Tujina

miis  

član od: 24.3.2008

sporočila: 173

22. avg 2014 14:59

Hm, mislim, da mešamo hruške in jabolka. Hruška = državljanstvo, jabolka = davčna rezidenca.

 

Državljan Slovenije je lahko nerezirednt RS, slovensko davčno številko ima lahko tujec (npr. državljan Malezije), ki mu je slovensko podjetje na primer podarilo darilo, ki presega prag, do katerega ni potrebno obračunati dohodnine.

 

Dohodnino urejajo (tud) mednarodni sporazumi o izogibanju dvojne obdavčitve, zato ni nujno, da državljan RS dohodnino plačuje tudi v Slovenji.

 

Skratka davki so zelo kompleksna zadeva, zato poenostavljanje ponavadi ne prinese pravega odgovora. Vsak primer je potrebno preučiti, pavšalni odgovori niso primerni.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

22. avg 2014 16:34

Državljan Slovenije, ki je rezident druge države, mora v Sloveniji oddati davčno napoved, ni pa nujno, da tu dohodnino tudi plača, če davke plačuje v državi, v kateri je rezident. Ali se morda motim? 

 

 

 

 

mamamia

Sweetness Bakery  

član od: 28.8.2013

sporočila: 225

22. avg 2014 18:00

 

Ne, mamamia. Državljan Slovenije, ki je hkrati nerezident, ne oddaja davčne napovedi, niti ne poroča o svojem premoženju, dohodkih, ... ki niso pridobljeni v Sloveniji - če je v Sloveniji prisoten manj kot 183 dni na davčno leto. 

Pogoj za plačilo dohodnine je "prisotnost" v Sloveniji. Torej, da si rezident Slovenije ali da si nerezident in imaš v Sloveniji poslovno enoto.

Nekdo, ki torej dela v Arabskih Emiratih, živi tam, predvidevam, da nima stalnega prebivališča v Sloveniji, in da v Sloveniji ni več kot 183 dni na "dopustu". Temu se reče davčni nerezident.

Torej: Nerezidenti so zavezani za plačilo dohodnine le od dohodkov, ki imajo vir v Sloveniji.

 

Sicer pa, če mi ne verjamete pokličite na FURS ali gooooogle.

 

Miis, prav imaš res ni za mešat hrušk in jabolk, razen v kakšni cukerpekarski stvaritvi. 



Sweetness Bakery

Sporočilo je spremenil(a) Sweetness Bakery dne 23. 2014 07:31

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

22. avg 2014 18:20

Ok. Se namreč spomnim, da je bilo nekaj o rezidenstvu v dohodninski napovedi, mi je pa ušlo število dni.

Na srečo sem rezident v Sloveniji, hehe ...

mamamia

beatrice  

član od: 18.11.2009

sporočila: 137

25. avg 2014 9:27

Še jaz imam vprašanje:

nekdo odide na daljše potovanje od 183 dni in obstaja možnžost, da bo v tujini tudi delal. Državljanstvo in stalni naslov v domovini ohrani.

Kako dokazuje odsotnost, da ni dvojno obdavčen?

lp

B

beatrice

Sweetness Bakery  

član od: 28.8.2013

sporočila: 225

25. avg 2014 9:41

beatrice, kot sem zgoraj napisala, je pogoj za plačilo dohodnine "prisotnost" V Sloveniji. Če ima nekdo stalno prebivališče v Sloveniji, se šteje, da je prisoten v Sloveniji. Recimo, kot, če bi nekdo šel študirat v tujino. Dohodnina se plača v Sloveniji. V tem primeru javljaš Sloveniji premoženje, dohodke, saj nisi nerezident, če imaš stalno prebivališče v Sloveniji. 

 

Drugače pa to, da kot nerezident ne plačuješ davkov (oz. te ne vodijo v davčnih evidencah), četudi te ni v Sloveniji več kot 183 dni, ti to davčna oz. FURS mora odobriti oz. izdati sklep. 

 



Sweetness Bakery

Sporočilo je spremenil(a) Sweetness Bakery dne 25. 2014 09:42

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

25. avg 2014 10:52

Ni čisto tako enostavno, oziroma odvisno od države in tega, kaj, kje in za koga delaš ter seveda kdo ti daje plačo.  Za vsako državo posebej je treba preveriti, kako je z dvojno obdavčitvijo ozioma kje in kako se plačuje davek - ker so razlike (ni vseeno, ali recimo delaš na tuji ladji, ki pluje po svetovnih morjih, ali kot pogodbeni delavec v privatni firmi ali kot vabljeni profesor na tuji univerzi za plačo, ki ti jo dajejo Združeni narodi.... pa še nebroj drugih variant je). 

 

Mednarodne pogodbe o izogibanju dvojnemu obdavčevanju, ki jih ima sklenjene Slovenija, so tule:

http://www.durs.gov.si/si/delovna_podrocja/mednarodn

 

 



Sonja




Sporočilo je spremenil(a) limnol dne 25. 2014 10:59

svenska  

član od: 7.11.2008

sporočila: 337

25. avg 2014 13:02

limnol, se zdalec ni tako enostavno, se strinjam. Spet primer iz neposredne blizine: znanka, slovenska drzavljanka, stanujoca in ziveca v Sloveniji s sluzbo v Avstriji kamo se preko meje vozi vsak dan, je v zacetku leta osebno na davcnem uradu v kraju bivanja predala napoved za odmero davka v Sloveniji za prejsnje leto. Ob predlozitvi vseh dokumentov je bilo razvidno da ji v Avstriji od dohodka niso trgali nikakrsne davek in usluzbenka jo je posteno prestrasila, ko ji je dejala da je ona edina od vseh, ki delajo v Avstriji (v tem okolisu jih ni malo) in vlagajo davcno napoved v Sloveniji, ki ji ni bil trgan davek tudi v Avstriji.

Znanka se je naslednji dan v sluzbi takoj obrnila na osebo, ki je pristojna za obracunavanje in izdajanje placilnih list. Receno ji je bilo naslednje: ker ima stalno prebivalisce v Sloveniji, placuje davek samo v Sloveniji in ji zato ne odtegujejo davka v Avstriji. Kljub tej razlagi je se vedno na trnih in od takrat ves cas poizveduje, ali to res drzi, ne vam pa ali ji je do sedaj uspelo dobiti kaksne konkluziven odgovor.

svenska

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

25. avg 2014 13:09

Mogoče lahko kaj dodatno zveš tudi na naslednji povezavi: http://europa.eu/youreurope/citizens/work/taxe

In sicer zlasti tale razdelek:

Navidezno davčno rezidentstvo

V skladu z nekaterimi sporazumi o izogibanju dvojnemu obdavčevanju* vas bo država, v kateri zaslužite ves ali skoraj ves dohodek, obravnavala kot davčnega rezidenta, tudi če tam ne prebivate. Nekatere države ta status navideznega davčnega rezidenstva priznavajo obmejnim delavcem (gl. http://europa.eu/youreurope/citizens/work/work)

V skladu s predpisi EU lahko vsaka država opredeli, kolikšen delež dohodka predstavlja „skoraj ves dohodek". Ne glede na to, ali vas država, v kateri zaslužite ves ali skoraj ves dohodek, obravnava kot davčnega rezidenta ali ne, vam mora omogočiti dostop do istih nadomestil in davčnih olajšav, ki so na voljo rezidentom.

Če prejemate vsa nadomestila, ki so na voljo rezidentom v državi, v kateri delate, seveda ne morete pričakovati, da boste upravičeni tudi do vseh nadomestil in olajšav, ki so na voljo rezidentom v državi, v kateri prebivate. Davčne uprave si med seboj izmenjujejo podatke, da preprečijo podvajanje nadomestil in olajšav.

* Sporazumi so na povezavi na voljo v treh jezikih

(Edit: ang povezavo zamenjala s slovensko)

 

Life is war against boredom~

 

Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 25. 2014 13:18

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

25. avg 2014 14:00

Delo čez mejo zna stvari še posebej zakomplicirati: na tisoče naših ljudi stalno prebiva v Sloveniji, ves dohodek pa zaslužijo v tujini. Običajno se za take obe državi "pulita", katera jima bo lahko odmerila davek. Uradno pojasnilo je tukaj.

Ne sprašujte pa, kaj se zgodi, če živiš v Sloveniji, delaš pa polovičen delovni čas tukaj in polovico čez mejo. Doživiš lepote birokracije kot v tistem Asteriksovem filmu....

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti