član od 20051085 sporočil
Droži so po domače "midnice" ali "draže" kot jim rečejo na Pohorju. To je v bistvu vzhajano testo za kruh, ki ga pustiš nekaj dni stati in postane kiselkasto. To kislo testo zamesiš zraven v testo za kruh, povzroči pa tak značilen kiselkast okus, kruh pa ostane dalj časa svež in je tudi čisto drugačne strukture - bolj je povezan. Ker vedno pečem kruh doma, ga pogostokrat pripravim z droži testom, predvsem kadar pečem ržen kruh (je nujno) ali domači hlebec.
Droži si pripravim doma kar sama. Kot je že rekla mimika, lahko vzamemo del testa od prejšnje peke. Tako so delale naše babice, ki so to testo imele kar v odprti posodi, da se je do naslednje peke že praktično že posušilo, potem pa so ga z nekaj vode razmočile in vmesile v testo za kruh. Jaz ga hranim v plastični posodi s pokrovom, ki sem jo kupila kot posodo za vzhajanje.
No, če pa tega nimaš, pa si droži pripraviš dan pred peko. Pomembno je, da stoji vsaj en dan, da razvije značilen kiselkast okus. Najbolj kiselkast droži bo iz ržene moke za ržen hlebec, za ciabatto npr. pa bomo vzeli krušno moko. Vzamemo cca. 30 dag moke, 1/3 kocke kvasa in cca. 2 dl vode, iz česar zamesimo testo kot za kruh. Ne potrebujemo nobenega sladkorja, testo bo kljub temu vzhajalo. Nič hudega, če se zgodi, da je testo bolj tekoče - bomo pač v testo za kruh dali manj vode. No, in to je to. Posodo pokrijemo in pustimo stati. Lahko stoji tudi več dni, cel teden...vzamemo ga, ko pečemo kruh. Praktično ga imamo lahko vedno na zalogi. Ta količina droži bo zadostovala za pripravo kruha skupaj z 1 kg moke.
Seveda so doma pripravljene droži boljšega okusa in mnogo cenejše kot kupljene.
Aja, nekdo je spraševal, če kljub droži damo v testo še kvas. Seveda, če hočemo imeti bolj visok kruh, damo na določeno količino moke potrebno količino kvasa kljub droži testu. Jaz dam na 1 kg moke 1 kocko kvasa (42 g), žličko sladkorja, 2 žlički soli, cca. 6 dl vode (če delam ržene hlebec ali polnozrnat kruh, dam namesto polovice vode domači kis) in zgoraj omenjen droži.
Naš kruh je pravkar pečen. Pri nas kruha praktično več ne kupujemo v trgovini, ker se mi zdi pregrešno drago dajat 750 SIT za hlebec. Ko se navadiš, imaš pečenega mimogrede. Lep praznik vam želim in veliko vonjav po domačem kruhu naj se širi po vaših domovih!
Anja