerjavi s smučarskimi, precej nižje. In kar je še dodatna prednost, da slovenski poligoni in tekaške proge v večini primerov sploh niso plačljive.

Hitrost teka lahko prilagodite znanju, sposobnostim in počutju.

Dodatno vas k teku na smučeh lahko vzpodbudi dejstvo, da lahko hitrost teka prilagodite svojim zmožnostim, kondiciji, pripravljenosti in tehničnemu znanju. Verjemite pa, tudi če ste popolni začetnik in boste le počasi drsali po tekaški progi, boste zvečer dodobra čutili mišice na rokah, hrbtu, trebušnem delu in v nogah. Tisti, ki pa tehniko že dobro obvladate in ste kondicijsko bolje pripravljeni, pa se boste med tekom dodobra preznojili.

tek_na_smueh.jpg

Odlično vpliva na presnovo maščob

Tek na smučeh je odlična vadba za presnovo maščob, saj pri teku na smučeh zaposli okoli 90 % vseh mišic. Torej je to idealna vadba za celo telo. In kar je še dodatna odlika, tek na smučeh razbremeni sklepe spodnjih okončin. Zaradi podrsavanja na smučeh ne pride do obremenjevanja vezi in sklepov nog, kot je to pri navadni hoji. Tek na smučeh tudi blagodejno vpliva na kolenski sklep, hrbtenico in skočni sklep, zato sta lahko hoja na smučeh in tek na smučeh tudi odlična terapevtska različica pri rehabilitaciji različni poškodb nog.

S tekom na smučeh krepimo predvsem mišice trupa, ramenskega obroča in rok.

Kako izbrati pravo opremo?

Kot smo že omenili, oprema za tek na smučeh ni pretirano draga, prav tako pa si jo lahko za dan ali popoldne tudi izposodimo. Pri nakupu ali izposoji pa je pomembno, da imate smučke in palice dovolj dolge. Za klasično tehniko velja, da naj bodo smučke za 15 do 20 centimetrov daljše od vaše telesne višine. To pomeni, če ste visoki 170 centimetrov, izberete smuči, ki so dolge med 185 in 190 centimetrov. Palice za klasično tehniko pa naj segajo nekaj centimetrov pod višino ramen (ko stojite v vzravnanem položaju).

Za drsalno tehniko pa naj bodo smuči od vaše telesne višine daljše za 5 do 10 centimetrov. To pomeni, če ste visoki 170 centimetrov, potem izberite smuči, ki so dolge med 175 in 180 centimetrov. Palice za drsalno tehniko pa naj segajo do višine brade.

Kje lahko tečemo v Sloveniji?

Slovenija ima veliko lepo urejenih tekaških prog in poligonov in kar je najbolje za vse rekreativne tekače je, da v Sloveniji za vadbo na tekaških poligonih smučarske karte niso potrebne. Krasne tekaške proge tako za začetnike kot mojstre teka so urejene v Kranjski Gori, v Ratečah, na Rogli, v Medvodah, na Pokljuki, na Vojskem, na Arehu, Ribniškem Pohorju, v Ihanu, v Suhadolah pri Komendi, v Bohinju in še marsikje drugje. Začetniki si lahko v omenjenih nordijskih centrih pridobijo osnovno znanje v šolah teka ali na individualnih tečajih, bolj izkušeni pa si znanje izpopolnijo ali le nadgradijo kondicijsko pripravljenost.

V začetku je zelo priporočljivo, da si posameznik omisli nekaj urni tečaj ali pa da vadi pod budnim nadzorom strokovnjaka, saj s tem hitreje osvoji tehniko, hitreje napreduje in kar je najbolj pomembno, zmanjša možnost poškodb. Poleg tega pa velja, da napake, ki smo se jih priučili in jih že ponavljamo avtomatsko, veliko težje odpravimo.


Število ogledov strani: 3282

Nagradna anketa

Kolikšni del redne ponudbe svežega mesa je v HOFERju slovenskega porekla?

O POKROVITELJU »
O NAGRADAH »
POGOJI SODELOVANJA »

Število odgovorov:

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtjohana
Kaj danes za zajtrkanasteele
malo za hecrajko0028
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »