Varčevanje v kuhinji

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

2. mar 2014 14:21

Sem imel mnenje, da smo pri nas potratni, pa vidim, da nam gre ok. 

Plastenk porabimo pet na mesec, vsak teden ena Coca Cola in plastenka kisa na mesec ali dva, vrečka smeti na dva dni, če bi porabil 60 jogurtov na mesec, bi sigurno delal domačega. Kot sem že enkrat omenil, se varčevanje prične mnogo prej kot pri embalaži.

Commis débarrasseur

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

2. mar 2014 16:48

Ja, najhuje je, da jogurtovih lončkov sploh ne reciklirajo. Kot še marsičesa ne, mi pa vestno ločujemo. Na mestu pa je vprašanje, zakaj ne domači jogurt. Večkratna odločitev, ki se velikokrat ne realizira. Mogoče je zdaj to

 

 

naor

babka1951  

član od: 22.8.2012

sporočila: 6950

2. mar 2014 17:45

elaphus je napisal/a:

babka1951 je napisal/a:

Tole vse skupaj, kar pišete, da počnete, da prihranite kubik ali dva vode, se meni zdi eno veliko nakladanje...

 


"Pomembna je pot, po kateri hodiš, in ne kraj, kamor greš." babka1951

Mogoče sem zapis narobe razumela, če sem ga, me, prosim, popravi: pišeš, kot da je kubik ali dva vode zanemarljiva količina, špuk v morje - to je tisoč oz. dva tisoč litrov vode in če bi vsako gospodinjstvo toliko prišparalo, pa magari na leto - spoštljiv prihranek, se mi zdi!

lp
cervus

elaphus, prav si me razumela, še sedaj trdim, da je to, da ima kdo v kopalnici kanistre ali pa sode, v katere nosi shranjevat vodo od pranja solate, za WC kotliček, ali pa za splakovanje WC školjke potem, ko opravi potrebo, eno veliko nakladanje...

Sem otrok tistega časa, ko vsako stanovanje še ni imelo stranišča in kopalnice, spomnim se staršev in ene velike lesene kadi, kamor sta vsako nedeljo znosila vročo vodo iz štedilnika ( na drva ) potem smo pa tja noter lezli vsi po vrsti, da smo se skopali in šli v ponedeljek čisti v šole in službe. Spomnim se, da se ta voda potem nikoli ni zavrgla, smo jo uporabili za čiščenje tal v predverju, pa oče je z njo tudi kdaj kolo opral...

Ja, še mnogo stvari se spomnim iz otroštva. In v sebi nosim zavedanje, da je voda bogastvo, ki ni vsakomur dano, z njo znam tudi varčevati, ampak v kopalnici, v sodih, je pa res nimam

"Pomembna je pot, po kateri hodiš, in ne kraj, kamor greš." babka1951

jesen  

član od: 5.10.2004

sporočila: 410

2. mar 2014 17:53

Zanimiva tema,tole varčevanje v gospodinjstvu.Prav zdaj v času žledoloma sem ugotavljala,kako zelo smo odvisni od elektrike in seveda kaj pomeni VODA.10 dni brez teh dobrin,kar ne morem verjet kolikokrat sem prijela za pipo,kolikokrat je treba splakniti roke,pa kaj pobrisati....Ja tudi mi smo zbirali odpadno vodo v škafe in vedra,v kopalnici je stal malo večji plastični sod,pa smo nosili vodo iz kuhinje od pomivanja  posode,pa do umivanja,porabili smo jo za v školjko.Čeprav imamo v hiši dve stanovanji,smo se zadrževali večinoma v enem in tako uporabljali tudi le 1 wc,da ni bilo potrebno vlačit toliko vode po celi hiši.

Nekdo je omenil,da vodo zaradi varčevnja z elektriko segreva z grelnikom vode,ki ga uporabljamo za kakšen čaj in podobno.No meni so že večkrat poizkušali dopovedati,da je ta zadeva salamensko potratna,vsaj tisti,ki ga imam jaz.Zdaj sem se prepričala na lastni koži,ko sem hotela na brzino pogreti malo vode,za pomivanje sem vključila tale grelnik,ker je bila elektrika iz agregata,je le ta kar zahropel,ko sem to prižgala.Vsaka šola nekaj stane,vrč je šel v shrambo,tole res ni nikakršno šparanje.

Ostanke hrane zamrznem,kruh posušim za zajčke,ostalo pojedo kokoši.Perem in pomivam,ko je stroj poln,ali pa vkjlučim ekonomično delovanje.

Prav res ,vsak varčuje po svoje,čeprav je  včasih največje varčevanje hudičevo draga zadeva.

 

lep preostanek pustne nedelje vam želim,

jesen

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2511

2. mar 2014 18:26

Naor, ti smem predlagati litrske, oz, vsaj pollitrske jogurte, ki jih nalivaš v skodelico (naša domača praksa).

 

O vodi pa samo toliko: sem imela priložnost videti in mi je bilo razloženo, koliko porabi vode na dan ena bližnja tovarna,  eno 4 člansko  gospodinjstvo pa v pol leta približno enako.  A zdaj pa naj jaz v moji kopalnici dimenzij 1,5mx1,5m zbiram odpadno vodo? Plačam pa pavšal glede na št. oseb v bloku, kjer seveda vsi strašno šparajo, hahaha?

Pretiravati pa res ni reba, no. Oz. jaz zaenkrat ne vidim smisla, čeprav imam polno kuhinjo raznoraznih košev in vrečk in škatel, spet  nam v bloku grozi kazen zaradi neustreznega ločevanja... pa to je zgodba iz ene druge teme.

Ko sem pa še živela v hiši na drugem koncu mesta, smo imeli svoje zajetje in smo se do vode temu primerno tudi obnašali.

marjja

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

2. mar 2014 18:37

Marjja, seveda smeš, hvala za idejo!

 

naor

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5191

2. mar 2014 19:06

Poglej, poglej. Če je voda iz lastnega zajetja, se je treba do nje spoštljivo obnašati. Če pride kar sama od sebe iz pipe, se pa ni treba. Sploh, če je tovarna zraven porabi še več. Človek se pa res vsak dan nauči kaj novega.

 

Sonja

slivovi cmoki  

član od: 7.8.2012

sporočila: 444

2. mar 2014 19:28

Moje mnenje in prepričanje, da s sledečimi dejanji tudi varčujem v gospodinjstvu in delujem k zmanjševanju pridelave smeti. Stekleno embalažo, ki se zapira s pokrovčki na navoj, ne odnašam v kontejnerje za steklo. Temveč, ko je kozarec ali steklenica prazna, operem in pospravim v škatle in počaka v shrambi za nove shranke ozimnice. V najbližjem sosedu, v mojem kraju, ob nakupu z velikim veseljem dajo škatlo, da v njo zložim kar sem nakupila (jaz ali pa moj mož). Škatlo uporabim za shranjevanje v shrambi tudi za jogurtove lončke in benkotove plastične plastenke. Jogurtove lončke uporabljam za vzgojo sadik zelenjave in cvetja, za dom. Benkotove plastenke uporabljam za zamrzovanje živil: nalijem godlo, domače mleko (kadar je višek), ki ga uporabim, ko se odtaja za rižev narastek ali palačinke, v plastenke dam tudi narezana sveža zelišča in tudi (sveže) narezano cvetje akacije in bezga, kar uporabim, ko pečem palačinke, v plastenke shranim tudi domače in kupljeno maslo, ter margarino za peko, da se ne navzame vonja mesa, v benkotove plastenke dam tudi orehova jedrca, oluščen grah in fižol, ... in zmanjšam uporabo plastičnih vrečk za zamrzovanje. Plastičnih posodic za zamrzovanje nimam in jih ne kupujem. 

Vodo od pranja zelenjave, solate, motovilca, regrata zbiram v kopalnici v sodu s pokrovom, ko pa balkon poselim z rožami, zbiram vodo za zalivanje, v sodu, na balkonu.

Želim vam lep in ustvarjalaen teden!

slivovi cmoki

babka1951  

član od: 22.8.2012

sporočila: 6950

2. mar 2014 19:28

limnol poglej, en dober prispevek, si v tej temi dala, ampak, kdo si ga lahko privošči, tega se pa nisi vprašala

"Pomembna je pot, po kateri hodiš, in ne kraj, kamor greš." babka1951

babka1951  

član od: 22.8.2012

sporočila: 6950

2. mar 2014 19:56

se opravičujem, ker sem res samo nekaj nakladala, nikjer pa nisem zapisala, kako varčujem:

pomivalni in pralni stroj zalaufam res samo takrat, ko sta polna, pa še to gledam, da je to takrat, ko je poceni elektrika, peglam samo tisto, kar je nujno potrebno, če me spremljate, tako že veste, da je to eno opravilo, ki ga jaz sovražim, nič več se ne kopamo, ampak se samo tuširamo, pa še takrat razmišljamo tako kot dari, ko se mazilimo, je tuš zaprt, ko se mož brije, je pipa pri umivalniku zaprta, jaz sem pa tako tečna, ko opazim, da voda iz pipe kaplja, ne pomislim, da imam doma električarja, takrat hočem imeti vodovodarja, sem zašla

"Pomembna je pot, po kateri hodiš, in ne kraj, kamor greš." babka1951

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecanjica1998
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti