9. dec 2004 23:34
Hojla, končno sem doma in obljuba dela dolg:) Pa naj še kdo reče, da gre davkoplačevalski denar v nič oz. da raziskovalci nič ne delamo:)
Aja, še to, moji recepti so pisani kronološko - kakor delam in se jim splača v tem vrstnem redu tudi sledit, ker je potem vse optimalno (pečica se razgreje v tem času, ko mešamo testo, le-to pa ne stoji predno ga damo v modelčke - sicer se bojo dodatki (rozine, čokolada...) usedli na dno).
Torej: MOJI MUFFINI
* 2 skodelici moke
* 1/2 skodelice sladkorja
* 1 pecilni prašek
* 1 ščepec soli
* 1 jajce (jaz dam ta veliko)
* 1 vanili sladkor
* 70 g zmehčanega ali stopljenega masla
* 1 skodelica pomarančnega soka
* nasekljana čokolada (po želji - okoli 100g)
* olupljena naribana jabolka (skodelica ali dve)
* rozine (50 do 100g, po okusu)
* suho sadje, narezano na koščke (po okusu, kot rozine)
* oreški (po okusu, kot rozine)
Dobro namastite modelčke za muffine (če jih imate) ali pa položite po dve papirnati posodici drugo v drugo in jih dajte na pekač. Nasekljajte čokolado in oreške, če jih boste uporabili in narežite suho sadje na koščke, rozine lahko daste namočit v mlačno vodo ali rum. Prižgite pečico na 225 stopinj.
Moko, pecilni prašek, sladkor in vanili sladkor ter sol zmešajte veni posodi, v drugi pa razžvrkljajte ali zmiksajte jajce, maslo in pomarančni sok ter oboje narahlo zmešajte skup, le toliko da se suhe sestavine rahlo navlažijo. Na koncu zelo zelo na hitro primešajte še naribana jabolka, nasekljano čokolado in rozine ali/in drugo suho sadje in /ali nasekljane oreške.
Modelčke takoj, ko je testo zmešano napolnite do cca 2/3 in pecite približno 15 minut pri 225 stopinjah.
Vse dodatke lahko mirno izpustite, pa bo še vedno užitno. Fantu so bili ful všeč, pa sem dala recept še njegovi mami in ona jih dela brez vseh dodatkov (celo brez jabolk) in jih peče v navadnem pekaču (ne mara pekača za mufine) in pecivo razreže na kocke; so pa v tem primeru bolj suhi, ampak njegov oče jih obožuje prav takšne. Midva pa imava rada bolj sočne - če želite take dodajte dve zelo polni skodelici naribanih jabolk, jaz dam včasih celo 2 in pol, več je pa že poc:) Dodatki pa - kakor za koga - če bi jih sestri - čokoholičarki naredila brez vsaj ene table čokolade, bi jo zelo globoko prizadela:)
Ne skrbite za jabolka v testu, super se zlijejo, v pečenem jih sploh ne opaziš, samo tako fino sočno je vse:) Samo naribana naj bojo. Še en nasvet: jabolka najlažje naribate tako, dajih najprej olupite, potem pa naribate še cela - jih je lažje držat kot koščke... Če pa imate multipraktik, pa seveda prej daste ven peščišče. Kdor ima sokovnik, pa lahko proba v testo zmešat ostanke jabolčnega soka (jaz ga nimam, zato ne morem rečt, ampak mislim, da ne more bit slabo:)
Dober tek in sporočite, če je uspelo!
Veri