Kako se naredi odlična paradižnikova mezga

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

19. apr 2012 14:25

Jaz v času, ko so sveži paradižniki v glavnem tisti iz rastlinjakov, kuham paradižnikovo omako kar iz Eurospinove passate v steklenicah (na veliko olivnega olja počasi mučim veliko čebule podobno kot za golaž, ko je tako mehka, da skoraj razpada in ravno začenja rumenet, dodam strt česen, takoj zalijem s passato, solim malo ali nič, dodam lovorjev list ali dva, včasih kak peperončin in/ali steblo luštreka/zelene, potem pa počasi kuham, dokler se omaka ne zgosti; svežo baziliko v sezoni dodam tik pred koncem). Sveže pripravljena omaka gre ponavadi naravnost na pašto, preostanek pa počaka do prve pizze nekaj dni v hladilniku. lp, proxima

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

19. apr 2012 14:51

Torej, dame, kolko paradižnika in vsega za 1liter omake? Nekaj bom porabil za "najbolšji približek klasiki vseh klasik pizze margherita", drugi del pa za klasiko med klasiki Italije, špageti z paradižnikovo omako in parmezanom.
Naj se dnevi ita. kuhinje pričnejo. Sedaj sem se začel učiti zadev in sem v "švungu" kot radi rečemo.
Prelepo je, ko brbota in ko ti zadeva uspe.
Danes je bil popolni uspeh!

---Kdro išče cilj, bo ostal prazen ko ga bo dosegel,kdor pa najde pot bo cilj vedno nosil v sebi. (Dragi Nejček Z.)---

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15159

20. apr 2012 18:42

Upam, da ti je ratalo. Mi smo danes spet kuhali paradižnikovo omako po mojem receptu. Njami. Nekaj smo jo dali v mesno omako, ostala  pa je bila sama  za svedrčke. Paradižnik sem kupila v Lidlu in je bil zelo okusen.

To je pač naša  prisvojena preprosta omaka, ki ima uspeh že 30 let. ....

 

 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Mygrace

sporočila: 6506

21. apr 2012 11:21

Pa kako to, da marca nekdo dela paradajzovo ozimnico?

Mygrace

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

21. apr 2012 11:56

Mygrace je napisal/a:

Pa kako to, da marca nekdo dela paradajzovo ozimnico?



Mygrace

MBrando bi rad pripravil kakšen liter dobre omakce, za v hladilnik, ki bi folgala za par porcij špagetov. Ne pripravlja ozimnice, samo olajšal bi si rad, da mu ne bi bilo potrebno vsakič sproti kuhat.

zeta

Mygrace

sporočila: 6506

21. apr 2012 13:09

Aha, hvala, Zeta.

 

Mygrace

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

21. apr 2012 15:07

RAD VAS IMAM VSE, ker mi pomagate!!!
Nisem še naredil, sem pa kupil fajne paradižnike pri naj sosedu, kateri so me res presenetili glede sočnosti in okusa. Se ve, da se bliža sezona. KOMAJ ČAKAM.
Delal bom v ponedeljek in ko osvojim zadevo, si bom poleti tudi zakuhal več in dal v kletno shrambo.
Trixi, glede na leta izkušenj pri pripravi te omakice, bom vsekakor sledil tvojim napotkom. Ampak, še vedno ne vem, kakšno količino paradižnika za liter omake? 1:1 dvomim, ker skupaj padejo...torej?

Ponižno vdan in vEČNO hvaležen

P.S: Trixi, koliko ste dobili omake iz 2 kilogramov? Recept pa je SILA preprost in trotel ziher. Se že veselim ponedeljka

---Kdro išče cilj, bo ostal prazen ko ga bo dosegel,kdor pa najde pot bo cilj vedno nosil v sebi. (Dragi Nejček Z.)---

Sashika  

član od: 29.3.2006

sporočila: 639

21. apr 2012 16:20

@MBrando, jst za dober liter omake porabim cca.2,5 kg  paradižnika, ki ga kuham tako dolgo, dokler se zadeva ne zgosti. Glede začimb v paradižnikovi omaki imam princip manj je več, torej samo sveža bazilika, peperoncino in na koncu sol in olivno olje - prav takšno omako imam najraje tudi na pici margeriti (ni boljšega kot res dobra mozzarella di buffala, paradižnikova omaka in listi sveže bazilike, in dobro olivno olje). Dobro je, da paradižnik ni preveč voden. 

Za katerokoli drugo omako dodajam sestavine in začimbe. 

Mislim, da ostale začimbe preveč spremenijo okus paradižnikove omake - princip manj je več mi je zelo všeč v italijanski kuhinji, najbolj pri picah, kjer ne uničijo pice z nešteto oblogami, temveč kombinirajo tri/štiri osnovne sestavine. Podobna zadeva pri testeninah, preproste omake, ki ti ne obležijo v želodcu zaradi raznih smetanastih dodatkov. No ja, rimska kuhinja ni najlažja, a je kljub temu zelo okusna! 

Če potrebuješ še kakšen nasvet glede italijanske kuhinje, vprašaj, o njej kar nekaj vem :)

 

Saša

 

Saša

jovita  

član od: 8.7.2007

sporočila: 394

22. apr 2012 9:13

Vidim, da diši po poletju in vkuhavanju. Bom še jaz izdala mojo malo skrivnost glede vkuhavanja paradižnika.

Paradižnik narežem na poljubne kose, trde dele takoj izločim.Uporabljam črno nizko Emo 10l posodo.Pečico dam na 250c in me pol ure do uro, odvisno od količine ne zanima, kaj se godi.Običajno pokrijem z alufolijo, da še pogledat ne morem.

Pol je pa odvisno, za kaj bom maso potrebovala. Če je kečap potem enostavno s paličnjakom zmiksam.Dam na ploščo, dodam baziliko (šop bazilike zvežem in samo pokuham v masi, pred polnjenjem v kozarce pa vzamem ven), malo soli, malo sladkorja.Pustim, da vre kakih 10 min, odstavim in napolnim v steklenice (sladka varianta).

Če dodam hude feferone in cel poper je ostra varianta.

Če podušim čebulo,papriko do mehkega,zmiksam z paličnjakom in dodam paradižnikovo kašo.Dodam celi poper, lovorov list in strt česen(ki ga na koncu vzamem ven).Skupaj pokuham še kakih 10-15 min je omaka za testenine.

Če potrebujem mezgo prepasiram pa gre spet v pečico za cca 2 uri 200c odkrito.Solim, pomešam in napolnim v kozarce za vlaganje (na vrhu dam za žlico olivnega olja).

Baziliko, petršilj,drobnjak...drobno narežem, napolnim v vrečke z zadrgo in opremljene z napisi in datumom dam v zamrzovalnik.Vedno sveže pri roki.

MBrando, ne vem, če sem ti kaj pomagala.V kuhinji so količine poljubna reč

Težko je reči koliko paradižnika je v 1l omakice.Odvisno od sorte paradižnika, pa kaj vse daš zraven.

1 srednja čebula, 1-2 srednji papriki, 1-1,5 kg paradižnika, 2-3 stroki česna, malo olja (olivnega) pa začimbe bi bilo približno to.Ostalo po okusu

 

 

jovita

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

3. maj 2012 21:46

IIII HVALA DAME!!! VSE OBJAMEM IN POLUBČKAM!! Bom delal čez vikend eno tako fiiiino omakico, ker pol v nedeljo pri naj prijatelju gledama film ob božanskih užitkih pizze. Seveda vsak po svojem okusu, ampak NI JE ČEZ SIMPLE, zatorej MARGARITA!!
Danes sem ravno "vjagal" tak eno fajno buffalo mozarello v Sparu. MMMM...

---Kdro išče cilj, bo ostal prazen ko ga bo dosegel,kdor pa najde pot bo cilj vedno nosil v sebi. (Dragi Nejček Z.)---

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti