Zala, zdravo !
MARCIPANOVO PECIVO S KROKANTOM
375 g bele moke
1 vrečka suhega kvasa
60 g sladkorja
1 vrečka vanilijevega sladkorja
1/4 žličke soli
1 jajce
slabih 200 ml mlačnega mleka
100 g stopljene margarine
Vse sestavine gnetemo 5 minut z gnetilnima kavljema mešalnika, najprej pri najnižji, nato pri najvišji hitrosti. testo mora biti mehko. Damo ga na toplo, da vidno naraste.
Nadev:
Med mešanjem segrevamo za noževo konico masla, 40 g sladkorja in 80 g olupljenih in sesekljanih mandljev, dokler krokant ne porjavi, nato ga damo na krožnik in ohladimo.
Gladko zmiksamo 200 g marcipana, 25 g masla in 1 jajce.
Vzhajano testo pregnetemo in razvaljamo v pravokotnik 45 x 30 cm. Namažemo z marcipanovo maso in potresemo s krokantom. Testo zvijemo s krajše strani, damo ga v pomaščen in z drobtinami potresen model 35 x 11 cm ter damo na toplo, da dobro vzhaja.
Površino testa zarežemo po dolgem 1 cm globoko in pečemo pri 175-200°C 30 minut.
Pečeno pecivo zvrnemo iz pekača in ga z vseh strani premažemo s 30 g stopljenega masla ter potresemo s sladkorjem v prahu.
Skutna torta
150 g moke, 1/2 zravnane žličke pecilnega, 75 g sladkorja (jaz dam samo 50 g sladkorja), 1 vanili, sol, 1 jajce in 75 g masla zamesimo v gladko testo. Po potrebi ga damo v hladilnik. Z 2/3 testa obložimo dno pomaščenega modla za torto 28 cm. V preostalo testo damo še žlico moke, naredimo svaljek, ki ga pritisnemo ob rob modla, tako da nastane 3 cm visok rob. Testo večkrat prebodemo z vilico in pečemo pri 200-225°C 10 minut.
Nadev:
750 g skute dobro zmešamo s 150 g sladkorja (jaz vzamem samo 100 g), 3 žlicami limoninega soka, 50 g jedilnega škroba in 3 rumenjaki. Vmešamo še sneg 3 beljakov in 250 ml stepene sladke smetane. Namažemo na testo in posipamo z drobljanci.
Drobljanci: 100 g moke zmešamo s 75 g sladkorja (jaz dam samo 50 g), 1 vanilijem in 75 g mehkim maslom. Pregnetemo z gnetilnima kavljema v poljubno velike drobljance.
Pečemo pri 170°C 70-80 minut. Pečeno pustimo v izključeni, odprti pečici še 15 minut.
Oba recepta sta iz knjige Kolači moj ponos 2. Tudi ingverjev-čokoladni kolač. Mislim, da je na prehrani, da ga je napisala Babi.
lp Jacha