Jajca Benedikt (Eggs Benedict)

tipičen ameriški zajtrk

katka285  Izvor: Amerika
Jajca Benedikt (Eggs Benedict)
    predjedi: tople
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 2

2 jajci

2 žlički belega kisa

2 rezini salame (pol cm debeline)

toast ali kruh (vsaj 1cm debeline)

Sestavine za holandsko omako:

1 rumenjak

pol žličke limoninega soka

30 g masla

sol

kajenski poper

mleta paprika

sveže nasekljan drobnjak

Postopek

Najprej pripravimo maslo, ki ga narežemo na 3 rezine in postavimo v zamrzovalnik. Nato pripravimo kovinsko skledo in v njej z metlico vmešamo limonin sok (pazimo, da ga natančno odmerimo, sicer bo omaka prekisla!) in rumenjak. Krepko stepamo, da se zgosti. V piskerčku segrejemo vodo, da rahlo vre. Nad paro nato postavimo skledo z rumenjakom (ne sme se dotikati vode v piskrčku) in na najmanjšem ognju ves čas krepko stepamo (pazimo, da se jajca ne zakrknejo, vročina ne sme biti prevelika). Tako stepamo le kakšno minutko (pri večjih količinah malo dlje), nato dodamo maslo iz zamrzovalnika (imejmo ga pripravljenega poleg, da rumenjaki tačas ne zakrknejo) in ves čas mešamo z metlico, dokler se maslo ne stopi in omaka za še enkrat naraste. Nato odstavimo, primešamo sol in poper (pazimo, da ne preveč). Omako pustimo na strani.

Salamo malo popečemo v ponvi iz obeh strani, kruh pa le iz spodnje strani hrustljavo zapečemo (jaz imam rada, da hrusta, zato sem oboje popekla v kontaktnem žaru). Tačas ogrejemo ponev (naj bo vsaj 20-25 cm premera, neprijemljivo dno, malce višja ponev), v katero nalijemo malce več kot polovico vode (vode naj ne bo do vrha, a vseeno dovolj, da bo celo jajce pokrito). Prilijemo kis in segrejemo, da se začnejo pojavljati mehurčki. Tačas jajci (čimbolj sveži) ubijemo vsako v svojo skodelico (naj bo nizka) in ko je voda pravšnje temperature (počasi se dvigujejo mehurčki), vsako posebej previdno približamo gladini vode in narahlo zlijemo v ponev. Pazimo, da je ogenj na malenkost več kot najmanj, da se mehurčki še vedno počasi dvigujejo. Jajca se kuhajo 3 minute in pol, da beljak lepo zakrkne, sredica pa ostane mehka - po tem času s pomočjo luknjaste lopatice dvignemo jajce in če nismo prepričani ali smo ga kuhali na pravi temperaturi, se s prstom dotaknemo beljaka, da preverimo, če je kompakten (če je premehak, jajce postavimo nazaj, malenkost zvišamo temperaturo in jajce ne pustimo v vodi dlje kot pol minute - minuto, saj se bo sicer rumenjak trdo skuhal).

Serviramo tako, da na opečen kruhek položimo salamo, nanjo poširano jajce, čeznje prelijemo holandsko omako in malce posujemo z mleto papriko in drobnjakom. Če je holandska omaka že gosta, preden pripravimo vse ostalo, ji dodamo žličko ali dve tople vode in premešamo.


Opombe

Američani sicer uporabljajo kanadsko slanino, a uporabite katerokoli salamo, ki vam je všeč (z izjemo suhe, npr. šunka v ovoju, piščančja prsa..). Uporabijo tudi angleške muffine, ki jih prerežejo na pol - čisto v redu bo katerikoli kruh.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 14.4.2013 ob 13:16

Mmmmmmmm

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.