Olgine paradižnikove kocke

preprost način shranjevanja paradižnika

eta  
    ozimnica: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: po želji

zrel paradižnik

Postopek

Zrel paradižnik operemo, razpolovimo, izrežemo morebitne zelene dele, poškodbe in ga zrežemo v večjo kozico (odvisno od količine paradižnika). Kozico pristavimo in ko zavre premešamo, zmanjšamo temperaturo in počasi kuhamo, dokler paradižnik ne razpade. Vmes večkrat premešamo. Kuhan paradižnik malo ohladimo, nato ga s paličnim sekljalnikom dobro sesekljamo. Pustimo, da se ohladi. Hladnega vlijemo v pekač in ga postavimo v zamrzovalnik. Ko paradižnik zamrzne, vzamemo pekač iz skrinje, ga malce pustimo na sobni temperaturi, nato z ostrim nožem zarežemo-izrežemo poljubno velike kocke, jih shranimo v vrečko, jo dobro zapremo in vrnemo v zamrzovalnik. Jemljemo po potrebi.


Opombe

Brez te ozimnice pri nas več ne znamo. Paradižnika nikoli ne lupim, sekljam vse, tudi semena. Kuham različno dolgo, sem pa opazila, da je po daljšem kuhanju slajši, pa tudi gostejši. Pozimi ga uporabim v različnih jedeh. V manjšem pekaču bodo kocke višje, v večjem nižje. Izrežem različne velikosti.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

mallinca  

kuha že od: 29.9.2008

Št. objav: 34

Objavljeno 28.8.2010 ob 10:52

super ideja!

tedyka  

kuha že od: 23.4.2009

Št. objav: 2012

Objavljeno 28.8.2010 ob 16:39

Tudi sama tako pripravim paradižnik, ker zavzame v skrinji res malo prostora. Kuhanje začnem tako, da najprej sesekljam nekaj čebul in jih na olju pocvrem, nato dodam paradižnik pripravljen kot je napisala eta, solim in dodam malček sladkorja. Dobro pokuhanega nato prepasiram. Pozimi se da iz takega paradižnika pripraviti odlično omako za k mesu na žaru ali krompirju.

aymar  

kuha že od: 7.10.2008

Št. objav: 59

Objavljeno 30.8.2010 ob 11:10

Zelo vesel

super, bom preizkusila, jaz pa vedno cel paradižnik dajem v skrinjo :( to pa res bistveno manj placa zavzame

neny111  

kuha že od: 29.10.2007

Št. objav: 358

Objavljeno 30.8.2010 ob 14:44

Jaz paradižnik, blitvo, špinačo... spasiram in zamrznem v posodici za ledene kocke. Nato stresem v vrečko in jemljem po potrebi.

bionda  

kuha že od: 30.11.2004

Št. objav: 131

Objavljeno 30.7.2011 ob 18:15

uporabne so tudi posodice za kocke ledu - namesto vode vlijemo paradižnik ... manj dela in packanja ;)

grumova  

kuha že od: 22.10.2007

Št. objav: 61

Objavljeno 9.8.2012 ob 17:52

ja tole s pekačem je pa dobra ideja jaz delam paradižnik na isti način samo da ga dam potem v lončke in v skrinjo ampak res zavzame kar dosti prostora , tako da moram tole sprobat

golubić  

kuha že od: 13.5.2007

Št. objav: 1276

Objavljeno 24.8.2012 ob 12:17

Zelo vesel

Odlična domislica to z pekačem.Sama sem paradižnik najprej dala v vrelo vodo za minuto da sem ga lahko olupila ker hčerka nima rada olupke ,semena nisem odvajala .Ko sem ga lupila se je nekaj paradižnikove vode ločilo to sem dala stran in naprej sem delala po receptu.Kuhala sem da je postal bolj gost .V vrtu bom imela še paradižnika tako da bom še kakšen pekač naredila .Odlično.

katrin11  

kuha že od: 3.1.2010

Št. objav: 2343

Objavljeno 25.9.2012 ob 21:09

Tudi jaz paradižnik najprej skuham, zmeljem s paličnim mešalnikom, nato pa ga spasiram kar z zajemalko skozi malo bolj redko cedilo. Na njem ostanejo samo semena in kakšen bolj vztrajen olupek od paradižnika. Pasiranje gre zelo hitro in je mnogo bolj enostavno, kot s posodo za pasiranje, dosti manj pacanja in pomivanja je.

Prepasirano maso še malo pokuham, da gre ven še malo vode in da se bolj zgosti. Potem jo hladno nadevam v mehke silikonske modelčke za mafine, te dam na pladenj in v skrinjo zamrznit. Drugi dan jih vzamem ven iz modelčkov in po več skupaj v vrečke. Prav zanimive rožice iz paradižnika imam zamrznjene, pa tudi mini oblike, ravno za eno žlico.

Če se bom naučila sama pošiljati fotografije, bom poslala kakšno slikico.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.