Novoletno pecivo 2013

Desanka  

član od: 15.6.2007

sporočila: 134

26. nov 2013 14:45

Tako.

Tudi sama sem obsedena s peko...vendar se je pojavil en problem. Lansko leto smo vsi decembra (vsak) pridobil od 3 do 5 kg! Tokrat smo rekli, da ne bomo pekli. Ampak ljudje moji...kako naj ne pečem, saj brez peke Božiča in praznikov sploh ni! (kako se ostali, ki spečete 3, 5, 10x več kot jaz ubranite pred tem "vsakournim okušanjom peciva?"

Skratka, cimetove zvezdice, razpokani čokoladni piškotki, orehovi kifeljčki in vse, kar me v danem trenutku zamika, kar najdem na netu ali v "šund" kuharskih revijah...

Kaj čem... takšna sem.

Kriva sem.

 

Desanka

testeninca  

član od: 19.2.2013

sporočila: 751

26. nov 2013 14:50

Da se da. Jaz sem se odločila da letos je čas z mojimi pomembnejši od peke. Nekaj malega bom pekla, ampak to pomeni 3 vrste in konec. Tudi večerja bo ena in druga formirana po sistemu "nemislimceldanvisetivkuhinji" :)

Hvala bogu nam je vsem v hiši zadnja leta jasno da neko preobžiranje ne pomaga k ničemur (ne k denarnici, teži, počutju...). Zato vse po pameti v količinah enakih kot vsak dan. Pa še počutiš se dosti bolje če nisi vsega preveč pojel. Važno da je kulinarično malo drugače ne pa tudi količinsko :)

testeninca

ursiii  

član od: 19.1.2011

sporočila: 543

1. dec 2013 16:19

Danes je pri nas dišalo, pekla sem speculaase, figove štrudle, kokosove poljubčke in domačega prijatelja, uspelo je enkratno, vsi recepti so pobrani prav s kul.slo, kako fajn, tu se res najde vse za vsakogar  .

Lp

ursiii

ribica  

član od: 31.10.2002

sporočila: 525

1. dec 2013 20:18

Pa saj ni treba, da pojeste vse, kar specete. Jaz bom svojo adventno zeljo po peki potesila v dobrodelni akciji, ki jo ze tretje leto zapored organizirajo nase skavtinje. Dekleta (11 - 14 let) bodo pod mojim vodstvom napekla priblizno 10 kg piskotov, jih pakirala v licne plasticne paketke in ponujala vascanom v zameno za prostovoljni prispevek za misionarja Pedra Opeko, ki ze leta deluje med revnimi na Madagaskarju.

Tako bom zadostila svoji zelji po bozicni peki, punce bodo naredile nekaj dobrega in se (morda) kaj zanimivega naucile. Lani smo se poleg tega tudi zelo zabavale.

ribica

yulchi  

član od: 16.8.2007

sporočila: 630

1. dec 2013 22:03

No, pa se je začel december. Jaz sem se za letos odločila, da ne bom pretiravala. Spekla bom samo par vrst peciva, ne bom nič čarala. Čeprav sem pokupila trenutno prodajane božične revije in tu gor opazila nekaj mamljivih receptov... 

 

yulchi

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

2. dec 2013 5:00

Desanka je napisal/a:

(kako se ostali, ki spečete 3, 5, 10x več kot jaz ubranite pred tem "vsakournim okušanjom peciva?"

 

 



Desanka

 

Jaz si pomagam z žvečilnim gumijem.  Drugače nimam nobene potrebe po žvečenju, če pa kaj na veliko kuham in pečem, si pa nabavim kak paketek. 

 

 

Pri nas smo začeli in končali, samo za božič še naredim eno mini sladico (midva se sicer zadovoljiva s proseccom in dvema žlicama breskovega ali mareličnega pireja v njem ali pa malo pomarančnega soka) in za novo leto mogoče kako malenkost.

 

1. Linške piškote sem delala po receptu, ki je zelo podoben Nebeškim poljubčkom. So želi pohvale in izginili, kot bi pihnil, medtem ko eni drugi, recept sem pobrala s KulSlo, ki je imel tudi mandelje, ne bo ponovljen. Tile iz testa za nebeške poljubčke so bili presladki, ko so bili še topli, a so bili drugi dan brezhibni.

2. Delala sem Bučni cheesecake 

3. potem brusnične mini pite z orehi (sicer uporabim pekane),

4. Pekanovo pito s čokolado.

Vse je v zmrzovalniku narezano na primerno majhne koščke.  

5. Aja, pa Kruhov narastek z bučo sem naredila za zahvalni dan. Tega je zmanjkalo, ampak sem ga naredila res čisto malo. 

Jasno, potico ali Lučkin venec imam vedno v zmrzovalniku.

 

 

Zdaj sem se odločila, da bom začela s svojo "Novoletno resolucijo" (tu imam v mislih tisto, ki se veže na hujšanje) en teden pred našim Zahvalnim dnem. Je treba zdržat samo malo več kot en mesec. Poleg tega so počitnice na morju sredi decembra kar dobra motivacija, da se držim reda.  Pridni mi bodite in ne povzročajte mi preveč  .

 

 

Vanja

*Alisha*  

član od: 7.11.2007

sporočila: 360

4. dec 2013 10:44

Pri nas je tudi že dišalo, je nekaj za probo padlo že dva tedna nazaj. Ker počasi zmanjkuje, bo treba peko ponoviti. Pekla pa bom verjetno kar po že znanih receptih: mehke cimetove kekse, cimetove zvezdice, orehove medenjake, mehke medenjake, navadne in čokoladne piškote v novoletni preobleki (novoletne oblike, okraski...)... Pa verjetno bo še kaj novega potrebno probati.

Prilepim še link z navodili za izdelavo preproste škatlice, na primer za praline. V raznih hobby trgovinah se dobi lep potiskan papir, tako da so lahko škatlice prav krasne.

http://www.limetart.com/zestblog/index.php/2010/02/ma

*Alisha*

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15166

4. dec 2013 11:55

Jaz pa še nisem nič pekla. Lani sem začela zgodaj in sem morala vajo tik pred prazniki ponoviti. Zato bom v teh dneh začela s peko in ne bo zmanjkalo. Vsekakor bodo linške oči z marmelado in nutelo, brizgani piškoti po receptu mamamie, pa mogoče še kaj novega. 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

rag_doll  

član od: 24.8.2011

sporočila: 505

4. dec 2013 18:16

No, zdaj je še mene zagrabilo - od lani bom ziher ponovila kokosove razpokance. Skoraj gotovo bodo še rumove kroglice. Mikajo me še linški, ker imam ogormno ene domače marmelade, ki se bo sicer valjala v hladilniku še do poletja ali dlje, pa domači prijatelj. Ta teden en dan bo poskusna peka  

 

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

4. dec 2013 22:24

Prvi letošnji: Pepparkakor

In vsi lanski :D Praznični piškoti 

priznam, malo me je zaneslo pri modelčkih. Ampak prisežem da naenkrat še nisem kupila več kot dva,

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti