Ja, reci Julija,
a samo ne veš izbrat, po katerem receptu bi ga delala ali se ti je ponesrečilo....
Če je problem samo izbira recepta, moj je sledeč - za eno pito (premer pekača je cca 26 centimetrov):
-150 g zmehčanega masla (jaz ga recimo dam iz hladilnika zjutraj in popoldne ali pa zvečer se lotim pite)
-ščep soli
-120 g sladkorja v prahu
-250 g moke (obvezno mora biti ostra)
-1 jajce
-2 do 3 žlice mrzlega mleka
Najprej s mešalnikom penasto zmešam maslo, sol in sladkor v prahu. Nato masi dodam moko in jajce ter na hitro zmešam (z mešalnikom je najhitreje), da iz tega ratajo take večje grudice, kroglice, v glavnem nikakor ni podobno testu. Takrat dodam še tiste dve, tri žlice mleka in z dlanmi zgnetem v tako plastelinasto maso. Ne gnetem dolgo - samo toliko, da iz grudic rata enakomerno testo, tukaj ti ni treba obdelovat testa kot recimo pri vzhajanem testu.
No, že preden začnem delati testo, si pripravim en večji kos ALU folije, v katero potem zavijem kepo testa in ga dam v hladilnik za nekaj ur. Če se ti mudi, ga lahko pustiš na hladnem tudi samo ene pol ure, ampak potem se boš morala bolj potrudit pri pekaču.
No, za nadevanje testa na pekač jaz uporabljam kar Jamie Oliver način (on je tako delal pite v svoji oddaji in ob prvem poskusu sem ugotovila, da je mi je to praktično), in sicer vzamem kepo iz hladilnika, jo dam na desko za erzanje in jo zrežem na cirka 6 - 8 milimetrov debele rezine. S temi rezinami potem obložim pekač za pite (pred tem ga namažem z maslom in posujem z moko, če pa uporabljam kak drugačen pekač kot za pite, pa namesto masla in moke dam peki papir) in rezine testa polagam eno ob drugo. Poravnam jih, tako da se njihovi robovi združijo, za obod pekača pa rezine zrežemm še na trakove in obložim še obod. Prepikam, da se na testu ne bi naredil mehur.
Potem pa, če se mi mudi, dam pekač s testom samo za dve minutki v zmrzovalnik in potem v peč, ko pa se peče, testu malo "ročno" pomagam, če se začne napihovat (ga z žico za juho malo potlačim). Če pa se mi ne mudi, dam testo za kako slabo urco v zmrzovalnik, in šele potem v vročo peč (na 180 stopinj C).
Če hočes pito nadevat s kako kremo in sadjem ali pa čokoladno kremo, torej z nadevi, ki jih ne pečeš, potem peci piškotno osnov približno osem minut. Ko postane rumena in se ne sveti več. Nato jo ohladiiš in nadevaš s slaščičarsko kremo, čokolado,.... kar si si zamislila.
Če boš pa delala pečen nadev, pa testo zapečeš za približno pet, šest minut, nato ga vzameš iz peči, na dno namažeš malo marmelade (seveda če govorimo o sladki piti

, za slano raje uporabi kak drug namaz), čez pa vliješ nadev in v peč še za kake pol ure.
Zveni moja procedura zakomplicirano? Upam, da ne. Napisala sem ti čisto vse podrobnosti, v resnici je pa že v prvem poskusu preprosto.
Če te zanima še kaj, reci, upam, da sem povedala tisto, kar te je zanimalo glede piškotnega testa. Srečno pri pečenju!
Lep dan,
Tjas