Trebušna slinavka, pomoč

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

13. apr 2010 23:30

Eh, linana, ne verjamem, da obstajajo kaki posebni recepti za prehrano ravno po taki operaciji.

Gotovo pa ne boš zgrešila, če bodo obroki majhni in iz bolj mehke hrane zaradi zmanjšanega želodca; kot maščobo, kar je je pač nujno,  se splača uporabljati kokosovo mast/olje, ker je lažje prebavljiva. Nekih hudih začimb najbrž res ni treba, ampak običajna prehrana po  mojem ne bi smela biti problem niti ne čebula  (če jo popražiš na kokosovi masti). Ostalo pa sproti s poskušanjem - pokušaj pač čimbolj ustreči temu, kar bi si mož zaželel in kar je imel sicer rad.

Nasja

Sporočilo je spremenil(a) Nasja dne 13. 2010 23:31

naja1  

član od: 26.4.2006

sporočila: 66

14. apr 2010 8:22

Linana, moj partner je bil pred 15 leti operiran na trebušni slinavki in takrat komaj preživel, zato smo imeli kar strogo dieto. Jedli nismo nič pečenega, še manj ocvrtega (bolj kuhano v lastnem soku ali v omaki iz svežega paradižnika, korenčka..., ribo sem naprimer spekla v foliji, z dodano zelenjavo, ker kuhane ne bi jedel nihče), nič konzerviranega (niti vegete naprimer), zelo malo soli, samo bel in več kot en dan star kruh, na začetku samo kuhano zelenjavo in sadje, predvsem pa nobenega alkohola in gazirane pijače. Sicer pa bo mož čutil kaj mu paše in kaj ne. Pri različnih ljudeh pač prihaja do razlik, zato se ne da na splošno določit neke diete. Uspešno okravanje mu želim. LP naja1

tisdno  

član od: 17.11.2002

sporočila: 117

14. apr 2010 10:46

No sem prav vesela, da obstajajo takšne teme. Moj partner je še v bolnici, imel je hudo vnetje trebušne slinavke zaradi povišanih trigliceridov. Za trigliceride je vedel že pet let, pa ni hotel k zdravniku oz . enkrat je šel, pa sta se z zdravnico dogovorila, da bo shujšal in to je bilo vse. Imel pa jih je bistveno preveč (čez 30), da tud hujšanje ni več pomagalo. Imel je če cca tri mesece bolečine v želodcu, vendar je mislil, da je kakšna ranca na želodcu. Ni in ni hotel k zdravniku, bolj ko sem govorila,da to ni normalno če boli že dva meseca, bolj sem dobila odgovor "ne pametuj, a si zdravnik". No in ta "ne pametuj" ga je pripeljal do tako hudih bolečin, da je v soboto ob 3 zjutraj prosil, naj ga peljem takoj na urgenco. No sedaj leži na gastro, do sedaj so mu samo čistili kri, ni pa bila potrebna operacija. Danes je zvedel, da bo v bolnici lahko tud en mesec, je čist vse mu dol padel. Pa tako bi mu rada rekla, no vidiš tale moj "ne pametuj", ampak se bom zadržala. Malo se učim, kaj mu bom mogla kuhat. Kako pa je kaj z mlečnimi proizvodi. Se smejo jest SILVA

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

14. apr 2010 13:05

No, s tvojim možem sva v istem klubu, le da je bilo pri meni trigliceridov še več (42, ko so me sprejeli na urgenco...), vnetje je bilo tako hudo, da dela slinavke ni bilo več in se je neka tekočina začela razlivat po trebušni votlini.

14 dni sem bila samo na infuziji, niti vode nisem smela piti, samo dva požirka - ob vsaki tableti enega, vse drugo sem dobivala po cevki, šele potem sem smela spiti malo vode in pojesti pusto kuhano perutnino in kak albert keks za zajtrk.

 

Dve leti sem bila na strogi dieti, zdaj se znova normalno prehranjujem, s tem da na nekatere zadeve bolj pazim kot prej, tudi spijem že lahko vino, pivo, penino. Ti bom na zsebno pošto kaj več napisala o vsem, da ne bom po forumu težila.

mamamia

mamamia

linana  

član od: 24.2.2004

sporočila: 29

15. apr 2010 19:42

Hvala vsem za odgovore. Se bom potrudila, da ga čim prej spravim k sebi. Na kokosovo olje sem že pomislila (ga grem jutri kupit). Najhujše pri vsem zdaj je to, da sploh nima apetita in vsak grižljaj z muko spravi dol. Pa takoj, ko kaj poje, je že na WC (zraven encimov, ki jih je dobil za prebavo in Linexa, za katerega so rekli, da ga naj vzame). Če se kdo spomni še za kak recept in nasvet, se toplo priporočam. Lina Lina

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti