Novoletno pecivo 2014

Katja D  

član od: 20.5.2006

sporočila: 446

21. dec 2014 17:01

Jaz pa prosim za nasvet, in sicer iščem recept za piškote z močnim okusom vanilije. Rada bi piškote iz valjanega testa, čim bolj gladkega, da jih bom izrezovala z modelčki, ki naredijo reliefni odtis. Nič jih ne bom dodatno okraševala ali posipala s sladkorjem. Mi lahko priporočite kakšen recept?

Katja D.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

21. dec 2014 17:18

Če imaš rada izrazito aromo vanilije, potem kupi strok, izpraskaj sredico in jo segrevaj v čisto malo sladke smetane (dve jušni žlici morda). Ohladi in potem to dodaj osnovnemu piškotnemu testu, prav tako dodaj še vanilijev sladkor, lahko pa tudi kupiš dokaj močno aromatiziran vanilijev sladkor (je v foliji kot na primer pomarančna ali limonina lupinica). V piškotno testo lahko namesto dela moke dodaš vrečko vanilijevega pudinga, ki nič drugega kot z aromo vanilije aromatiziran jedilni škrob, zaradi česar bodo piškoti lepo rahli.

Ali pa lupi esenco vanilija in dodajtestu.

Recept za testo pa: 350 g moke, 200 g masla, 2 rumenjaka, 120 g sladkorja (ali več ali manj, kakor imate radi), malo sladke smetane (toliko, da nastane gladko, voljno testo, ki se lepo valja in se iz njega zlahka izrezujejo piškoti - grez anekaj jušnih žlic, po potrebi pač), dve vrečki vanilijevega sladkorja, po želji esenca vanilije ali vanilijev puding.

 

Moko in škrob vedno presej skupaj, ostale sestavine daj v jamico, ki jo narediš na vrhu presejanega kupa, iuz saldkorja, jajc in smetane narediš kašo, potem pa postopomoa dodajaš maslo, ki ga v ksomičih naložiš po robu moke, in seveda moko. In gneteš, da nastane voljno testo. Če se drobi, dodaš malo maščobe ali tekočine, če je pocasto, dodaš še malo moke ali škroba.

 

Pečeš na 175 do 180 stopinj kakšnih osem minut. Ko vzameš piškote iz pečice, moraj biti na otip še čisto malo mehki, saj se na zraku, med hlajenjem še malo posušijo in so potem ravno pravšnji.

mamamia

satilon  

član od: 21.12.2014

sporočila: 345

21. dec 2014 18:08

To je moja letošnja peka božičnih piškotov. Trajalo je deset dni, vsak dan ena vrsta piskotov.Moz mi je pa pomagal pri pripravi testa...zelo je priden. Vsi recepti so iz kulinarike. Tudi jaz sem jih morala skriti, ker so mi jih jedli kar iz pladnja. Specem pa se potico, bo kar mini potica z mandljevim nadevom. satilon :)

satilon

Vesnuska  

član od: 1.1.2011

sporočila: 944

21. dec 2014 18:20

Nugat je bil v lidlu res smešno poceni, pa še zelo kvaliteten je(42% lešnikov). Zdaj ga v Lidlu verjetno več ni, ker je bil del ene tematske ponudbe pred dobrim mesecem. Imajo pa nugat v hoferju, na oddelku božičnih sladkarij. V obliki bonbončkov, vendar gre za pravi nugat(38% lešnikov), piše Feinster edel nugat.. Pazite ker imajo več vrst, samo ena je pravi nugat. Cena je 1.19 evra za 125g.

https://www.hofer.si/sl/sortiment/bozicna-ponudba/

Vesnuska

mladikica88  

član od: 21.10.2014

sporočila: 61

21. dec 2014 19:50

Jaz sem tudi očitno bolj počasne sorte,saj sem v treh vikendih naredla komaj 6 vrst piškotkov,med tednom pa sem jih okraševala. Se vidi da sem še bolj začetnicaJutri naredim še mini čokoladno potičko, v petek pa cake popse za en zaključek v soboto in potem mislim, da bom za letos zaključila s peko...

mladikica88

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12651

21. dec 2014 19:58

  Moram povedati,  da je bilo na koncu dela kar za sedem ur in sicer od šeste ure popoldne do ene zjutraj.  Vse testo sem delala z mikserjem in po pravici povem, da me je bilo vseskozi strah,  da bo crknil. Nobenega testa nisem valjala,  ker nimam nobenih modelčkov in piškote sem  delala kar ročno,  kot kifeljčke,  kroglice in malo ploščate.  No,  za pogledati niso ravno lepi,  kot vaši,  dobri pa so,  sem imela pri sebi moža za ocenjevalca. Nobeno testo tudi ni nič počivalo,  kar sproti sem delala,  edino testo za medenjake sem naredila prvo in  se je potem hladilo do zadnjega v hladilniku.  Imela sem dva pekača,  eden je bil v pečici,  drugi je čakal za v pečico. Piškote sem nalagala na kar topel peki papir,  čeprav menda to ni v redu,  to se mi je poznalo kot napaka samo pri medenjakih, ki so se zeloo razlezli.  Res je tudi,  da sem si  eno uro pred tem vse pripravila,  od receptov,  ki sem si jih sprintala  in imela po vrstnem redu,  do vseh ostalih sestavin,  ki sem jih rabila.  No, miza je bila res polna ,   pa pulti tudi.    Ko ste ve že vse veselo pekle,  sem jaz komaj zbirala recepte iz baze in ker nisem strokovnjak na tem področju,  sem zbirala res take enostavne. Pa tudi recepte sem prilagodila na manjšo količino,  da je bilo res le za en pekač vsakih,   razen orehovo-vanilijevi kifeljčki so bili za dva. Verjetno takšna peka ni pravilna, ker testo ni počivalo, se bom tega držala pri naslednji peki, ki pa ne bo letos, za letos je bilo kar dovolj, razen še potice. Moram pa vse vas izredno pohvaliti, da delate tako zelo lepe piškote z raznimi dodatki,  tega jaz ne bom nikoli znala,   niti nisem tako potrpežljiva pri takšnem delu, z velikim veseljem pa občudujem vaše slike, vsa čast. Sem pa imela včeraj neverjetno voljo, danes je nimam..

 

 



mopsika

Sporočilo je spremenil(a) mopsika dne 21.dec 2014 20:13

petra177  

član od: 7.4.2010

sporočila: 60

21. dec 2014 20:11

Pozdravljeni 

Rabila bi vašo pomoč.Za Silvestrovo sem v nočni in sem zadolžena za pecivo-ena kolegica bo prinesla piškote-medenjake,breskvice,rumove kroglice,...jaz pa sem si zamislila,če bi naredila sladice/torte v kozarčkih,cupavce,mogoče ruske kape in rezine,pač take stvari ki ne razpadejo/se posedejo na temp. 25 stopinj.Kaj mi predlagate?tudi torta je zaželjena.

Sicer pa sem letos pekla:istrske cukarine,marcipanove snežinke,medene može,razpokane piškote,nugatove piškote,klobčiče,piškote z brusnicami in pistacijami,črno belo pecivo,..

petra177

gogad  

član od: 28.4.2004

sporočila: 3697

21. dec 2014 22:52

lp goga

gogad  

član od: 28.4.2004

sporočila: 3697

21. dec 2014 22:53

lp goga

katrin11  

član od: 3.1.2010

sporočila: 2343

21. dec 2014 23:00

O, sveta nebesa, Gogad? Toliko piškotov in tako lepih, natančno izdelanih!  In koliko ljudi je predvideno, da bo spraznilo vse te škatlje?

Katrca11

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti