Varčevanje v kuhinji

preprost  

član od: 25.1.2014

sporočila: 168

2. mar 2014 9:19

Mogoče em malo pretiraval. V enem dnevu pa ziher dve nosilni. Včasih tudi tri. Danes je vse tako pakirano ali pa večina, da se že te plastične embalaže nabere. Večja izbira, večja potrošnja... Čist resno, mene je včasih groza, ko na koncu dneva vidim dve ali tri vrečke. Nosilne. Saj nato ločim plastiko in ostalo ter presipan v tiste 50 litrske. Sproti pa odlagam v te nosilne.

 

Lp

preprost

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8726

2. mar 2014 9:27

Razumem zlivanje vode na rože v hišah, ampak da v stanovanju počnem kaj takega, nooo, prekladanje lavorčkov in podobno. Ja, moj bog, to še nisem nikjer videla niti zasledila. 

Kako pa naj operem avto, če ne v avtopralnici, sicer tega ne delam vsako nedeljo, enkrat na mesec pa ja.

Meni gre najbolj v nos pranje avtomobilov, sploh, da si ljudje v nedeljo vzamejo pol ure časa zato, da stojijo pred lokalno pumpo z meni prav lepo čistimi avtomobili. Pa še plačajo 7€ za ta trapasti tedenski ritual.

Zzak, a se ti voziš v "usranem" avtomobilu?

 

Pozdravček!

babka1951  

član od: 22.8.2012

sporočila: 6950

2. mar 2014 9:35

Tudi pri nas smo toliko napredovali, da imamo podometno vgrajen kotliček v kopalnici, na dve tipki, koliko investicije se nam je s tem obrestovalo še nisem izračunala. Visoko v gorah pa res varčujemo, čeprav nam visokokvalitetna voda, studenčnica iz pip priteče iz bližnjega zajetja, tam pa res varčujem, ker se zavedam, koliko odpovedovanja je bilo potrebnega, da ta privilegij imamo.

"Pomembna je pot, po kateri hodiš, in ne kraj, kamor greš." babka1951

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4530

2. mar 2014 9:52

zzak1977 je napisal/a:

Da bi sam prekladal lavorje v kopalnici, mi zaenkrat tudi ne pade na misel. Če bo treba, seveda bom. Ampak, da na ta račun prihraniš štiri kubike je pa malo bosa?
Commis débarrasseur

Zna biti obuta, ne vem, odkar to počnemo, se je za toliko zmanjšala poraba, ne da bi spreminjali druge navade ali menjali kak aparat.
No, dodati moram, da ne zbiramo vode le ob umivanju rok, pač pa tudi zob in obraza.
Prekladanje lavorjev pa pomaga razgibavanju hrbta in utrjevanju bicepsov.
lp
mzm

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

2. mar 2014 10:20

dragička je napisal/a:

 

Zzak, a se ti voziš v "usranem" avtomobilu?

 

Sicer nisem zzak, ampak se vozim v "usranem" avtomobilu, ja. Posebno pozimi ne zgleda nič kaj privlačno - ampak domnevam, da tista tenka plast svinjarije, ki je na njem, ne ustvarja tako blazno velikega trenja, da bi se to poznalo na porabi bencina. Avto imam za to, da služi meni, ne jaz njemu. Sicer prosim potomca, da mi ga kdaj pa kdaj opere, ampak ne prav pogosto.

In ja, tudi meni se zdi grozno potratno, v wc zlivat pitno vodo - sicer se da naredit tako, da se za sanitarno vodo naredi poseben vodovod - porablja deževnico, zbrano s strehe - je sicer precej velik finančni zalogaj, zato bo treba še temeljito premisliti in narediti nekaj izračunov.

Drugače pa - dolga leta smo kampirali tako, da v bližini ni bilo pitne vode in smo morali vso vodo prinesti na roke, ker smo bili pač brez avta. Takrat se mi je dokončno zasidralo v možgane, kakšna velika dragocenost je divodikov oksid .

lp

cervus

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

2. mar 2014 10:23

dragička je napisal/a:

 

Zzak, a se ti voziš v "usranem" avtomobilu?

 

Ja, vsake toliko časa ga posesam in pobrišem znotraj. Operem ga pa mogoče dvakrat na leto, raje enkrat.

 

@miš; mi vse skupaj porabimo 8-9 kubikov, zato mi je številka enormna. Po drugi strani, se mi pa ne zdi ravno higiensko in očem prijazno gledat pljuvanje od umivanja zob v kopalnici. Kar se tiče hrbtenice, nič prav dobrega za njo.

Commis débarrasseur

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15823

2. mar 2014 10:45

No, če bi jaz iz pralnega stroja prestrezala vodo, bi jo v kantah nosila iz kleti po trojnih stopnicah ...do "glavnega" stranišča, res pa je, da bi jo mimogrede lahko še malo odložila v kakšnem na poti do našega stanovanja ... Imam to srečo, da mi ni treba imeti pralnega tsroja v kopalnici (takoj, ko sem nehala prati plenice, torej 26 let nazaj, smo ga selili iz kopalnice v klet ...).

 

Seveda imamo kotliček za malo in veliko količine vode za izpiranje školjke.

 

In če bi jo iz kuhinje že nosila do stranišča, po dveh ovinkih, pa vmes tresnem z roko ob podboj vrat in se mi voda zlije po tleh ... No ja.

 

Glede avta pa tako kot zzak1997 in elaphus - avto je potrošni material in ga ne glancam nič več, kot je nujno potrebno, da ni prevelike svinjarije. Čez noč je v domači garaži, čez dan v parkhiši, znotraj se pa tudi kaj veliko ne umaže (ni več blatnih otroških obuval ...). Sesanje po potrebi (opravi sin), in morda dva krat na leto, ko je blaten, mi ga operejo zunaj (poskrbi sin).

Mi se tu prepucavamo za tri lavorje vode na teden, kar je nič v primerjavi s potrebami za bazene v hišah, pozimi za notranje in poleti še za zunanje. Gre za bazen 3x7 m recimo 21 kubikov vode v enem dnevu, dva krat na leto jo je pa treba menjat, kljub vzdrževanju.

 

Tako da je tudi varčevanje sila relativna stvar. 

mamamia

babka1951  

član od: 22.8.2012

sporočila: 6950

2. mar 2014 10:48

Tole vse skupaj, kar pišete, da počnete, da prihranite kubik ali dva vode, se meni zdi eno veliko nakladanje...

sploh pa, po novem so nam izračunali tudi kvadraturo strehe, država bo vzela in zaračunala tudi tisto, kar nam kapne iz neba, se pa strinjam, voda je bogastvo, ki ni vsem dano

"Pomembna je pot, po kateri hodiš, in ne kraj, kamor greš." babka1951

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4530

2. mar 2014 10:58

@zzak,ne pljuvamo v lavor, ščetko in posodo pa splaknemo vanj, ja. 

Naša poraba je zdaj tam okoli vaše in razumem tvoje začudenje, tudi mi smo bili presenečeni.
 
@babka, nakladanje ali ne, gre za moja načela, po katerih se skušam ravnat, zaradi boljšega stanja duha, če pa zraven še kaj privarčujem, toliko bolje. Se zavedam, da s tem planeta ne bom rešila, pa kaj.
 
Pri pranju avta sem v kategoriji  elaphus in zzaka, dvakrat na leto ga operemo, če ga, znotraj posesamo malo večkrat.
lp
 
 
mzm

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8726

2. mar 2014 11:18

Viš, viš... pač moja načela so, da ne kuham v razmetani kuhinji, prav tako me moti, če vozim "usran" avto. Sicer pa, vsak po svoje.

Se pa pridružujem babki

Tole vse skupaj, kar pišete, da počnete, da prihranite kubik ali dva vode, se meni zdi eno veliko nakladanje... 

 

Lepo nedeljo želim še naprej. Saj lahko rečem "pustna nedelja".  

Nocoj sem imela vročino, nekaj me šlata, pa ne "Matilda"...   kljub temu pa grem pečt flancate.  

Bolj kot voda v mojem sekretu me skrbi enourni telefonski pogovor med Putinom in Obamo  ...

 

Pozdravček! 

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecanjica1998
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti