Prav zanima me ali vsako bruhanje iizzove stud do hrane,če je nekomu slabo po mesu ali ponfriju ali se ga bo odpovedal??Mislim,da ne.
Zakaj je nekomu slabo po hrani je lahko nešteto vzrokov,ko so gobe polegsopač krive gobe.Škoda.
Sicer poznamo nekatere vrst gob,ki v kombinaciji z alkoholom škodujejo(kot je bilo omenjeno tintnica,ne vsaka,samo prava tintnica,medtem ko z veliko tintnico lahko pijemo alkohol.Seveda ne toliko ,da nam je slabo po alkoholu,potem so pa gobe krive!
Goba lahko škoduje ,če je slabo kuhana ali pečenaTo so takozvane pogojno užitne gobe,med katere spadajo tudi nekater štorovke.(pazi niso vse gobe na štoru štorovke,med njimi so tudi smrtno nevarne gobe--kučmice,pa še bi se našlo).Goba lahko škoduje če je bila predolgo v pvc vreči namesto v košari.Že po parih urah se razvijejo snovi ,ki škodujejo.Gobe nekatereso težje prebavljive,zato je potrebno količino prilagoditi posamezniku.Gobe lahko škodujejo ,če to verjamemo!
Nekoč sem pripravljal degustacijo pri prijatelju gostincu in te gobe je jedlo cca 150 ljudi,seveda brez problemov-dvomim,da niso pili alkohola.Ko je bilo že konec sem se s prijatelji vsedel pred lokal na zasluženo pivo in glej ga hudiča,fant,ki me je prestrašeno spraševal (med degustacijo),če so gobe sigurne,teče z materjo in očetom sem pa tja.Vstal sem,da me je videl.Prestrašeni pritečejo k meni in po dolgi debati ,ko mu dopovem,da količina gob ,ki jo je pojedel ne more škodovat je pomirjen odšel.STRAH PRED GOBAMI.V tem primeru sem raje ,da ne jeste gob.
Nočem delati reklame ne za gobe,še manj za alkohol,vendar zadevo je treba jemati taka kot je!
Gobe so lahko kulinarična poslastica,če so taprave,če so bile zdrave nabrane,če so bile pravilno hranjene,če so bile okusno narejene in seveda ,če si jih z veseljem pojedel.
Pa brez zamere.
Lep pozdrav iz Bovca,upam,da mi ne zmrznejo gobe že v gozdu!

DROT