Se gremo igrat?

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

1. feb 2018 19:04

Trixi je bila blizu, rimljanka povsem točna.  Vsaj po tem, kar piše v svoji knjigi Okus po cvetju Jelena de Belder. 

Najbolj me je presenetila z omembo ocvrtih cvetov kovačnika, ki se jih sama od sebe ne bi upala pripravljati.   Od tu moja pripomba o manjših količinah. Pri hosti so pa menda še bolj od cvetov okusni popki. 

Rimljanka: zastavi novo vprašanje.

Cila

Sporočilo je spremenil(a) Cila dne 1. feb 2018 19:07

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17787

1. feb 2018 19:14

Oh, nisem računala na to, da sem prav odgovorila. Zdaj bom (in boste tudi vi) čakala na navdih. In ne, ne bo prišel v 7 minutah, kot je pri Cili.

rimljanka

Katarinči  

član od: 27.12.2015

sporočila: 4488

1. feb 2018 19:57

Torej prav vse? Za kovačnik ne bi nikoli rekla, da je kak njegov del užiten, priznam.

Cila, lahko morda napišeš kaj več o tem, zanima me,  cvetove katerega kovačnika  je cvrla Jelena de Belder? 

Malo sem pobrskala in sem na spletu  o užitnosti oziroma strupenosti kovačnika našla tole: http://www.gore-ljudje.net/novosti/72733/ , če slučajno koga zanima kaj več o kovačnikih.

Sicer pa v prehrani pogosto uporabljam cvetove marjetic, vijolic, trobentic, vrtnic, kapucink, potem so tu cvetovi bučk, socvetja česna, čebule, drobnjaka,  mladi regratovi cvetovi,  cvetovi zelišč in dišavnic (npr. meta, melisa, žajbelj, bazilika, timijan, rožmarin, origano) ... narava nam ponuja toliko dobrega in zdravega, a njene dobrote premalokrat uporabimo tudi v kulinarične oziroma prehranjevalne namene.

Seveda pa velja tudi za užitne rožice, da jih uživamo samo v zmernih oziroma primernih količinah

Katarinči

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

1. feb 2018 20:22

"Cila, lahko morda napišeš kaj več o tem, zanima me,  cvetove katerega kovačnika  je cvrla Jelena de Belder? "

V knjigi piše le Kovačnik, na sliki so cvetovi okrasnega, ki so najbolj podobni rastlini, ki je pod imenom kovačnik opisana in fotografirana tudi na tvojem linku (Lonicera caprifolium). Za kaj bolj točnega bo treba po knjigo v knjižnico, svoj izvod sem že vrnila.Članek o kovačnikovkah  na strani Gore in ljudje sem prebrala tudi sama, ker sem po branju knjige želela preveriti užitnost še ostalih Lonicer. Namreč tudi sibirska borovnica (Lonicera caerulea) spada mednje. Nekatere so očitno kar pošteno strupene, druge užitne, tretje pa "po pameti". 

Sama osebno okrasne rožice puščam, da s z njimi hranijo moje oči, usta pa raje s poznano in preverjeno zelenjavo

Cila

Katarinči  

član od: 27.12.2015

sporočila: 4488

1. feb 2018 20:48

Hvala, Cila ... veš, rožice z očmi in srcem občudujem tudi jaz ... res pa je, da najprej z njimi nahranim dušo, potem jih pa nekaj naberem in pohrustam ... Regrat (vključno s cvetnimi popki) s trobenticami, vijolicami in marjeticami ter sesekljanim trdo kuhanim jajčkom je njami,  navdušena pa sem nad mladimi listi, popki in prečudovitimi živobarvnimi cvetovi kapucinke. Kapucinkini sočni plodovi, ki jih vložimo,  so menda podobni kapram in so prava delikatesa, vendar jih še nisem vlagala, ob priliki pa se lotim tudi tega. 

Katarinči

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

2. feb 2018 19:51

Katarinči je napisal/a:

Kapucinkini sočni plodovi, ki jih vložimo,  so menda podobni kapram in so prava delikatesa, vendar jih še nisem vlagala, ob priliki pa se lotim tudi tega. 

Katarinči

Ja, velikokrat sem že brala, da se vlagajo semena kapucink kot zamenjava za kapre. Pred dokaj leti, samo enkrat, sem pa v neki knjgi oz. časopisu, kajvemkje, na internetu zagotovo ne, prebrala, da je splošno razširjeno mnenje, da se namesto kaper vlagajo semena kapucink, napačno. Vlagali naj bi se popki kapucink, kar mi je na nek način logično, saj so vložene kapre tudi popki. Je pa res, da se pri kaprah vlagajo tudi plodovi,  in verjetno so semena kapucink namesto plodov. Kapre, ki so pa splošno poznane, so pa cvetni popki. Torej, (vem, ponavljam se), od kapucink lahko vlagamo tudi popke.

lp

Ljudje, ki si upajo reči bobu bob, so velikokrat trn v peti tistim, ki želijo bob prikazati kot jabolko. cervus

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17787

2. feb 2018 20:01

No, ko smo že pri zamenjavah za kapre, naj bo moje vprašanje tako: katere (vsaj 3) rastline lahko uporabimo in katere njihove dele, v ta namen. Čim bolj natančno, prosim. Kapucinke seveda ne štejejo, te smo že "obdelali".

rimljanka

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

2. feb 2018 20:33

Da naujo rekl, da sva zmenjeni, bom modro tiho. Je pa res, da poznam samo dva nadomestka, ne treh

lp

P.s. sem šla mal guglat - zdej vem še tretga.

Ljudje, ki si upajo reči bobu bob, so velikokrat trn v peti tistim, ki želijo bob prikazati kot jabolko. cervus

Sporočilo je spremenil(a) elaphus dne 2. feb 2018 20:38

Katarinči  

član od: 27.12.2015

sporočila: 4488

2. feb 2018 22:21

Popke regratovih cvetov (ko so pri mladem regratu še v obliki zelenih bunkic (še brez stebelc) v regratovem "srčku" čisto pri tleh)  vložimo v jabolčni kis, kot nadomestek za kapre pa lahko uporabimo tudi še zaprte popke, torej čvrste bunkice bodočih cvetov ognjiča, portulaka (tolščaka), navadnih marjetic in kreše, pa zagotovo bi se našlo še kaj ...

Razmišljam tudi, da bi bilo fino poeksperimentirati s čisto micenimi bunkicami brstičnega ohrovta, v  kisu ali v slanici, morda pa celo v kombinaciji obeh.

Sporočilo je spremenil(a) Katarinči dne 3. feb 2018 08:21

Katarinči  

član od: 27.12.2015

sporočila: 4488

3. feb 2018 8:44

Aja, še to, samo kot ideja ... glede na to, da lahko pripravimo dehteči sladki žele tudi s cvetnimi lističi dalij (uporabimo jih tako kot vrtnice),  bi verjetno šlo uporebiti tudi še zaprte popke cvetov, dokler so še čvrste zelene bunkice, ko se zaradi  venčnih listov še ne vidi barva cvetnih lističev?

Pa mlade vršičke špargljev  (divjih, zelenih, vijoličnih,  morda tudi belih) in plodove cvetov navadnega morskega koprca (dokler so še sočni in zeleni, preden porjavijo in otrdijo) sem pozabila omeniti, morda pa tudi bi šlo tudi z  mehkimi vršički navadnega osočnika.

 

Sporočilo je spremenil(a) Katarinči dne 3. feb 2018 09:00

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti