28. dec 2015 9:00
Razvaljaj listnato testo, ga na tanko premaži s kečapom, potresi z origanom in obloži s panceto ali pršutom .... Spečeš, narežeš na poljubne oblike in to je to.
Ali pa razvaljano listnato testo narežeš na približno 2 cm široke n 6 do 8 cm dolge trakove, potreseš s kakšno začimbo (poper, mleda rdeča paprika, jaz dam včasih gor kar mešanico za steake), položiš na trak rezino pršuta ali pancete, potem to skupaj zviješ kot spiralo in spečeš.
Ali pa potreseš s sezamom, potreseš z mleto rdečo papriko in potem zviješ v spiralo.
Na primer tako:
http://www.kulinarika.net/recepti/15344/predjedi/kolate
Ocvirkovke. Jaz sem jih včeraj spekla iz testa, ki mi je ostalo do pice (delam ga v kruhomatu, zato dam vedno 750 g moke in razen nekaj pic ostane testo še za kak slan zvitek ...). Testo sem razvaljala natanko, 5 mm, potresla po polovici ocvirke, jih dobro stisnila v testo, solila in poprama, preklopila s prazno polovico in malo stisnila z valjarjem. Potem sem po vrhu spet nadevala ocvirke, solila in poprala, preložila vse skupaj na pol, malo stisnila z valjarjem in potem izrezala krogce ter spekla. So bili odlični slani kolački.
Lahko pa podobno anrediš z različnimi semeni: sezam, zdrobljene bučnice ... vtreš v listnato ali na tanko razvaljano kvašeno testo in spečeš.
mamamia