Jajca z gobami, sirom, čebulo in dodano vrednostjo

okusna združitev jajc, gob, sira, čebule, timijana in maka

666  
    jajčne jedi: omlete
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Za 4 osebe

4 jajca

8-12 čebul (naj bodo približno enako velike kot jajca)

150-200 g sira (vrsta ni pomembna)

gobe (količina in vrsta po izbiri)

dve žlički timijana

prgišče maka

sol po okusu

zamašek jabolčnega kisa

druge začimbe po okusu

Postopek

Začnemo s čebulo: zrežemo ali sesekljamo jo na poljubno velike kose. Kdor ima čebulo v čislih, vzame več, kdor jo bolj kot hrano vidi kot začimbo, pa raje manj (lahko uporabimo tudi šalotko ali por). Predenemo jo v ponev in zalijemo z manjšo količino vode (poskusiti velja tudi s pivom ali svetlim vinom). Pristavimo na nizko do zmerno vročino, lahko pokrito, in ob občasnem mešanju spremljamo, kako se čebula mehča. Medtem ne pozabimo dodati dve žlički timijana, po želji lahko tudi druge začimbe (poper, rožmarin ipd.), v kolikor niso vrste, ki se jih spričo delikatne arome dodaja na koncu (svež peteršilj, muškat ipd.)

V prostem času na poljubne velike kose (svetujem kocke velikosti vsaj 1x1x1 cm) narežemo poljubno vrsto gob (npr. jurčke, lisičke, šampinjone, ostrigarje ...) in poljubno vrsto sira (npr. mladi sir, feta, ementalec, trapist, tolminc ...). Ko je čebula že zmehčana in/ali je povrela večina dodane tekočine, dodamo sir in gobe (če imamo večje kose gob in/ali zahtevajo daljše kuhanje, npr. lisičke, jih dodamo že prej).

Solimo, dodamo zamašek jabolčnega kisa. Nazadnje ubijemo v ponev še jajca in kmalu zatem vržemo vanjo še prgišče makovih zrn. Če pečemo omleto, premešamo le na hitro, sicer pa z mešanjem nadaljujemo, dokler mojstrovina ne dosežene želene zapečenosti. Maščobo - (kuhano) maslo, olivno olje, ocvirke - lahko dodamo ali pa tudi ne. V slednjem primeru vseeno raje mešamo več kot manj, da bo pomivanja raje manj kot več.


Opombe

Kombinacija jajc, čebule, sira in maka je zmagovita že, khm, "sama" po sebi, z gobami in timijanom pa neprekosljiva.

Ponudimo kot lahko kosilo. Če nameravamo ponuditi kot bolj drvarsko kosilo, ni prepovedano zrezati noter kaj suhe salame, klobase, pršuta, morda piščančjega mesa, zelo dobro pa je tudi z nasoljenimi ribami (npr. sardele, slaniki).

Kot prilogo priporočam proseno kašo ali ajdo (v obliki žgancev ali kaše), tudi koruzni žganci/polenta ali črn kruh ne bosta odveč.

Komur je ljuba, bo tudi sem zraven teknila kisla smetana.

Če uporabimo namesto čebule por, je treba upoštevati, da bo manjkala sladkoba, ki jo prispeva čebula. Če jo pogrešamo, se jo da nadomestiti z žličko medu, slivove marmelade, izvlečka sladu ali jabolčnega sirupa. Slednji bo prispeval tudi kislost, ki pa jo enako dosežemo tudi z zamaškom kisa.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Mirfas  

kuha že od: 3.10.2009

Št. objav: 28

Objavljeno 8.10.2011 ob 13:30

Zelo dobro, moji so pohvalili, delal sem z ocvirki, vendar brez maka.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.