Meni so tudi odkrili celiakijo po 5h letih bolečin v želodcu. Moja takratna osebna zdravnica je samo pisala rupurute, češ da je visoka želodčka kislina. Nič se ni videlo na krvnih preiskavah, ali pa ni vedela kaj gledat. Ko pa sem zahtevala napotnico za gastro-enteriologa v Mariboru, pa me je ta poslal na ultrazvok, gastroskopijo in krvne preiskave. Samo na biopsiji tkiv (v sklopu gastroskopije) se je videlo, da imam celiakijo. Na krvnih ni nujno da se vidi. Prav tako je mala možnost dedovanja bolezni oz lahko preskoči rod ali dva. Takrat sem se lepo zahvalila osebni zdravnici za vso pomoč, ki mi jo je naklonila vsa leta gimnazije (in še prej osnovne šole) ter dvignila kartoteko.
Življenje s tem mi je po ene letu postalo malo lažje, sploh zaradi tega, ker ima od fanta oče tudi celiakijo in ko jem tam kosilo sem brez skrbi. :) Velikokrat tudi jem zunaj, saj v Mariboru obstaja imenitna restavracija, Villa Rustica, kjer imajo za nas pester izbor testenin in omak za skoraj isto ceno kot ostali (dodatek 50c računajo za testenine).
Obstaja tudi pekarna v Lescah, ki se ji reče Lincer. Ta je specializirana za brezglutenske izdelke in vsak četrtek razvaža po Sloveniji zastonj. Hrana sama je zelo dobra in pestra izbira. V Hočah pa obstaja pekarna Pika Nogavička, kjer naročujem brezglutenske torte.
Pri kuhanju sploh ni problem, zelo rada uporabljam gustin. Tudi riževa moka zna lepo zgostit, in nasploh jo imam rada za palačinke. Ampak vedno dam eno jajce več, kot pa pri navadnem testu.
Pri pečenju pa vedno dam kake 50g manj moke, kot pa piše, drugače pa kar po receptih. Moko pa kupujem v Avstriji za 1,60€ na kg, kar se mi zelo splača, ker rada pečem. Tudi biskvitno testo za torte naredim brez problema.
Tudi kruh v kruhomatu sem že pekla po navodilih rumenega paketka (mislim, da celiax) in zelo lepo rata. Edino kar me je strah delat je kvašeno testo za krofe. Ne vem katero moko lahko uporabim, kak bi bil postopek in podobno. Ne bi rada metala stran testa, če ne rata, kajti to sem že in mi je blo škoda, glede na to kako draga moka je in vse. Ima kdo kakšne nasvete glede kvašenega testa? Se sploh da delat?
Monika7