Azijska kuhinja

Zelenjavni spomladanski zavitki "ala fasulas"

priljubljena jed moje žene na potovanjih po Aziji

fasulas  Izvor: Azija
Zelenjavni spomladanski zavitki "ala fasulas"
    eksotika: ostale dežele
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 2 osebi

60 g riževih rezancev

2 žlici posušenih azijskih črnih gob

2 žlici arašidovega olja

2 korenčka (narezana na 2-3 cm dolge ozke trakove)

4 listi kitajskega zelja (prepoloviti in na tanke trakove narezati)

1 pest alfa kalčkov

1 žlica ingverja (na drobne kose nasekati)

1,5 jedilne žlice svetle sojine omake

½ čajne žličke soli

ščepec zmletega belega popra

ščepec sladkorja

riževo testo (rice Paper)

rastlinsko olje za cvrtje

Postopek

Gobe in riževe rezance namočimo v vroči vodi za cca. 10 minut. Gobe osušimo in narežemo na majhne kose (trde dele odstranimo). Rezance odcedimo in jih nasekamo na majhne dele.

Olje v voku na srednji temperaturi segrejemo. Ingver pražimo dokler ne začne dišati, dodamo gobe in s stalnim mešanjem pražimo cca. 2 minuti. Dodamo korenček, kitajsko zelje in kalčke in s stalnim mešanjem pražimo 1-2 minuti. Nato dodamo riževe rezance in sojino omako in začinimo s soljo, sladkorjem in poprom. Mešamo 3 – 4 minute, odstranimo s štedilnika in pustimo, da se masa ohladi.

Zmočimo čisto kuhinjsko krpo, iztisnemo in jo položimo na delovno površino. V posodo nalijemo mrzlo vodo, v katero namočimo riževo testo za cca. 15 sekund (vsak kos posebej). Riževo testo položimo na spodnji del kuhinjske krpe, z zgornjim delom krpe gremo čez testo in popivnamo. Na spodnji del testa damo cca. 2 žlici mase in jo s prsti enakomerno poravnamo. Zavitek s spodnje strani prenesemo čez maso, nato z leve in desne strani in zvijemo, da dobimo zavitek.

Spomladanski zavitek popečemo z obeh strani cca. 5 minut, da postane lepo zlato rumene barve. Odložimo na kuhinjski papir, popivnamo in serviramo z omako za spomladanske zavitke.


Opombe

Za sestavine lahko uporabite tudi drugo zelenjavo kot so: koriander, mlada čebula, zelje itd.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 3.8.2014 ob 11:14

Ja ce si z navadnim, bo pa ja slo se s polnozrnatim. Saj se ne obnasa kaj dosti drugace razen da se ga tezje razvlece. Sem mogla dvakrat pogledat ce res to sprasuje fasulas :)

Vrtejbenka  

kuha že od: 15.2.2011

Št. objav: 4004

Objavljeno 6.8.2014 ob 19:08

Saj me že nekaj časa mika naredit te spomladanske zavitke,toda ,kaj ko ne uporabljam teh meni malo poznane sestavine...potem bi mi pa vse stalo.

fasulas  

kuha že od: 26.12.2007

Št. objav: 431

Objavljeno 10.8.2014 ob 0:11

Vrtejbenka-ti se kar loti podviga, ker je enostavno in zelo okusno. Nič od teh sestavin ti nebo ostalo, ker jih brez problema lahko koristis tudi drugje pri kuhi. Recimo: Arasidovo olje je zelo kvalitetno olje in zaradi odličnega prenašanja visokih temperatur je odlično za cvrtje različne hrane in je znano tudi po tem, da ne prevzame okusa hrane. Lahko cvrete različne jedi eno za drugo in okusi se ne bodo mešali. Ingver lahko preprosto narezete v čaj (metin), kjer dodatno obogati okus. Kitajsko zelje je odlično za solato s sojino omako, cesnovo vodo, soljo in sezamovi semeni. Sojina omaka je zelo vsestranska in jo lahko uporabljate kot sem že omenil v solatah potem pa še pri rižu, testeninah, mariniranju mesa, temnih omakah, enoloncnicah,....Beli poper je podobnega okusa kot navaden in se ga lahko uporablja pri belih omakah. Rizevo testo priporočam da nadomestite z vlecenim testom, ker je bolje in ostanek lahko uporabite še za kakšen štrudelj. Alfa kalcki pasejo k mešani solati, testeninam ali pa k juhi. Rizeve rezance lahko uporabite tudi kot prilogo, tako, da jih ocvrete. Gobe pasejo k juham, omakam, enoloncnicam itd.

Kot vidiš Vrtejbenka, ti od sestavin nebo nič ostalo, ker so vsestransko uporabne.

BABI 2+2  

kuha že od: 8.11.2009

Št. objav: 379

Objavljeno 2.5.2016 ob 12:17

Imam dve vprašanji: ali se lahko uporabi kupljeno vlečeno testo in ali te zvitke Kitajci ocvrejo in ne popečejo?

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17785

Objavljeno 2.5.2016 ob 12:48

V eni kitajski restavraciji (taki mali, družinski) sem jedla take iz vlečenega testa (insajderska info), kupljenega in so bili super, so pa ocvrti, ja.

pinguwin  

kuha že od: 16.2.2017

Št. objav: 168

Objavljeno 14.12.2017 ob 15:38

Jaz sem delala testo kot pri palacinkah, le da brez jajc. Potem to peceno v ponvi, ampak samo na eni strani da se lazje zvijajo. Potem pa ocvrto, morem rect je bilo super, ko original:)

Sa_po  

kuha že od: 20.1.2019

Št. objav: 2

Objavljeno 3.2.2021 ob 17:59

Zelo vesel

Zelooo dobri spomladanci. Delala sem jih že 2x z enakimi sestavinami. Ker sem gledala recepte še drugod po spletu, sem prvič delala s surovo zelenjavo in danes s praženo. Pri surovi je bila masa do konca zavijanja in pečenja preveč mokra, ker se je zelje seveda zjokalo. Danes sem delala po receptu in je res super. Na koncu sem v popraženo in ohlajeno maso vmešala le še malo mlade čebule, česna v prahu in 1 surovo jajce. Obakrat sem delala z vlečenim testom.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.