pečenka, govedina, listnato testo, wellington, beef,,božič,novo leto,pečenje,jesen,zima,glavne jedi,mesne jedi,kosilo,slovesnost,večerja,Božična večerja in običaji po svetu,Decembrski prazniki in kulinarika,Novoletna kulinarika po svetu

Male wellingtonske pečenke

Čeprav so male, niso nič manj dobre od prave weillingtonske pečenke

Spar Slovenija   15.12.2023
2023-12-15
Male wellingtonske pečenke
    mesne jedi: govedina
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  
  • Zanimivosti

Znameniti recept, prirejen na način, ki deluje zelo simpatično in lažje obvladljivo. Pa nekaj novega bo! Pretežni del priprave naredimo vnaprej. Palačinke bodo zaustavile del sokov, ki bi sicer namočili testo.

Sestavine

Količina: za 4 osebe

600 g pljučnih govejih filejev (rezan na 4 enake medaljone)

2 zavitka ohlajenega maslenega listnatega testo SPAR PREMIUM

2 rumenjaka

malo mleka

Nadev:

250 g šampinjonov

100 g čebule

Sol

Poper

Palačinke:

1 jajce

150 ml mleka

120 g moke

Sol

Drobnjak

Pire:

250 g očiščene in narezane gomoljne zelene

250 ml mleka

250 ml sladke smetane

50 g masla

Sol

Poper

Dodatno:

Rumenjak

1 žlica mleko

Postopek

Pripravimo palačinke:

1. Pomešamo sestavine, da moka ni več v grudicah, počakamo približno 15 minut, da se masa poveže, in jih nato v ponvi, v kateri se hrana ne prijema, spečemo tako, da bodo enakomerne in tanke.

2. Ne zapečemo preveč, samo toliko, da se strdijo. Izrežemo štiri krogce podobnega premera, kot so medaljoni.

3. Damo na stran, pokrite s krožnikom.

Zatem podušimo gobice:

1. Čebulo in očiščene šampinjone drobno sesekljamo in v dobri ponvi z oblogo proti prijemanju dušimo brez tekočine. Začinimo s soljo in poprom, dušimo tako dolgo, da sokovi izparijo in koncentriramo okus. Damo na stran.

2. Fileje začinimo in jih na kratko — po pol minute na vsaki strani in minuto po celotnem obodu — na nekaj malega maščobe opečemo, lahko kar v isti ponvi z vseh strani, toliko da zapremo pore in bo čim manj iztekanja sokov. Pečene preložimo na namenske papirnate kuhinjske brisače.

3. Ko se meso ohladi, se lotimo oblikovanja: Iz hladilnika vzamemo prvo listnato testo in ga razvijemo. Štiri krogce iz palačinke razporedimo na testo. S tem ustvarimo membrano, ki bo ščitila testo pred sokovi iz mesa in gobic.

4. Na vsak krogec naložimo približno osmino dušenih gobic, na gobice položimo opečeni file, na meso pa spet gobice. Ponovimo še trikrat, meso vmes po želji dodatno začinimo z gorčico in črnim poprom.

5. Okrog vsake pečenke posebej namažemo krog iz rumenjaka, pomešanega z malo mleka.

Dokončamo:

1. Pokrijemo z drugim kosom ohlajenega testa, vsak paketek skrbno zatesnimo s prsti in nato izrežemo — najlažje bo s koleščkom za testo ali pico. Nastal bo velik raviol. Na vrhu naredimo luknjico, da bo lahko izhajala para.

2. Tako pripravljene pečenke damo v hladilnik, kjer lahko čakajo več ur; tudi če ne bomo pripravljali več ur vnaprej, pa je treba meso pred peko ohladiti, vsaj pol ure naj bo v hladilniku.

Peka:

1. Približno tri četrt ure, preden želimo wellingtonke postreči, pečico priključimo in segrejemo na 220 stopinj Celzija.

2. Pripravljene paketke premažemo z rumenjakom, pomešanim z mlekom, in jih damo na pekač, obložen s papirjem za peko.

3. Pečemo na srednjem vodilu pečice 15—17 minut. Če imamo pri roki kuhinjski termometer, počakamo na notranjo temperaturo mesa 55–58 °C.

4. V času, ko se pečica segreva in pečenke pečejo, lahko pripravimo še pire: olupljeno in na majhne kocke narezano zeleno damo v lonec ter kuhamo z mlekom in smetano približno pol ure. Preden pretlačimo, dodamo maslo, beli poper in solimo.

5. Preden postrežemo, naj pečenke približno deset minut počakajo, da se sokovi v njih umirijo.


Opombe

Kako porabiti listnato testo?

Listnato testo bo ostalo. Tega najbolje porabimo tako, da ga narežemo na koščke in na papirju za peko spečemo v pečici pred ali po tem, ko smo spekli pečenke. Lahko potresemo tudi z naribanim sirom in soljo. Ponudimo z raznimi pomakami. Ostal ne bo niti košček.

Avtor recepta je Chef Vračko

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.