Mah, tako bomo rekli, pri nas doma (okolica Kopra, rodovitna kar se tiče divjih špargljev), poznamo gojene in divje. Gojene včasih kupimo na tržnici, so bolj svetle barve, debeli za en prst. Take dobite tudi vložene ali pa jih lahko naprimer dobite na vegetarijanski oz. zelenjavni pici. Gojenim pri nas rečemo beluši.
Divji šparglji pa rastejo kot zmešani v našem okolišu. Moj oče jih vsak dan nabira in jih prinese tudi po celo košaro. So pa tanjši, intenzivne zelene barve, dolgi nekako od cca 15 do 25 cm (ne me ujet za besedo, govorim pretežno na pamet). Spodnji del stebla je olesenel, zato ga odrežemo, ostalo pa narežemo na po dolžini na kake 3 centimetrske koške ter to kuhamo v kropu nekaj minut. V našem narečju vam besede za divje šparglje raje ne napišem, včasih se sliši tudi: šparge, šparoge, belušči, b"luš"č......he he...malo zakomplicirano, to je bolj v domeni naših non in nonotov...zame so pač šparglji....
Divji šparglji imajo močan okus, morda vlečejo bolj na grenko. Skuhane ohladimo in jemo na različne načine, naprimer: na olivnem olju prepražimo šparglje in jim dodamo jajca, umešamo ter kako minuto mešamo nad srednjim ognjem; na olivnem olju prepražimo panceto in pršut,dodamo kuhane šparglje, pražimo, ubijemo jajce, mešamo; iz njih lahko pripravimo rižoto (popražimo čebulo, dodamo šparglje in riž, zalijemo z vodo, dodamo začimbe po želji, lahko dodamo tudi na koščke narezan piščančji file), lahko jih jemo zabeljene kot solato, kar same ali z dodatkom kuhanih jajc, jaz sem iz njih naredila tudi že zavitek z doma pripravljenim testom in skuto, dodala sem kuhane in začinjene šparljge, kislo smetano, jajce in spekla v pečici...
Imajo zelo specifičen okus, ki ni vsem všeč. Jaz rečem tako, ali jih ljubiš ali pa sovražiš. Kot majhna punčka jih še videt nisem hotela. Zdaj pa sem srečna, da jih oče nabira.
In še to, pri nas se dela šparglje z jajci, ne pa jajca s šparglji.
TanjaG.