Francoska štruca

štručka kot iz pekarne, s hrustljavo zlato-rjavo skorjico in mehko sredico

Galoon  
Francoska štruca
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri in pol 2 uri 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

600 g bele moke

pol lončka moke (za ročno gnetenje in oblikovanje)

400 - 500 ml tople vode (lahko tudi mešanica vode in npr. 100 ml mleka)

pol kocke kvasa

2 žlički soli

1 žlička sladkorja

malo olja ali stopljenega masla

Postopek

V večjo skledo vsujemo 600 g moke, ob robu sklede v moko "skrijemo" sol, v sredini pa naredimo jamico, v katero damo malo olja (nikoli ne merim, kakšna žlica olivnega olja ali stopljenega masla bo kar dovolj). V manjšem delu vode (oz. mešanice vode in mleka) razpustimo kvas in sladkor ter to dodamo v jamico. Prilijemo še ostanek vode, vendar ne vsega. Od moke je odvisno ali bomo porabili 500 ml, ali pa bo dovolj že 400. Prihranimo npr. 100 ml vode, da jo bomo dodali ob gnetenju, če bo za to potreba. Z gnetilnima kavljema gnetemo pribl. 2 minuti, ravno toliko, da poberemo sestavine skupaj, vendar pa testo še ni homogeno. Pustimo ga počivati kakšnih 5-7 minut, nato pa nadaljujemo z gnetenjem še toliko (cca. 3 minute), da dobimo gladkejše mehko testo, ki pa se kavljev še drži, saj je zaradi vmesnega počivanja gluten v moki povzročil lepljivo testo. Testo prestavimo na pomokan pult in pregnetemo, pri tem pa uporabljamo moko iz skodelice. Da dobimo voljno kepo testa bomo porabili pribl. 1/4 skodelice, ostanek moke pa prihranimo za oblikovanje. Kepo gladkega in voljnega testa premažemo z oljem ali maslom in vzhajamo pribl. eno uro.

Vzhajano testo zvrnemo na pomokano površino in z nežnimi pritiski po površini iztisnemo zračne mehurčke. Dobili smo pravokotnik testa, ki ga po dolžini prepognemo do polovice in nežno pritiskamo, da se sprime, isto naredimo še z drugo stranjo. Testo prepognemo še po krajši strani, po širini, do polovice in isto z nasprotno stranjo. Spet smo dobili lepo kepo testa, iz katere pa smo s prepogibanjem iztisnili neenakomerne zračne mehurčke, ki bi povzročili prevelike luknje v kruhu. Testo razpolovimo. Polovičko rahlo raztezamo v pravokotnik in spet prepognemo po dolžini do polovice in isto ponovimo na nasprotni strani. S ščipanjem rob testa sprimemo skupaj po celotni dolžini, prav tako pa oba stranska robova rahlo zavihamo navzgor in poščipamo s prsti, da se sprimeta. Tako dobimo zaobljene robove štručke. Pogladimo z moko in obrnemo okoli, saj ta poščipan del predstavlja spodnjo stran štručke. Dokončno oblikujemo štručko in pustimo počivati še kakšnih 15 minut, medtem pa segrejemo pečico na 230 stopinj, skupaj s pekačem. Ko je pečica segreta in štručke spočite, nanje z ostrim nožem naredimo poševne zareze.

Previdno jih postavimo na vroč pekač, na dno pečice pa postavimo še posodo z vodo, ki bo ustvarila paro in pripomogla k hrustljavi skorjici. Pečemo cca. 20-25 minut.

Štručke res dobijo zlato rjavo barvo in hrustljavo skorjico, vendar pa so v sredini še vedno mehke.


Opombe

Največje težave bo najbrž povzročalo prepogibanje testa. Na nek način je zelo podobno delanju listnatega testa z roko, seveda brez masla med plastmi. Postopek je težko opisati z besedami, zato predlagam ogled kakšnega videoposnetka na Youtube, npr. tega: http://www.youtube.com/watch?v=EuE4rteUMkM

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.