član od 200415858 sporočil
Terezija, čaj proti zvišanemu holesterolu oziroma maščobam v krvi sem kupila na tržnici v Puli, vsebuje pa ognjič (20 %), koprivo (prav tako 20 %) in enako količino stolistnika, pa po 10 % koprive, mete, omele in ognjiča ter Maydis stigmata (ne vem, kaj je to za ena rastlina). Tako mešanico ti pripravi vsak zeliščar. spijem ga dve do tri skodelice na dan, pol ure pred jedjo (tako piše na navodilu). Tudi če ne bo koristil (redno jemljem tudi tablete, brez njih pri meni več ne gre), škodil tudi ne bo.
Pozdrav, Mamamia
Zdaj pa še Birgit:
Tako nekako kot ti ravnam tudi sama. V osnovi se držim diete, zdaj na začetku morda nekoliko bolj dosledno, saj so me posebej opozorili, naj na povsem običajno prehrano, predvsem na sveže sadje in zelenjavo, preidem postopoma. Pravtako so mi svetovali, naj sama sčasoma ugotovim, katere jedi mi povzročajo težave in katere ne, saj naj bi tudi nova doktrina pravila drugače kot sdosedanja: ni več strogih pravil, kaj se sme in kaj ne, vsak mora sčasoma sam ugotoviti, kaj njegovemu organizmu škodi in kaj mu dobro dene. So seveda izjeme, ki se jih je teba izogibati (cvrtje, kvašeno testo, prekajeno, paštete, klobase in podobno), sploh, ko gre za take vrednosti trigliceridov, kot so bile pri meni (meja 1,7, jaz sem jih imela 41 in potem 36). Trigliceridi so bili v mojem primeru tisti, ki so napadli mojo slinavnko, da mi je delno razpadla oziroma zgnila v telesu, zato se zdaj držim diete zoper to nadlogo. AMpak imam kar pester jedilnik, se ne pritožujem. In ravnala bom tako, kot si mi svetovala: poskušala bom vedno več stvari in spremljala dogajanje, tako da bom sama videla, kaj si lahko privoščim in česa ne.
Imam pa vprpašanje: kako je z morskimi sadeži - škampi, školjke, lignji, hobotnica? Jih lahko jem ali ne?
Lep pozdrav obema, Mamamia
mamamia