Ločevanje živil 90. dni - 5. del
Veri, pozdravljena - dobra duša. Tvoja prijateljica bo res lahko vesela, ker ji stojiš ob strani in ji pomagaš.
Veš, tudi jaz vse prevečkrat iščem luknje in zato tudi na vsako vprašanje ne morem odgovoriti kot "iz topa". Torej, soja je eno tako zanimivo živilo. Dolgo sem mislila, da spada na B dan (nadomestek mesa, sojino mleko, sojin sir, ...), potem pa sem tule na forumu zasledila, da se jo je na Š dan (ker je stročnica). Sojinini špageti z grahom bi torej spadali med Š obroke, vendar pod pogojem, da v špagetih ni jajc (???). Testenine pa se jejo na OH dan, vendar bi morala biti zraven zelenjavna omaka (brez graha, ki spada med Š). Če je katera druga bolj podučena o tem, naj me popravi oziroma dopolni.
Tole piše o soji na Wikipediji:
Soja (znanstveno ime Soia hispida) je stročnica visoke hranljive vrednosti. Obstajajo razne vrste soje, ki se med seboj močno razlikujejo in to ne samo po obliki zrna, barvi in okusu, pač pa tudi po kemični sestavi. Soja vsebuje zelo velik odstotek maščob - povprečno 19% in beljakovin - povprečno 37% ter pomembne količine vitaminov A in B skupine. Soja se v prehrani uporablja podobno kot druge stročnice, vendar njen okus in vonj večini ljudem ni prijeten, zato jo uporabljajo v industriji prehrane predelano kot:
Soja je ena od rastlin, ki se gensko manipulira, gensko spremenjena soja pa se uporablja v vse več izdelkih.
Pa še tale članek o soji je tudi zanimiv, če se vam da brati: http://www.viva.si/clanek.asp?arhiv=1&id=267 jankica Sporočilo je spremenil(a) jankica dne 22. apr 2007 10:34:51Nash, na enem drugem forumu sem prebrala, da je ta knjiga že več let razprodana. Izdajatelj pa je
Aura d.o.o., Celovška 189, 1000 Ljubljana E-mail: aura@amis.net, Tel.: (01) 507 3688 Poslovni čas: od 9. do 15. ure Kaj pa, če bi si jo sposodila v knjižnici. Sem preverila na Cobiss, jih je kar precej na zalogi (vsaj v našem koncu).
jankica
Sporočilo je spremenil(a) jankica dne 22. apr 2007 10:58:15Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Izpostavljeno

Forumi (vroče teme)
| Kaj jutri za kosilo? | Venturini |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Video recepti

Pirin kruh s semeni

Ajdove palačinke s slivami in sladoledom