| rozanec je napisal/a: |
| Če pa bodo skrajno nesramni (stranka ima namreč vedno prav), bom probala kako bodo reagirali na besedo inšpekcija. Hej, za to so pa plačani, da delajo. |
No, do takih strank imam pa jaz odpor. Že nekaj let sem namreč v trgovini, včasih v neposrednem stiku s strankami, včasih pa kot posrednik v raznik sporih med strankami in uslužbenci.
In moram reči, da so najbolj prepotentne tiste stranke, ki se pridejo pritoževati že z idejo v glavi, da so kralji.
Jaz pravim, da je stranka kralj šele takrat, ko se tudi do uslužbenca v trgovini obnaša spoštljivo.
Ampak, ker te ne poznam, te ne bom obsojala. Moram pa poudariti, da se mnogo sporov da rešiti z dobro voljo (kar pri zgoraj omenjenih strankah ni mogoče, ker pridejo nasršene že v trgovino), tudi prodajalci so veliko bolj prijazni in pripravljeni na uslugo tudi takrat, ko to ni potrebno (recimo, da se je stranka za neko blazno drago zadevo premislila), če je stranka spoštljiva.
Kar se pa pretečenih rokov tiče - res je, zgodi se, da na polici ostane kak preteč izdelek (v velikih trgovinah polic velikokrat sploh ne polnijo zaposleni, ampak zaposleni dobaviteljev, npr. Drogine izdelke polni nekdo iz Droge, itd.), takrat se stranki opravičimo in ji povrnemo gotovino, če tako želi.
Če je izdelek pokvarjen (ponavadi se kvarijo izdelki ene in iste znamke) in je dokazljivo, da je pokvarjenega že kupila, potem storimo isto.
Če pa stranka kupi recimo meso ali ribe in jih čez dva dni prinese nazaj, češ, da je kupila pokvarjeno blago in da smrdi, potem izdelka ne menjamo - kako pa naj vemo, da stranka ni enostavno kupila mesa, ga zaprla v tem vremenu v pregret avto in šla za eno uro na kavico?
Je pa tako, da večina ljudi pretečen rok opazijo sami v trgovini in prijazno opozorijo zaposlene na to. Nekateri pa seveda začnejo takoj groziti z inšpekcijo.
Še malo, pa bo tudi pri nas zdrava pamet odpovedala in bomo na istem kot v Ameriki, kjer visi en kup opozoril za vsako figo, ker se vsak boji tečnih strank, ki so - samo po sebi umevno - kralji, odgovornosti sami zase pa si ne priznavajo.
Sasenka