Višnjeva torta - oblika knjige

različica torte "Črni gozdiček"

KatkaD  
Višnjeva torta - oblika knjige
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4 ure 4 ure
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: cca. 45 - 50 kosov

Biskvit (2X):

8 jajc

32 dag sladkorja

27 dag moke

8 dag kakava v prahu

1 pecilni prašek

rumova esenca po okusu

Krema I:

2 celi jajci

14 dag sladkorja

14 dag masla

14 dag jedilne čokolade

Krema II: 6 dl sladke smetane

Nadev:

3 kozarce vloženih višenj

4,5 dl višnjevega soka

6 - 8 žlic Gustina (jedilnega škroba)

Okras: ticino masa, sladka smetana

Postopek

Cela jajca penasto stepemo s sladkorjem, da zmes močno naraste. S kuhalnico narahlo vmešamo moko s pecilnim praškom in kakavom. Pekač prekrijemo s peki papirjem in pečemo cca. 45 minut na 180 stopinjah (ventilacijska pečica 160 stopinj).

opp.: Za velikost 45 kosov pečemo dvakrat (navedene količine so za en biskvit)!! Velikost mojega pekača je 22 x 28 cm.

Krema I: Celi jajci penasto vmešamo s sladkorjem, med tem časom stopimo čokolado z maslom in jo ohladimo. Ohlajeno po žlicah dodamo stepenim jajcem in mešamo z mešalcem, dokler krema ne postane svetlo rjave barve (nasvet: v primeru, da krema ne postaja svetlejše barve, jo postavimo v zmrzovalnik za par minut).

Krema II:

smetano stepemo

Nadev: Višnje odcedimo, sok prestrežemo in odmerimo 4,5 dl. 6 - 8 žlic Gustina zmešamo z dl odmerjenega soka, preostanek zavremo. V zavret sok vmešamo mešanico z Gustinom, prevremo, nato dodamo odcejene višnje in med nenehnim mešanjem še minutko pokuhamo. Ohladimo.

Sestava: Biskvita dvakrat prerežemo, spodnji del navlažimo s preostalim prestreženim sokom iz kompota, premažemo s polovico kreme I., na vrh dodamo 1/4 nadeva. Pokrijemo z drugo tretjino biskvita, ga navlažimo, premažemo s polovico stepene smetane (krema II.), obložimo z drugo četrtino višenj in pokrijemo z zadnjo ploščo biskvita, katerega ne pozabimo navlažiti. Postopek ponovimo z drugim biskvitom.

Biskvita postavimo drug ob drugega, eventuelne prazne prostorčke zapolnimo z ostanki biskvita (npr. od oblikovanja gornje "stranice"), katere si zmešamo s stopljeno margarino.

Če za okras uporabljamo ticino maso, ne pozabimo biskvitov premazati z masleno kremo (zmešamo sladkor v prahu in maslo v razmerju 1:1). Obod torte premažemo s smetano.


Opombe

Priprava je nalašč podrobno opisana, saj imam rada recepte, kjer so vsi postopki dobro opisani. Res priprava take torte ni ravno primerna za začetnike, se pa kakšen malce bolj izkušen amaterski slaščičar prav dobro znajde ob takem izzivu.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

KatkaD  

kuha že od: 15.8.2003

Št. objav: 136

Objavljeno 24.7.2006 ob 9:48

Miškolin, sama sem jo samo enkrat pripravljala, pa jo zdaj vseeno raje kupim. Dela se iz nestepenega beljaka in sladkorja v prahu - v posodi s pomočjo vilice dodajaj sladkor v prahu, vseskozi mešaj, ko pa to ne gre več, jo daš na desko in še med mesenjem dodajaš sladkor, da dobiš kompaktno maso (kot neke vrste testo, vsekakor trdote nekje podobno kot testo za rezance). Razvaljaš s pomočjo jedilnega škroba (ali pa sladkorja v prahu, vendar sama raje uporabim škrob). Je pa domača ticino masa precej bolj lomljiva kot kupljena, težje jo oblikuješ. Če želiš, lahko pogledaš v moj album pod karate torta, tisto je bil domač proizvod ticino mase, vendar me je res precej hecalo. Gladkost dosežeš tudi s tem, da torto premažeš z masleno kremo (mojster Goljat priporoča kar maslo in sladkor v prahu v razmerju 1:1, lahko dodaš kakšno vanili ali rum aromo, da ni čisto prazno). Na kremo potem previdno (da se ne vtihotapi kak zračni mehurček) položiš ticino maso, katero potem sama pogladim še z valarjem. To je vsa umetnost.

Aja, tule je pa link do karate torte:

http://katkad.moj-album.com/

Pozdrav.

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 24.7.2006 ob 10:34

Kot je znano, ne maram ticino mase - ali poznate koga, ko jo poje in je ne pusti na krožniku? Torto rajši oblečem v marcipan (najrajši pa jo tako in tako okrasim z isto kremo, kot je v torti), probleme bi imela le, če bi hotela snežno belo torto, kar z marcipanom ne gre. Kupljeno marcipanovo maso dobro pregnetem s polovico količine sladkorja v prahu, nato pa jo razvaljam med dvema plastema prozorne folije za živila. Torto pod marcipanovo oblogo pa premažem s tanko plastjo pretlačene marelične marmelade. Pred mesecem dni sem delala torto - knjigo za zlato mašo, glede na temperature ni prišla v poštev smetanova ali maslena krema, zato sem naredila malo bolj sočno saherco in jo oblekla z marcipanom ter okrasila z zlatim kelihom in napisom. Prestala je več ur na prostem (sicer zvečer) in bila še vedno dobra. In ljubiteljev marcipana je le nekoliko več kot ljubiteljev ticino mase.

s0ncek*  

kuha že od: 23.4.2007

Št. objav: 1191

Objavljeno 8.5.2007 ob 23:22

teta torta - ne samo da jo pojem in je ne pustim na krožniku... OBOŽUJEM JO :) seveda imam zelo zelo rada tudi marcipan.. sem pa si za rojstni dan zaželela torto oblečeno v ticino maso, pa sem potem pojedla še od ostalih, ki so jo spraskali dol.. :)

mina20  

kuha že od: 19.4.2007

Št. objav: 389

Objavljeno 9.5.2007 ob 16:47

Mene pa zanima, s čim je napisano mami za abrahama in kako izdelaš tako lepe rožice. Vse pohvale

LP

Doban  

kuha že od: 24.8.2004

Št. objav: 238

Objavljeno 9.5.2007 ob 21:04

Bravo KatkaD za izvirne oblike in okraske tort.

Ravno ob pravem času sem našla tvoje slike, ker nabiram ideje za torto za večje praznovanje.

Trenutno si zamišljam pravokotno obliko (knjiga, darilo,..., ker potrebujemo kar veliko torto) in pa torto oblečeno v ticino maso. Grem ravno 17. maja ponovno h Goljatu, pa jo bom kupila. Verjetno potrebujem cca 2 kg mase za večjo pravokotno torto in pa okraske?? Sicer bom pa kar mojstra vprašala.

Apolonij  

kuha že od: 7.11.2007

Št. objav: 2

Objavljeno 7.1.2008 ob 11:30

Zelo lepa torta in domiiselna okrasitev, ravno prav.Mateja

*Iva*  

kuha že od: 8.10.2007

Št. objav: 23

Objavljeno 7.1.2008 ob 16:36

Zelo lepo in verjamem, da tudi dobro :)

manuelca  

kuha že od: 14.10.2009

Št. objav: 19

Objavljeno 26.4.2010 ob 15:08

kakšna pride ta maslena krema...ji je možno dodati kakšno aromo, da nima toliko okusa po maslu, lahko nadomestimo s katero drugo kremo-moram priznati, da sem v otroštvu vse torte za roj.dan imela s tole masleno kremo in se mi je nekako uprla...

Katka, kako si pa nabavila maso od mojstra Goljata...ima svojo spletno stran ali se pač poznata in si zrihtala.

_Nataša_  

kuha že od: 4.6.2012

Št. objav: 4

Objavljeno 28.1.2013 ob 8:09

Zelo vesel

Najprej čestitke, torta je prelepa!

Zanima me ali je tudi za nadeve potrebno vzeti dvakratno količino? Potrebujemo veliko torto :)

Ali je bolje, da spečem 2 manjša biskvita ali spečem 3x tankega in mi ga potem ni treba rezati? Speči nameravam v "ta velikem" pekaču - v velikost pečice.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.