Ločevanje živil 90. dni - 5. del

Izumila sem novo sladico!SPENKI VETRCI!!! Španski vetrci,kajne! Naj vsak dan bo s soncem obsijan

No, vidiš, Veri, pa ti je le Marjetka Cvetka odgovorila kot iz topa! Tako, pa nič drugeče in pika

Nash, knjige ne poznam nič bolj - sem samo prebrala en članek o njej na netu. 

Ann

jankica
Ojla, punce in občasno kakšen fant, vas moram malo pozdraviti, čeprav tudi jaz trenutno ne hujšam (vsaj namerno ne, čeprav gredo kilce počasi dol - zaradi dojenja in vozičkanja seveda), niti ne ločujem. Pred porodom si ne bi mislila, kako zelo se bo moja prehrana po porodu - vsaj začasno - spremenila. Med nosečnostjo sem namreč še pretežno ločevala in pojedla ogromno sadja, zdaj pa večinoma ne ločujem (ker potem bi jedla samo meso) in ne jem - še - skoraj nič sadja, le z vodo se še nalivam, tudi pri zelenjavi sem zaradi krčev pri mali kar omejena. Saj so sicer teorije, da prehrana na krče ne vpliva, ampak če sama opažam razliko glede na hrano, potem bo že nekaj na tem. No, pa to ni tema za ta forum, zdelo se mi je le zanimivo, da vam povem, kako sedaj jem, tiste, ki me poznate od prej, bi se verjetno začudile, če bi vam povedala, da jem pečen krompir z bučkami, piščanca in rd. peso ali pa telečjo rižoto, ali recimo govejo juho z rezanci, korenčkom in govedino, pa še kak kos kruha zraven. Pa ribo s kuhanim krompirjem? Sem čist adijo, a ne? Ampak od zelenjave upam jest samo bučke, korenje, kolerabo, potem se pa počasi že konča... Sem jedla brstični ohrovt, pa por in zelje v juhi in je dojenčico potem zvijalo, tako da sedaj raje prav počasi probavam uvajati nove jedi, pa mi gre bolj počasi, zadnjič sem pojedla pol banane, pa ni bilo dobro... No, ja, sem vam morala malo pojamrati... Veri, glede tvoje prijateljice in 3MD-ja je MC kar prav povedala, res je preprosto najboljše, tudi jaz sem v svojih nekaj krogih 3MD prišla do tega spoznanja. A si videla našo stran z idejami za 3MD jedi http://3mdobroki.moj-album.com in Rinine knjižice? Če nisi, ti priporočam, da si malo pogledaš, da boš dobila občutek, koliko lahko kompliciraš... (tudi jaz sem brala tvoje raznorazne recepte in nasvete, pa vem, da si prava mojstrica!) Glede tvojih idej, ki si jih pripravila za prijateljico, bi jih prav rada komentirala, samo s časom sem bolj tako tako (boš sama videla, ko pride dojenček), zato ti kakega hitrega odziva ne morem obljubiti. Nash, jaz sem pred časom prebrala knjigo Hočeš biti zdrav... in me je zelo navdušila in potrdila, da sem na pravi poti. Sicer nisem nikoli bila presnojedka, a sem kar dolgo jedla le en topel obrok na dan, ostalo pa je bilo pretežno sadje. Za prebrat je super, dobiš razlago za marsikaj, pa čeprav potem ne postaneš presojedec. Pač upoštevaš, kar ti paše, ali pa nič. Jaz ti jo vsekakor priporočam. Če še nisi brala zakoncev Diamond in Živeti zdravo, ti jo prav tako priporočam. Postavi temelje ločevanju in opiše tudi pravilno uživanje sadja, le recepti me niso pretirano navdušili. Imejte se lepo! Encijan
Marjetka cvetka, ker bi kuhala jaz za prijateljico, ki je na dieti, ni nujno, da so jedi preproste, jaz bi ji naredila karkoli, samo da ji bo všeč in da bo seveda sklapalo z njeno dieto. Preprosto lahko je vsak dan, jaz bi ji pa kaj posebnega naredila, da se ne bi počutila na dieti, pa da bi vseeno lahko brez slabe vesti pojedla;) Zato pa bi rada našla kake take zadeve, da bojo zadostile obema pogojema:) Ona obožuje testenine, sploh domače in tako sem ji pač mislila naredit za škorbne dneve sojine testenine iz mletih zrn soje in vode, saj to ne bi smelo bit nič drugače kot cela kuhana zrna, ali pač? zdaj mi ni več nič jasno... Saj ostanejo iste stvari not? in če ješ beljake v obliki španskih vetrcev misliš, da je to res narobe? Bi ji namreč res rada pomagala, pa vem, da ima velike skušnjave pri sladicah - zato sem jih mislila priredit tako, da bi jih smela ona jest... Pa pravite, da v nobenem primeru ne smeš jest sladic 3 dni zapored, ampak šele na OH dan? Ne glede na to, iz česa sladice so? Kaj pa sadni šejki, recimo, bi to smela? Glede na to, da se navadno dobiva po plavanju, nekak ni problem, da ne bi nič migala - no, zdaj so mi sicer plavanje prepovedali, ampak zame se ti res ni treba bat kar se športa tiče;) Vprašaj kogarkoli;) prej pretiravam v drugo smer... Bi ji pa vseeno naredila kako fajn kosilo, da jo malo pocrkljam, ne nekaj na hitro spacano, to itak vedno lahko je:) encijan, sem pogledala vaš album, samo za kake dneve je vseeno precej enolično... Težko rečem skledi sadja sladica;) Saj mam zelo rada sadje, da ne bo pomote, ga ogromno pojem, samo se mi zdi, pa da bi jo zafrkavala, če bi ji dala dve hruški recimo... Sadje je itak vedno na mizi in ga vsak lahko vzame, kadar mu paše... Jaz sem hotela predvsem najt kake kompromise, kako naredit tiste jedi, ki jih ima rada tako, da bojo pasale v dieto... pa je dieta očitno nek bolj strog režim... Brrrr, res se ne smem preveč zredit, ker tole meni definitivno ne bi šlo... Veri
Ojla, nisem mogla, da še vam ne povem. Nekaj me žene, da moram povedati naprej. Že čez dan, ko je Marjetka C. rekla naj vas še ne zapustim, sem takoj pomislila, kako nujno je, da vam povem tole. Vem, da ste vse skrbne mame, žene, ali pa očetje in možje. Torej, če imate svoje najdražje radi, v kar sploh ne dvomim, jim pripravljajte vedno svežo hrano. Gospod Breuss o katerem sem pisala pred par dnevi je ne vem kolikokrat poudaril, da nikoli ne smemo pogrevati že kuhane hrane, ker že tako se veliko vitaminov s kuhanjem uniči, če pa to še pogrejemo, praktično jemo balast, ki nas sicer nasiti, je pa brez kakršnihkoli pomembnih sestavin za obnovo telesa. Zavedajmo se, da SMO TO, KAR JEMO. Navedel je primer, ko so delali poskuse z mišmi, in tistim, ki so jih hranili samo z večkrat prekuhano hrano, je prebavni sistem po določenem času dobesedno razpadel. To se nam seveda ne more zgoditi, ker vedno jemo še kakšno sadje ali kaj drugega, vendar zakaj bi pa hranili svoje telo z vnaprej pripravljeno in ponovno pogreto hrano? in tako samo napol zadostili svojemu telesu? Zopet sem se spomnila enega fanta, o katerem je pisalo par mesecev nazaj in ki je jedel če se ne motim samo pomfri in mogoče še nekaj, pil pa mislim da Coca colo in ki je zaradi popolnega oslabetja imunskega sistem umrl, star okrog dvajset let. Zamislimo se, saj ne rečem, tudi jaz ne vržem stran golaža, ki mi ostane, lepo ga spakiram v plastične skledice in ko nimam prav veliko časa za kuhat, lepo prepražim svežo čebulo, dodam česen (mimogrede, tudi česna veliko uporabljam), še golaž iz skrinje, včasih še kaj zelenjave in je kosilo. To je res samo za kdaj (enkrat, dvakrat mesečno). Pol sem pa čez dan začela malo računat, pa saj smo mi, ki smo na 3MD dieti "nehote" postali več kot 50% presnojedci, torej smo res na pravi poti do zdravja!!! Vsak četrti dan imamo sadni, to je 25%, jaz ki dopoldne ali včasih do 2 h, jem dva do trikrat sadje, sem pa skoraj 80%? A se sploh zavedamo, kako malo mesa pojemo, pa se vseeno tako fajn počutimo.Pa vse to je prišlo samo od sebe brez kakršnekoli prisile "zdaj se gremo pa presnojedstvo". Kaj pa je nam, petim otrokom kuhala naša mami, večino smo gor zrasli ob domači hrani -krompirju, zelju, žgancih itd., meso smo imeli bolj za praznike, pa smo bili skoz vsi zdravi, nobenemu se nikoli ni zlomila kost, igrali smo se na soncu, bili cele dneve na zraku, ko smo bili večji smo tudi pomagali na kmetiji. Skozi smo mislili, kako nič ne zna pravega skuhat, bila je le preprosta gospodinja, nobene revije ni imela možnost prebrat, sedaj se pa čedalje bolj zavedam, kako prav je ravnala, po naravni intuiciji. Prejle sem naletela na en čudovit članek v katerem boste najdli veliko odgovorov. Vtipkajte Boris Turk, Blog za osebnostno rast "Prehrana". (A bi bil kdo tako prijazen in me naučil, kako se pripenja članke, jaz nisem bila nikoli v življenju na nobenem računal.tečaju) A ste se kdaj vprašale, kako so v starih časih bile boge ženske, ko pa ni bilo higienskih vložkov? Odgovor si same preberite. Lahko noč, tudi spanca izgleda, da po novem ne rabim več toliko. Ob priliki bom napisala še o mleku, za danes je že tako preveč. ann Sporočilo je spremenil(a) ann dne 23. apr 2007 23:44:41
Že čakamo, samo še lahko noč, Ann. Samo še to zanimivost, sin je prej malo prej prinesel domov mleko, od krave, je poudaril. In še dodal, da je to nekaj let iskal. Smo pač blokarji in je to za nas dogodek. Postajam lačna, zato res moram spat oz. popila bom še malo vode. Prijetne sanje: vitka sem, vitka sem, vitka sem . . . riba-ribica
Hojla! Kako ste punce! Jaz bom imela danes en sadno zelenjavni dan.Včeraj sem se zavestno odločila,da bom še malce grešila,ker je še od nedeljskega praznovanja ostalo nekaj dobrot in sem si še malce privoščila.Danes pa nič več trtemrte,treba se bo spet vzet v roke. Oh ribica,tudi jaz sem imela skoraj podobne sanje,potem pa sem stopila na tehnico in pristala v enem velikem kupu špeha.Bljak!Dajmo to hitro stran! Encijan,pridna mamica.Normalno,da se moraš sedaj prilagajat svoji mali miški in ne jest kar vse po vrsti.Pazi se samo obdobja,ko boš nehala dojiti,takrat se boš morala res vzeti v roke,sicer bo katastrofa v obliki odvečnih kilogramov hitro tu. Zato bo najbolje,da že sedaj narediš načrt prehranjevanja in dobro razmisliš,kako bo takrat. Ko sem rodila starejšo hčerko sem imela petinsedemset kil,ko sem jo nehala dojiti sem se zredila na devedeset kil.Ko sem rodila mlajšo sem imela sto kil,po končanem dojenju sem se zredila na stodvajset kil,potem pa mi je nakam kapnilo,da tako ne gre več naprej. Žal takrat še nisem poznala ločevalne diete vendar sem v prehrano uvedla več sadja in zelenjave,ter zmanjšala delež maščobe in sladkarij. Sedaj se mi teža giblje tam mal čez sto kilogramov,nekam noče zlezt pod trimestno številko,ampak to je zato,ker se še premalo trudim.Ampak jaz se ne dam in se še naprej trudim. Veri,ko bi še jaz imela kakšno takšno prijateljico,da bi me takole cartljala. Je pa zadeva takšna,da so naši jedilniki že zaradi ločevanja bolj ko ne osiromašeni,vendar pa se le da kaj zanimivega pripravit. Še prej pa ti naj povem tale primer:koruza se je na škrobni dan,toda zanimivo,koruzna polenta se je na oh dan,čeprav je to v bistvu eno in isto,samo da je koruza cela,polenta pa ni nič drugega kot zmleta koruza.Zakaj in čemu je tako sicer ne vem,to vedo verjetno samo avtorji te diete. Drugače pa,če pogledamo te Rinine knjižice,se notri najde kar nekaj zanimivih receptov. Tako na b dan ne jemo samo dušenih zrezkov in solate ampak tudi golaž,piščančji paprikaš,zelo okusna je tudi porova enolončnica z piščančjim šinkom,pa grška solata... Za škrobni dan je zanivima recimo segedinova juha,kjer je namesto mesa zelju dodan krompir,pa z krompirjem polnjene paprike,prebranec,krompirjeva musaka,kjer meso nadomesti leča,krompirjev golaž,ričet... V glavnem,vedeti je treba,kaj spada pod kateri dan,prilagoditi jedi(golaža naprimer ne bomo zgostili z moko,ampak z kakšnim naribanim korenčkom). WSaj se da,je pa res,da se je pa treba nekaterim jedem vseeno odpovedat in kot rečeno,sladice so za večerjo na oh dan in zame je tudi šejk sladica. Ann,jaz sem ena izmed tistih,ki vsak dan skuham svežo hrano in zmeraj skuham samo toliko,kot tisti dan pojemo.Danes bom za mojo družino naredila slivove cmoke iz skutinega testa in zraven solato iz domačega vrta.Slive so cicer iz skrinje,ampak vseeno domače. Jaz pa kot rečeno,sem danes sadno zelenjavna. Joj,zdaj pa je čas da končam! Grem mal na orbija,potem pa na vrt po solato. Mejte se lepo! Naj vsak dan bo s soncem obsijan
Ja, Veri, sadni dan je pač sadni dan in le sveže, nekuhano oz. nepečeno sadje je tisto ta pravo za naš organizem, vsaj jaz tako mislim, glede na svoje izkušnje. Telo se tako najbolj prečisti in odpočije od treh dokaj vsebinsko in kalorično bogatih dni. Pa tudi skušnjav je potem manj, če ne začneš s sladkimi dodatki (glikemični indeks). Sadje je sladko že samo po sebi! Dieta sicer dovoljuje tudi neke vrste sladic, kot je tista s popečenimi bananami (in medom!) recimo, ali pa pečeno sadje, pa nadevena pečena jabolka, kroglice iz suhih fig, sadna solata, polnjena dinja, dušena jabolka z malinovim pirejem, torta iz suhega sadja, banane z orehi, hruške z medom, tudi nekaj šejkov (z radensko) je zraven. To so vse ideje iz Rinih knjižic, samo jaz osebno jih večinoma nisem preizkusila, po pečeni banani pa sem bila recimo pošteno lačna, saj je bila zaradi medu to res sladica in sem kmalu "morala" še nekaj pojesti... Zdaj, če ima tvoja prijateljica samo par kg za izgubit - vsaj tako sem razumela - in če res pridno športa, potem ji tudi taki "kiksi" ne bodo škodili. Po pravici rečeno, potem tudi 3MD-ja ne potrebuje, ampak bi bilo zadosti npr. že (pretežno) ločevanje brez zadporedja dni B-Š-OH-S ali pa uvedba sadnih dopoldnevov in veliko popite vode. Tale dieta (dosledno upoštevanje brez pregreh) je res za take, ki imajo vsaj 10 kg za izgubit, marsikdo, ki jih ima manj za izgubit, si jo malce priredi in še vedno izgubi par kg. Tako da si ona te sladice, ki jih predlagajo za sadni dan najbrž lahko res brez problema privošči. Poglej še na ZS! Marjetka Cvetka hvala za nasvet glede kg po dojenju, jaz bom takrat po potrebi najbrž udarila kar 1 krog ali pa vsaj 1 mesec 3md-ja, ampak zdaj imam še čas, trenutno se - razen z našo malo princesko seveda - ubadam s tem, kako do frizerja, ker res že komaj čakam, da se malo uredim. .. Encijan
Kje pa ste kaj, da ni nikjer nikogar. Verjetno sadite rožice, jaz sem glavnino posadila danes in včeraj, nekaj malega bom pa še po praznikih. Sem sklenila, da bo rož letos manj, bom raje več časa namenila sebi. V velikem navdušenju sem zadnjič malo pretiravala o 80 % presnojedstvu, tam nekje 60 jih je pa res. V glavnem dolgujem vam še pojasnilo o mleku. Judy Mazel je napisala - citiram: "Od proteinov(=beljakovine) najslabše prebavljamo mlečne izdelke. Zaradi visoke vsebnosti maščob in majhne vlažnosti predstavljajo za naš prebavni sistem pravi izziv." Spet drugje navaja:"Pazite se sira, saj je težko prebavljiv, in če ga pojeste veliko, verjetno nosi precejšen del odgovornosti za vašo prekomerno težo." Kot zelo pomemeben dodatek k prehrani navaja sezamova semena -citiram "To je najboljši naravni vir kalcija,ki je (še posebej pri ženskah, za preprečevanje osteoporoze) pomemben za zdravje okostja.Poleg tega pomaga tudi pri spanju, ker sprošča živčni sistem.Poleg kalcija boste s sezamovimi semeni dobili tudi vlaknine, lecitin in tri pomembne maščobne kisline, ki jih moramo v telo vnesti s hrano. Pred spanjem pojejte dve polni jedilni žlici surovih, neoluščenih sezamovih semen." Za mleko pa pravijo, da še črpa kalcij iz kosti, da se sploh lahko predela. Ne vem, presodite sami. Drugače pa kar se tiče diete, poteka lepo po vrstnem redu. Prej, ko sem sadila rože, se je pri meni ustavila ena gospa -znanka, spustile smo se v živahen klepet, nazaj grede mi je prinesla čemaž, ki sem ga pri kosilu dodala krompirju, pa tudi za večerjo sem ga dodala krompirjevi juhi, je kar lepo popestril okus in ga bom šla drugič z njo nabirat. Ker je zeliščarka sva se zmenile za pravo mešanico čaja (baje ima prav za celulit), pa tudi pripravek iz njene aloje -za čistilno kuro. Ko preizkusim, bom poročala. Hotela sem vam povedati samo še to, da čedalje manj mislim na hrano, torej da "jem zato da živim" in ne tako kot pred dieto ko sem "živela zato, da sem jedla". Prepričana sem, da sem se tokrat prav lotila hujšanja in da sem našla pravo pot, obenem pa vsem vam želim, da bi vsak našel svojo pot, ki ga po pripeljala na cilj in da se boste srečni in zadovoljni razdajali svojim najdražjim. Z jutrišnjim dnem se za našo družino začne novo poglavje - prvič bomo kampirali, pa še znašamo skupaj vse potrebno. Ne vem kako bo, ker ni vode, ne elektrike. Pustimo se presenetiti. Lepo se imejte čez praznike, uživajte na soncu. ann
Zdravo, sohujšarice! 3 dni je že minilo, odkar se je oglasila naša Ann, ki običajno pridno piše, ampak na kampiranju očitno nima računalnika. Bo verjetno poročala, ko se vrne. Po moje vse pridno migate na svežem zraku. Tudi jaz sem še vedno pridna pri svoji vsakodnevni kombinaciji hitra hoja + tek. Razdaljo postopoma podaljšujem in sem prav presenečena, da zmorem takšne razdalje prehoditi, prav neverjetno se mi zdi. Vidim, da je res, da je treba samo začeti. Primerno bi bilo, da napišem tudi kaj o številu kilometrov, ampak tukaj je majhna težava. Baje je en najin krog (sam imam družbo) dolg 1,5 km, preverila pa nisem. Sedaj sem že prišla na 4 kroge in nimam nobeni težav. No, če sem čisto odkrita, malce čutim v nogah, boli me pa nič. Mogoče je to za koga majhna razdalja, ampak zame je to kar daleč, mislim glede na moje dosedanje premagovanje razdalj samo s pomočjo nog. Običajno kolesarim, kar pa očitno ni bilo dovolj, tudi sobno kolo ni zadoščalo, saj sem sedela. Prosim, napišite še ostale, kaj počnete, da bomo imele kaj brati. riba-ribica

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Izpostavljeno

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Venturini
MOJ vrtrimljanka
malo za hecNikita2
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti