piknik,pečenje,jesen,poletje,pomlad,zima,kruh,malica,prigrizki,zajtrk

Žemljice na hitro

žemlje express

Žemljice na hitro
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

1 kocka kvasa Fala

950 g moke

625 g vode

3 žlice olja

1 žlica sladkorja

2 mali žlički soli

Postopek

1. V polovici vode raztopimo kvas Fala. V posodo odmerimo sol, jo prekrijemo z moko, prilijemo kvas, dodamo sladkor in s počasnim mešanjem zamesimo kvašeno testo. Postopno dodajamo vso vodo, nato še olje. Nato mešamo na najvišji hitrosti deset minut. Zatem testo pokrijemo in pustimo počivati. Na dvajset minut ga štirikrat razvlečemo in prelagamo, kot je opisano v nadaljevanju, zatem ga pustimo še do konca vzhajati.

2. Testo raztegujemo tako, da na gornji strani posode (na nasprotni od sebe) primemo za testo in ga vlečemo navzgor, nato pa položimo preko dela, ki je ostal na dnu posode. Obrnemo posodo za četrtino in znova povlečemo, položimo; obrnemo za četrt posode in spet povlečemo, položimo, ... ponovimo štirikrat oziroma dokler ne začutimo, da je šibko testo postalo čvrsto - s tem smo okrepili glutenske vezi.

3. Vzhajano testo stresemo na gladko površino in s pomočjo lopatke razdelimo na enako težke kose (80 g – 100 g), da bomo vse žemljice enako dolgo pekli. S pomočjo lopatke vsak kos testa pred oblikujemo v kroglico enako, kot bi oblikovali majhen hlebček: z lopatko potisnemo testo od desne proti levi strani pulta. Napetosti med testom in podlago bodo vplivale na to, da bo brezoblična gmota dobila obliko štruce, površina pa bo postajala napeta. Ponovimo še od gornje proti spodnji strani pulta in še dodatno ustvarjamo napetost gornje plasti testa: podolgovato obliko istočasno spreminjamo v okroglo. Po potrebi še ponovimo. Nato nakazani hlebček/štruco pustimo počivati nekaj minut. Zatem oblikujemo kroglice enako, kot oblikujemo hlebček kruha.

4. Končno oblikovanje žemljic/kroglic: najprej posamično kroglico spet obrnemo na rahlo pomokano površino (lahko si pomagamo z lopatko), jo nekoliko razvlečemo na vse strani – dlani oz. prste potisnemo pod samo kroglico in jo od spodnje strani nekoliko raztegnemo na vse strani. Nato z vseh strani zavihamo testo proti sredini, da dobimo kroglico primerne velikosti. Znova ga obrnemo, da je gladka stran na vrhu in dokončamo oblikovanje. Z dlanmi potiskamo testo od strani pod samo kroglico in jo pri tem istočasno vrtimo, da dobimo bolj gladko gornjo površino kroglice. Oblikovano kroglico prestavimo na peki papir (lahko ga pred tem še pomokamo, da se nam zaradi mehkega testa ne bi prijela za podlago). Enako oblikujemo vse druge kroglice in jih zložimo na papir.

5. Oblikovane kroglice pustimo vzhajati na toplem. Tik preden so do konca vzhajale, odtisnemo v kroglico črto, ki razdeli kroglico na dva dela in tako oblikujemo žemljo (lahko uporabimo leseno paličico ali topo stran noža, ki jo prečno položimo na kroglico in pritisnemo proti dnu).

Pečico segrejemo s pekačem, še preden so žemljice do konca vzhajale.

6. Iz pečice vzamemo vroč pekač in nato s pomočjo peki papirja prestavimo lepo vzhajane žemljice na vroč pekač in ga damo nazaj v pečico. V kolikor nimamo parne pečice, priporočam, da damo v pečico tudi lonček vode, ki bo oddajal soparo na 250 °C. Še bolje, da v trenutku, ko v pečico postavimo žemljice, po dnu pečice vlijemo nekaj vode, ki bo v trenutku naredila oblak sopare. Žemljice pečemo dobrih deset minut, da se lepo obarvajo.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.